Savaş Daş

Parasını ödeyip rezervasyon yapanlar ne olacak?

Parasını ödeyip rezervasyon yapanlar ne olacak?
Turizm söz konusu olduğunda, ‘akılsız başın cezasını acenteler çeker’ demek abartı olmaz sanırım.

2020’de dibin dibini gören seyahat acenteleri 2021’in ramazan bayramında bir nebze nefes alma hesabı yapıyordu.

Derken ‘tam kapanma’ geldi.

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre, geçerli bir mazeret göstererek ‘seyahat izin belgesi’ almayanlar, seyahate çıkmayacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘’Otel rezervasyonu yapıyor, mış gibi yapıyor, yola çıkıyor veya bahsettiğimiz alanlardaki birtakım şirketlerde çalışıyor gibi yapıyor. Kendi güzergahının dışında bunu kendine ait muafiyet alanı olarak tanıyor. Millet fedakârlık yapıp evde otururken birileri eline aldığı kağıtla birlikte, ben şu şirkette çalışıyorum deyip bunu istismar ediyor” açıklamasını yaptı.

Yasaklardaki istisnaların suistimal edilmesinin önüne elbette geçilmesi gerekir.

Ancak bir sorun var; kapanma kararı alınmadan önce ‘mış gibi’ yapmayıp, parasını ödeyerek gerçek rezervasyon yapanlar ne olacak?

Hele de acentelerin sattığı paket turlar ve uçak biletleri ne olacak?

Acente misafirden ödemeyi alıp otele avans vermiş, ya da müşteriden parayı tahsil edip uçak bileti almış. Ancak otel ve uçak şirketi her zamanki gibi iade yapmıyor. Bu durumda acente ne yapacak?

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde, geçerli mazereti olanlara seyahat izni verileceği söyleniyor. Bu durumda birkaç soru sormak gerekiyor:

Kısıtlamalar ilan edilmeden önce parası ödenerek yapılmış otel, uçak, tren, otobüs, gemi rezervasyonları ne olacak?

Tatile gitmek, seyahat izni için geçerli bir mazeret sayılacak mı?

Sayılmayacaksa tüketicilerin direkt veya acenteler aracılığıyla otellere ve hava yolu şirketlerine yaptığı ödemeler nasıl geri alınacak?

Ödenmiş bu paraların tüketiciye iade edilmesi için bir düzenleme yapılacak mı, yoksa yine acenteler müşteriyle baş başa mı bırakılacak?

Seyahat yasağı getirilirken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın fikri alınmadı mı, alındıysa Bakanlık bu konuda ne görüş bildirdi?

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle hayata geçirilen kapanmada, Ulaştırma Bakanlığı iadelerin uçuşlar başladıktan 2 ay sonra yapılması kararını alarak hava yolu şirketlerini koruma altına almış, seyahat acenteleri tüketici ile baş başa bırakılmış ve çok büyük zorluklar yaşamıştı.

Yine aynı şeyler mi yaşanacak?


Bu Makale 28.04.2021 - 22:07:59 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Himmet DENİZ 29.04.2021 - 11:39

    Merhaba, yazdıklarınıza katılıyor ve aşağıdaki başlıkları ilave etmek istiyorum. * Sektörüyle ilgilenecek bir bakanlığımız olsaydı. * Üyelerinin sorunlarını dile getirerek çözecek bir kuruluşu olsaydı. Sonuçsuz ve içi boş konuşmalar hariç * Kendileri gibi iş ortağı acenteleri de koruyacak bir otelciler birliği olsaydı. * Açarken her türlü eziyeti yaşatan kuruluşlar ( odalar vs. ) aidatlarını aldıkları üyelerinin sorunlarına ilgi gösterselerdi. * Kar ortağı olan bankalar, bir destek vererek sıkıntılarını gidermeye yardımcı olsalardı. Bu listeyi uzatabiliriz, sonu yok.. İlgililer görevlerini gereği gibi yapsalardı, sektörümüz yaşadığı sıkıntıları daha rahat atlatabilirdi. Sonuçta güçlü acenteler sorunlarını kendileri çözecek. Çözemeyenler de kaderlerine razı olacaklar. En kötüsü de şu anda ki yöneticiler, yine çıkıp uzun uzun nutuk atacak ve sektörü ayakta tuttuklarını söyleyecekler...

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.