Oya Narin'den fon açıklaması: Destekliyoruz ama destek bekliyoruz!

Oya Narin'den fon açıklaması: Destekliyoruz ama destek bekliyoruz!
Turizm Tanıtma Fonu projesini en baştan beri desteklediklerini belirten TTYD Başkanı Oya Narin, konaklama sektörü olarak bazı konularda destek beklediklerini belirtti.

Turizm gelirlerinin arttırılması için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy her fırsatta yapılan çalışmaları anlatırken, en çok dikkat çektiği konu ise Turizm Tanıtma Fonu oldu. Kurulacak fona deniz tesisleri, deniz taşımacılığı, havaalanları gibi turizmden direkt gelir elde eden birçok sektörden pay aktarılacak. Bu kapsamda oteller yıllık cirolarının yüzde birini, hava yolları ve acenteler ise yıllık cirolarının binde birini fona aktaracak. Kültür ve Turizm Bakanlığı da ilk yılda fona 25-30 milyon doları Turizm Tanıtma Fonu kapsamında kullanacak.

‘FON BÜYÜKLÜĞÜNÜN 150 MİLYONA ULAŞMASINI BEKLİYORUZ’

Hürriyet’ten Burak Coşan’a konuşan Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin ilk yıl için turizm firmalarının vereceği paylarla fonun büyüklüğünün 150 milyon dolara ulaşması beklediklerini söyledi.

YÜZDE 0.5 TALEBİ

Fon ile Türkiye’nin daha güçlü, tek elden tanıtılması hedeflendiğini ifade eden Oya Narin, daha güçlü bir tanıtım için Turizm Tanıtma Fonu projesini en başından beri desteklediklerini ancak bazı konularda destek beklediklerin belirtti. Narin, “Konaklama sektörü olarak fonun yararlı olacağına inancımız tam. Konaklama sektörü 2016 ve 2017’de çok zor bir turizm sürecini geride bıraktı. Ciddi likidite problemi yaşadık. Ayrıca otellerin tahsislerini uzatma sürecinden çıkıyoruz. Orada bir ödeme yapacağız. İmar barışı konusu var. Burası için de ödeme olacak. Fon için de otellerden toplam gelirlerinin yüzde 1’i kadar kesinti yapılacak. Bunun en azından yüzde 0.5’e çekilmesini talep ediyoruz. Sürecin adım adım olması gerekiyor. Ancak olmuyorsa da itiraz edecek değiliz” dedi.

'TURİZM DAHİLDE İŞLEME REJİMİ KAPSAMINA ALINSIN'

Acentelerden Turizm Tanıtma Fonu için gelirlerinin binde 1’inin kesilmesinin planlandığına değinen Narin, “Otellerden yüzde 1 alınacak olması ise sektörde tepki yaratıyor. Biz dernek olarak 1999’dan bu yana bu sistemin gelmesi gerektiğini söylüyoruz. Bakanlık düzeyinde raporlarımızı sunduk. Bu raporlarda yüzde 5’e kadar kesinti yapılmasının doğru olacağını söyledik. Ancak turizmin de dahilde işleme rejimi kapsamına alınması gerekiyor. Otellerimizde konaklayanlar sunduğumuz ürünler için çok fazla ödeme yapıyoruz. Maliyetler sürekli artıyor. Kumaş ihracatçısı yurt dışından ürün getiriyor, işliyor ve ucuza ürün mal edip, pahalıya satıyor. Biz de turizmciler olarak bu kapsam içinde yer almalıyız diyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İHRACATÇI GİBİ DESTEKLENMELİYİZ’

Turizmin ciddi bir gelir kaynağı olduğunu belirten Oya Narin, “İhracat da son yıllarda rekorlar kırıyor. Rekorlara destek ve teşviklerle ulaşıldı. Birçok sektöre ihracat için destek ve teşvikler veriliyor. Turizmciler de ihracatçı ise destek ve teşviklerden yararlanmalı. Teşvikle bir yere varılmaz. Ancak sektör de bu teşviklerle bir yere geldi. Turizm sektörü ayrıca KDV, pazarlama ve markalaşma konusunda destek almalı” dedi.


Bu Haber 11.03.2019 - 11:51:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.