Oya Narin uyardı: Bu ajans bir süre sonra holdinge dönüşebilir

Oya Narin uyardı: Bu ajans bir süre sonra holdinge dönüşebilir

TBMM Başkanlığı’na sunulan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulması ile ilgili yasa tasarısı, 4 Temmuz’da TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda görüşüldü. Toplantıya katılan Oya Narin, ysa tasarısıyla ilgili eleştirilini dile getirdi.


‘’Bakanlıkla mutabaka vardık, bazı öneriler getirdik’’

Komisyon toplantısı için son anda bilgilendirildiklerini belirten Oya Narin, Ajansın kurulması ile ilgili olarak Bakanlıkla mutabakata vardıklarını ve bazı öneriler getirdiklerini söyledi.

‘’Otellerin Ajansa ödemesi öngörülen payı ve diğer payları yüksek buluyoruz’’

Otellerin Ajansa ödemesi öngörülen yüzde 1’lik payı ve diğer payları yüksek bulduklarını kaydeden Narin, ‘’Tabi ama Bakanlık böyle uygun görürse yapabilceğimiz bir şey olmamasına rağmen bunun kademeli olarak bir geçiş içerisinde yapılması gerektiğini, sektörün de buna zaman içerisinde alışarak süreci yürütmesi gerektiği hususunda görüşlerimizi bildirdik.’’ diye konuştu.

‘’Otelcilerin ödeyeceği pay, şehir vergisi ile finanse edilmeli’’

Turistlerden şehir vergisi alınarak Ajansa ödenecek payın buradan finanse edilmesini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na önerdiklerini söyleyen Narin, isminde ‘’Türkiye’’ bulunan turizmle ilgili derneklerin, Kültür ve Turizm Bakanı başkanlığında, yönetimde olması hususunda Bakanlıkla mutabık kaldıklarını kaydeden Oya Narin, ‘’Ondan sonraki süreçte biz metni görmedik ve dün itibarıyla metne muttali (haberdar TG) olduğumuzda bu sistemin içerisine farklı bir şekilde dâhil olduğumuzu gördük, bu da danışma kurulu içerisinde diğer bütün sektör temsilcilerinin olması şeklinde.’’ dedi.

Turizm STK’ları ve TOBB mutlaka yönetimde olmalı’’

Konuşmasında Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin ysa tasarısında ilişkin eleştiri ve önerilerini sıralayan Narin, turizm STK’larının ve TOBB’un mutlaka yönetimde olması gerektiğini söyledi. Bu derneklerin kurumsal alt yapıya sahip olduklarını, sektörün ihtiyaçlarını ve sorunlarını çok iyi bildiklerini kaydeden Narin, ‘’Özellikle, Türkiye Otelciler Federasyonu, demin bahsettiğimiz bölgesel yapıyı zaten ihtiva ediyor. Yani İç Anadolu, Ege Bölgesi, İstanbul, Antalya ve diğer bölgeleri, 15 bölgeye haiz bir yapılanma içerisinde ve bu yapıların içerisinde her birinin bir başkanı var ve bu başkanlar zaten bir başkan seçiyorlar. Gerekirse bu yönetim kurulu adedi artırılarak daha fazla katılım da sağlanabilir.’’ şeklinde konuştu.

‘’Ödenecek pay karın yüzde 6-7’sine denk geliyor’’

Otelcilerin Ajansa ödeyeceği yüzde 1’lik payla ilgili de konuşan TTYD Başkanı, 2015-2016 yıllarında kriz yaşayan, sonrasında ayağa kalkan ancak sektörün finansman problemleri yaşadığını belirtti. İmar barışı, tahsis sürelerinin uzatılması ve finansman yüklerinden dolayı sıkıntı çeken sektörün, karının yüzde 6-7’sine denk gelen bir payı Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na ödemekte zorlanacağını dile getirdi.

‘’Bu Ajans bir süre sonra holdinge dönüşebilir’’

Ajansın kurulmasının fayda ve önem arz ettiğini belirten Oya Narin, özetle şunları söyledi:

Kanunun yürürlüğe girmesi 1 Ocak 2020 tarihine etelenmeli

Net satıştan pay alınması yerine, turizm tanıtım vergisi olarak tahsil edilmeli

Ödenecek pay yüzde 0,33 ile başlamalı ve kademeli olarak arttırılarak 2022-2023 yıllarında yüzde 1’e çıkarılmalı

Özel sektörün yaptığı miktara denk bir katkı da devlet tarafından yapılmalı

Bu ajansın sadece, münhasıran, tanıtım üzerine kurulmalıdır

Ajansın bütçesinden yatırım finansmanı için ayrılan yüzde 30’luk payın bir haksız rekabet yaratacağı düşüncesindeyiz.

Yatırım finansmanı konusunun, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ajansı veya kalkınma ajansları gibi işlevler içerisinde farklı bir şekilde formüle edilmesi gerekir.

Ajansın kurulmasına son derere ihtiyaç olduğu doğrudur ancak bir müddet sonra bu ajans bir holdinge dönüşebilir.



Bu Haber 05.07.2019 - 13:31:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.