Rıza Ersoy

Otomotive sağlanan destek yerli turizme sağlanamaz mı?

Otomotive sağlanan destek yerli turizme sağlanamaz mı?
Merhabalar

Okuyuculardan tepkiler, etkiler almak güzel. Özellikle de eleştiriler son derece nazik olunca. Pek tabii ki farklı düşünceler olacak. Ben kendi düşüncelerimi yazıyorum. Kendi çözüm önerilerimi sunuyorum. Okuyucularımdan ricam şudur: Söylediğin doğru değil demekle yetinmeyin. Çözüm önerilerinizi de sunun. Türk milletine has, sadece eleştirmek beni tatmin etmiyor. Bunu da ayrıca belirtmek isterim.

Gene bir yılsonuna geldik. Dolayısıyla otomotiv sektöründe bir hareketlilik ve kampanyalar her sene olduğu gibi gene başladı. Buna ek olarak, bu sene devlet bankaları otomotiv sektörüne yüzde 0,49 aylık destek veriyor. Bu destek sadece Türkiye’de üretilmesi koşuluyla YABANCI markalara. Otomotiv sektörü, Türk ekonomisi için çok önemli. Bu karara pek tabii ki saygı duyuyorum. Ancak turizm sektörü ‘’domatesi, salatalığı, tavuğu, kırmızı eti vs.’’ tamamını kendi ülkemizden temin edip bir mamul haline getirip, çoğunluğu yabancı olan turiste ihraç eden bir sektör. Kanımca en büyük ihracatçı olan turizm sektörü en azından yerli turiste aynı desteği sağlayamaz mı?

Turizm bu sene gerçekten çok iyi bir sezon yakaladı. Hem fiyat hem de doluluk olarak gerçek manada büyük bir gelişme oldu. Ancak bu durum özellikle Dalaman destinasyonuna özel ve farklı bir durum arz ediyor. Zira Thomas Cook’un dünyada 1 numaralı destinasyonu Dalaman. Yani oluşan zararı ve  özellikle Dalaman destinasyonunda oluşan zararı düşünmenizi rica ederim. Oluşan kazanımlar özellikle Dalaman destinasyonunda kül oldu gitti. Thomas Cook’un dünyada en fazla yolcu getirdiği destinasyonda büyük bir yara aldı konaklama sektörü.

Thomas Cook keşke batmasaydı. Tekraren söylüyorum. Simdi duyuyoruz ve okuyoruz ki Thomas Cook’tan boşalan koltukların yerine yeni operatörlerden yeni uçaklar kondu alternatif olarak. THY gene yeterince yok. Thomas Cook’tan boşalan uçak koltuğunun yüzdesel olarak büyük kısımı, yabancı uçak firmaları ve tur operatörleri tarafından ikame edilecektir.

Gelelim yerli turizme: Yükselen döviz fiyatları nedeniyle, konaklama sektörü yani bizler dövize göre TL fiyatlarımızı artırdık. Dolayısıyla büyük bir fiyat artışı bu neticeyi getirdi: 2019 senesinde yüzde 30 ila yüzde 35 yerli turist azaldı. 

Gelelim çözüm önerilerine:

1. : Özellikle Türk menşeili tur operatörler, başta olmak üzere, Türkiye’ye turist yollayan tur operatörlerine destek vermek ve koltuk sayılarını artırmayı cazip hale getirmek.

2. Önerim şudur ki asıl yazımın nedeni bu, şöyle bir çözüm önerisi sunmak isterim: Madem ki otomotiv sektörüne devlet bankalarınca 0,49 aylık faiz veriliyor, aynı  şekilde turizme de aynı oranda destek vermeli. Şöyle ki: Yerli turiste de Mart ayı veya Nisan ayı sonuna kadar yani Erken Rezervasyon döneminde, tatile çıkmak isteyen yerli turiste de devlet bankalarınca aylık yüzde 0,49’luk bir imkan sağlansın. Yani yerli turist tatile çıkmak istiyorsa, aylık yüzde 0,49’luk bir destek paketi oluşturulmalı ve otomotive verilen destek yerli turizme de verilmeli. Kısacası, yerli turiste 0,49 dan tatilde kullanılmak suretiyle tüketici kredisi açılsın. Bakın nasıl toparlıyor yerli turizm.

Turizm sektörü, Thomas Cook’tan kaybettiği bir kısım yabancı turisti devlet bankalarının yerli turizm sektörüne (yerli turizm tüketicisine) özel yüzde 0,49 aylık desteği turizm sektörüne veremez mi? Yerli turizmin artırılması, doluluk oranlarını artıracağından, otellerin fiyat aksiyonlarını azaltacak, bu da daha az yabancı turist gelse dahi , Thomas Cook’tan boşalan doluluk oranlarını ikame edecek ve dolayısıyla daha yüksek rakamlarda ihracat yapma şansı doğuracak. Gelişen yıllar içerisinde Thomas Cook’un boşluğu kapatılacaktır. Buna gönülden inanıyorum. Zira dünyada Türkiye’den güzel ne bir ülke var ne  Türkiye’deki otellerden daha güzel oteller (Las Vegas’ı hariç tutuyorum- orası ayrı bir dünya), ne de Türkiye’den daha iyi hizmet veren başka bir ülke var.

Kalın sağlıcakla…


Bu Makale 25.10.2019 - 07:08:25 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • RIZA ERSOY 26.10.2019 - 04:43

    Degerli Okur, Durumu kavramışsınız ancak farklı bakış acılarından baktığımızı düşünüyorum. Oteller doluluk yakalayamazsa, yabancı operatörlere fiyat indirimi yapacak, böylece genel manada döviz kazancı düşecektir. Özellikle Dalaman bölgesi için çok önemli olduğunu özellikle belirttim. Konaklama sektörünün daha yüksek fiyatlarla satabilmesi ve daha fazla döviz getirisi sağlaması esastır. Bunun yanlış olduğunu düşünmüyorum ancak tüketici gözüyle bakmanıza da ayrıca saygı duyuyorum. Ayrıca yerli turiste yapılan 6 taksit üzeri tatil alışverişlerinde çok yüksek komisyon alınması hususunun da ele alınmasında faydası olduğunu düşünüyorum.

  • Sakın Akıllarına Sokmayın!!! 25.10.2019 - 09:12

    Sayın Yazarım Turizmi Baltalamakmı istiyorsunuz? Ne 0.49 u ya... Araclar için0. 49 dediler araçlara 15 bin Zam koydu fabrikalar.. Eylül başında 95 bin TL denilen Fiat Egea Easy Dizel aracı 109.000 TL ye çıkartmışlar. Ford diyorki peşin x araç 120.000 kredili 129 bin. Şimdi otellerde aynısını yapar ve lütfen. Vazgecın

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.