Otellerin kullandığı doğalgaza büyük zam!

Otellerin kullandığı doğalgaza büyük zam!

Doğalgaz fiyatlarına sektörlere göre değişen oranlarda zam yapıldı. Ayrıca, Kademe 1 Konaklama ve OSB Kademe 1 Konaklama adıyla iki yeni tüketici grubu tanımlanarak bu grubun kullandığı doğalgaza da zam yapıldı.


BOTAŞ, doğalgaz tüketici fiyatlarına yönelik tarifelerde değişikliğe gitti. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, 1 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere belli müşteri gruplarına uygulanacak satış fiyatları, 'Türkiye Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası’nda belirlenen Günlük Referans Fiyat'a (GRF) endekslendi. Ayrıca Kademe 1 Konaklama ve OSB Kademe 1 Konaklama adıyla iki yeni tüketici grubu tanımlandı. BOTAŞ uygulamayı, “Yeni fiyat mekanizması ile ülkemizin enerji merkezi olma hedefi ve vizyonu doğrultusunda doğalgaz kullanıcıların piyasa tabanlı, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir fiyat yapısı sunulması amaçlanmaktadır” olarak değerlendirdi.

Yüzde 50'ye varan oranlarda artmış durumda

Ancak uygulamanın devreye girmesiyle Ekim 2022 döneminde tüketicilere uygulanan doğalgaz fiyatları fiilen artırılmış oldu. Yeni mekanizma ve tarife uygulamasına göre çeşitli iş kollarının elektrik üretimi haricinde tüketeceği doğalgazın fiyatı, sektörden sektöre değişmekle birlikte Eylül 2022’ye göre yüzde 50'ye varan oranda artmış durumda. Tarife tablosuna göre CNG satış fiyatlarına ise yüzde 7.8 zam yapıldı.

Turizm sektörüne sürpriz zam

Doğalgaz satış tarife tablosuna eklenen “Kademe 1 Konaklama” ve “OSB Kademe 1 Konaklama” tüketici kalemleri, konaklama tesislerini kapsıyor. Bu tesislere uygulanacak tarife metreküp başına 8.906244 TL olarak belirlendi. Bu fiyat Sm3 başına 7,124995 TL olan Kademe 1’in yüzde 25 üzerinde artış tutarına denk geliyor. Yani BOTAŞ’ın yeni fiyatlandırma mekanizmasından turizm sektörüne sürpriz zam çıktı.



Bu Haber 03.10.2022 - 09:25:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.