Otellere yeni KDV uygulamasının mimarı belli oldu, işte o yazı

Otellere yeni KDV uygulamasının mimarı belli oldu, işte o yazı
Otellerin ödediği ‘ciro payı’ ve ‘arazi izin belgesi’ belgesi bedellerinden KDV alınabileceğine dair görüşün ‘kesin tahsis’ ve ‘ön tahsis’ bedelleri üzerinden KDV alınıp alınamayacağına ilişkin görüşü sorulan Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü’ne ait olduğu ortaya çıktı. Görüşü soran ve KDV'yi gönderen ise Orman Genel Müdürlüğü.

TurizmGüncel – Özel Haber

TurizmGüncel’in gündeme getirdiği otellerin ödediği ciro payı ve arazi izin belgesi tutalarından KDV alınacağına dair görüşün/yazının hangi kuruma ait olduğu ortaya çıktı.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAŞLATTI

Ormandan tahsisli otellerden alınan ciro payı ve arazi izin belgelerinden KDV alınacağına ilişkin haberimiz sektörde geniş yankı uyandırdı. Uygulamayı Orman Genel Müdürlüğü'nün başlattığı ve şu ana kadar birkaç otele tebligat ulaştığı öğrenildi.

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'NDAN YAZI İSTEMİŞ

Orman Genel Müdürlüğü tarafından, bir turizm tesisinden ‘arazi tahsis’, ‘kesin tahsis’ ve ‘ön tahsis’ bedelleri üzerinden KDV alınıp alınamayacağına ilişkin görüşü sorulan Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü, cevaben şu yazıyı iletiyor:

''KDV'YE TABİ TUTULMASI...''

‘’22.03 2007 tarih ve 26470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Oman Sayılan lanlarda Verilecek İzinler Hakkında Yönetmeliğin 2’inci maddesinin 19. bendinin (b) fıkrasında, ‘’İzinli saha üzerinde kurulan tesislerin işletmeciliğinin üçüncü kişi veya kuruluşlara kiraya verilmesi halinde kiracıların yapacakları kiraya verme işlemleri de dahil olmak üzere, kiraya verenlerden kira bedeli üzerinden son kiracı olan işleticiden ise işletme hasılatı üzerinden yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payını ilgili orman işletme müdürlüğü saymanlığına yatırmayı taahhüt eder. Taahhüt, kira kontratının tanzim edildiği tarihten itibaren bir ay içinde yapılır. Kiracıların taahhütte bulunmamalarından dolayı bunlardan alınamayan yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payı kiraya verenlerden alınır. Kiracıların yıllık işletme hasılatını beyan etmesi ile yüzde iki (%2) gayrisafi yıllık gelir payını yatırmasında ve tespitinde yatırımcı için öngörülen esaslar uygulanır’’ hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, söz konusu taşınmaza ilişkin kesin izin Orman Genel Müdürlüğünde verilmiş olduğundan ve Orman Genel Müdürlüğü de 5018 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde sayılan ‘’Özel Bütçeli Diğer İdareler’’ kapsamına girdiğinden, Orman Genel Müdürlüğünce yapılan arazi tahsis işlemi KDV Kanununun 17/4-p maddesi kapsamında değerlendirilemeyecek olup, arazi tahsis bedelinin KDV’ye tabi tutulması ayrıca ciro ve hasılat payları üzerinden ödenecek %2 gayrisafi yıllık gelir payının da KDV Kanununun 20’inci ve 24/c maddeleri çerçevesinde KDV matrahına dahil edilerek KDV hesaplanması gerekmektedir.’’

NE OLMUŞTU?

Ormandan tahsisli otellerin ödediği 'ciro payı' ve 'arazi izin belgesi' bedellerinden KDV alınmaya başlamış ve Milli Emlak tarafından bazı otellere yazı gönderilmişti. Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel'in yaptığı araştırmada, Milli Emlak yetkilileri söz konusu bedeller üzerinden KDV alınmasına kendilerinin karar vermediğini belirtmişti. Şu anda otellerden, ciro payı ve arazi izin belgesi üzerinden geriye dönük 5 yıllık faiziyle birlikte KDV alınmak isteniyor.

Milli Emlak tarafından otellere gönderilen yazıda, ''Diğer taraftan, söz konusu alan ...... kaldığından, gerek arazi izin bedelleri gerek ciro paylarının takip ve tahsil işlemleri 2013 yılından itibaren Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmekte olup, dairemiz kayıtlarının incelenmesi neticesinde, 2013 yılı da dahil olmak üzere, o tarihten bu yana arazi izin bedelleri ve ciro paylarına ilişkin olarak KDV bedellerinin ödenmediği görülmüştür...'' ifadelerine yer verilmişti.

orman_katki_1



Bu Haber 15.01.2019 - 11:41:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet Hari 17.01.2019 - 12:28

    Hukumet de para kalmadi, yine turizmcinin canını cıkartırlar, bu sefer de turizm gayriresmi calismaya baslar, vergi dengesi denen birsey var, asırıya kacınca ,para merdiven altına kacar,,,ornek ; sigara alkol .

  • LEVENT ERDOĞAN 16.01.2019 - 11:49

    Görmek istediğimiz gazetecilik işte bu.Tebrikler Savaş bey.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.