Otellere taban fiyat önerisi: Fiyat üzerinden rekabet bitmeli

Otellere taban fiyat önerisi: Fiyat üzerinden rekabet bitmeli

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı Tunç Batum, uçaklardaki tavan fiyat modelinin otellerde taban fiyat uygulanmasını önerdi.


Türkiye turizminin gündeminde olan 'ucuz turizm'e karşı yeni bir öneri geldi.

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı Tunç Batum, uçaklardaki tavan fiyat modelinin otellerde taban fiyat uygulanması gerektiğini ifade etti.

''5 YILDIZLI OTELLER FİYAT KIRDIĞINDA DİĞERLEİ DE KIRIYOR''

Sabah gazetesinden Betül Alakent'e konuşan Batum, GETOB üyelerine taban fiyat önerisi sunduğunu belirtti. Bu tip önerilerin sınırlı kaldığını ve pazarlama bütçesinden kısan, tur operatörlerine karşı dik duramayan bazı otellerin en küçük sıkıntıda fiyat kırdığını ileri süren Batum, ''Mart ayında Belek'teki 5 yıldızlı otellerin fiyat ortalaması örneğin 60 euro. Bunu bir otel 50 eurodan sattığında diğerleri de fiyatı kırmak zorunda kalıyor. 5 yıldızlı 50 euroya düşürdüğünde 2, 3 yıldızlılar da fiyatı çekmek zorunda kalıyor" dedi.

''KÜÇÜK OTELLER MALİYETİNE SATIŞ YAPIYOR''

Bundan en büyük zararı küçük otellerin yaşadığını anlatan Batum, "Fiyat üzerinden yürütülen rekabet nedeniyle küçük oteller maliyetine satış yapmak zorunda kalıyor. Bu otellerin ayakta kalması ve hatta yeni yatırım yapması için fiyat üzerinde rekabetin bitmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Turizm Bakanlığı'nın her bölge ve her ay için özel bir taban fiyat belirleyebileceğini dile getiren Batum, "Bakanlık bu tesisleri korumak için örneğin 'Mart ayı x bölgesi için 5 yıldızlı otellerin taban fiyatı 50 euro. Üzerinde satabilir ancak altına inemez' şeklinde bir uygulamayı gündemine alırsa fiyat üzerinden rekabete 'dur' denir. Kişi başı gelir de 2-3 yılda 650 dolardan 1.000 dolara çıkar." şeklinde konuştu.

TESİSLER TEK ÇATI ALTINDA TOPLANMALI

Otel yatırımcıları ise taban fiyat önerisinin uluslararası rekabete aykırı olduğunu ve bu modelin sıkıntı yaratabileceğini aktarıyor. Otel yatırımcıları öncelikli olarak Türkiye'deki tüm tesislerin Turizm Bakanlığı'na bağlanması gerektiğini vurguluyor. Bütün standart ve denetimlerin de Turizm Bakanlığı üzerinden yapılması gerektiğini aktaran sektör oyuncuları, "Bu konuyla alakalı Turizm Bakanlığı'nın İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler yaptığını biliyoruz. Eğer belediye belgeli oteller Turizm Bakanlığı'na aktarılırsa otel kalitelerinde ciddi artış olur. Bu da bir yıl gibi kısa bir sürede geliri 1.000 dolar civarına taşır" diyor.



Bu Haber 28.01.2019 - 08:33:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.