Oteller düşük maliyetten dolayı Nepalli işçiye yöneldi

Oteller düşük maliyetten dolayı Nepalli işçiye yöneldi

Geçtiğimiz yıl 4 bin Nepallinin geldiği Türkiye’ye bu yıl 6 bin Nepalli gelmesi bekleniyor. Nepalli işçilerin en çok çalıştığı sektörler ise gıda,, tekstil ve otelcilik.


Uzun süredir özellikle BDT ülkelerinden işçi getiren Türkiye’deki şirketlerin, iş gücü maliyeti daha düşük olduğu için şimdi de Nepal’e yöneldiği belirtiliyor. 

“TÜrk şirketler Nepal, Pakistan ve Bangladeş’ten iş gücü temin ediyor”

İnsan kaynakları ve İŞKUR Özel İstihdam Bürosu WorkingGlobal’in sahibi Ferhat Şahin, Türk şirketlerin son dönemde Orta Asya’nın yanısıra Nepal, Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerden de iş gücü tedarik ettiğini belirtti. TurizmDays’e konuşan Şahin, ''Otelciler, gıda ve tekstil sektörü yabancı personel istiyor. Nepal'den gelen personel işveren için düşük maliyetli olduğu için tercih ediliyor. Nepal'den gelen personel otellerde kat hizmetlerinde garsonluk, mutfak, bulaşıkçılık gibi bölümlerde hizmet veriyorlar. Nepal'de hemen hemen herkes İngilizce biliyor'' dedi.

“Bu yıl 6 bin Nepalli işçi gelecek”

Nepal’den Türkiye’ye gelen işçi sayısının son yıllarda artmaya başladığına dikkat çeken Fatih Şahin, geçtiğimiz yıl 4 bin olan Nepal’den gelen işçi sayısının bu yıl 6 bine çıkmasını beklediklerini ifade etti. Şahin, “Biz ise sadece turizm sektörüne 1000 Nepalli personel getirmeyi hedefliyoruz. Çalışkan olan Nepalliler otelciler tarafından tercih ediliyor. Nepal'in yanı sıra Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerinden, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan'dan personel getiriyoruz.'' diye konuştu.

“Nepalliler Orta Asyalılardan daha ucuza çalışıyor”

Workinglobal iş ortağı Of’a Global’in sahibi Okan Çiler ise Son zamanlarda dövizdeki dalgalanmanın yabancı personel konusunda işletmeleri tedirgin ettiğine işaret etti. Nepallilerin Orta Asya’dan gelen işçilerden daha düşük ücrete çalıştığını kaydeden Çiler, bu nedenle şirketler tarafından daha fazla tercih edildiğini kaydetti. Çiler ayrıca, dövizdeki yükselişin yabancı personel çalıştırma konusunda sıkıntıya neden olabileceğini söyledi. 



Bu Haber 05.01.2022 - 09:30:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Prof. Dr. Kemal Birdir 08.01.2022 - 10:23

    Devletin bu saçma sapan uygulamalara dur demesi gerekiyor. Milyonlarca gencimiz, insanımız işsiz dolaşırken, bu yapılanı tanımlayacak kelime bulamıyorum. Yöneticiler ve yatırımcılar ucuz emek peşinde koşmak yerine, kaliteye ve daha iyi yönetim uygulamalarına odaklanarak hem yerelde hemde uluslararası pazarlarda daha ve sürdürülebilir sonuçlar elde edebilirler. Bu işi bilmiyorlar ve/veya başaramıyorlarsa da, bir zahmet işi bilenlere devredip köşelerine çekilsinler.

  • Fahri kutlu 05.01.2022 - 12:01

    Afgan ve suriyelilerden daha hijyenikler. Biz de otellerimizde istihdam ediyoruz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.