Otel dolulukları ve fiyatlarında büyük artış

Otel dolulukları ve fiyatlarında büyük artış

STR'nin TÜROB için hazırladığı Temmuz 2022 Ülke Performans Raporu belli oldu.


Pandeminin etkilerinin büyük ölçüde ortadan kalkmasıyla birlikte turizmde başlayan canlılığın otel doluluklarına olumlu yansıması devam ediyor. Dünya çapında veri ve analiz şirketlerinden STR'nin Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) için hazırladığı Temmuz 2022 Ülke Performans Raporuna göre Temmuz ayında otel dolulukları 2021’in aynı ayına göre yüzde 7.9 artışla ortalama yüzde 71.3’e yükseldi

Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 66.1, henüz pandeminin etkilerinin hissedilmediği Temmuz 2019’da yüzde 75.6 olmuştu. Buna göre, aylık bazda otel doluluklarının az da olsa Temmuz 2019’un altında kaldığı görüldü.

Fiyatlar da arttı

Temmuz ayında Türkiye genelinde ortalama oda fiyatları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 artışla 158 euroya yükseldi. Söz konusu araştırmaya veri aktaran otellerin ağırlıklı olarak üst segment otellerden oluşması ve Antalya, Bodrum, İstanbul gibi turizm bölgelerindeki fiyat artışları Türkiye ortalamasının da yükselmesini sağladı.

Öte yandan yılın ilk 7 ayında, yani Ocak-Temmuz 2022 döneminde Türkiye genelinde doluluklar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.4 artışla yüzde 63.3, ortalama oda fiyatları ise yüzde 33 artışla 104 euroya yükseldi.

Anadolu geriledi

Destinasyon bazında bakıldığında İstanbul’da Temmuz 2022 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak yüzde 80 oldu. Bu oran geçen yılın aynı ayında yüzde 69.6, Temmuz 2019’da yüzde 81.7 olmuştu. İstanbul, Ocak-Temmuz 2022 döneminde ise yüzde 70 doluluk yakaladı.

Antalya’da Temmuz 2022 otel dolulukları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.8 artışla yüzde 74.1, Ocak–Temmuz 2022 döneminde ise yüzde 38 artışla yüzde 59.8 oldu.

Anadolu otellerinde ise Temmuz 2022 ortalama dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.6 düşüşle yüzde 53.7, Ocak-Temmuz döneminde yüzde 28 artışla yüzde 51.2 olarak gerçekleşti.

“Bazı pazarlarda ciddi artış bekliyoruz”

Dolulukları değerlendiren TÜROB Başkanı Müberra Eresin, turizmde ziyaretçi sayısı ve doluluklar açısından yükselişin devam ettiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi: “2022 yılı için bugüne kadar devam eden yükselişin devam edeceğini izliyoruz. Henüz kesin rakamları veremesek de Ağustos 2022’nin yılın en iyi sonuç veren aylarından biri olacağını düşünüyoruz. İstanbul özelinde Eylül ayı bugün için hiç fena görünmüyor. Özellikle tüm dünyada okulların açılış tarihiyle birlikte kültür turları ağırlıklı misafir ağırlamaya başlayacağız ve her yıl olduğu gibi misafir milliyetleri açısından baktığımızda istediğimiz çeşitliliği Eylül ayından itibaren daha net göreceğiz. Ortadoğu kökenli turistlerin ilgisi devam etmekle birlikte Eylül itibariyle yoğunluğu Avrupalı misafirlere bırakacaktır. Rusya, İran, İngiltere, Balkanlar, Bulgaristan, Latin Amerika, ABD ve Azerbaycan gibi turizm pazarlarımızda dikkat çekici oranlarda artışlar bekliyoruz.”



Bu Haber 29.08.2022 - 13:08:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.