Osman Ayık: Mehmet beyden ciddi beklenti içindeyiz! 

Osman Ayık: Mehmet beyden ciddi beklenti içindeyiz! 
TÜROFED eski başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, FTI’ın iflasının Türk turizm sektörüne ve otellere etkisine ilişkin Turizm Güncel’e açıklamalarda bulundu.

Turizm Güncel 

FTI iflasında, Thomas Cook’un iflasındakine benzer bir tecrübenin yaşanacağını belirten Osman Ayık, FTI’dan alacağı olan otellerin fazla bir beklenti içinde olmaması gerektiğini kaydetti. Ayık “Oluşlacak her türlü zararı sektör sineye çekmek zorunda kalacak. Thomas Cook’un iflasında da benzer bir durum yaşanmış, sigortada bulunan paraların otellerin borçlarını karşılamadığı söylenmişti.” dedi. 

“Bu duruma bir çözüm getirilmesi gerekiyor”

Sürekli tekrarlanan ve hem otellerin hem de ülke turizminin ciddi zararlar görmesine neden olan bu duruma bir çözüm getirilmesi gerektiğini ifade eden Osman Ayık “1618 sayılı yasaya göre yabancı tur operatörünün, ya ülkede bir tüzel kişiliğinin olması ya da sorumluluk üstlenecek bir partnerle çalışması gerekiyor. Bununla birlikte, tur operatörü veya uçak şirketi battığında hem müşteriyi hem de otelcileri ve sektörün diğer paydaşlarını koruyacak bir mekanizmanın artık kesinlikle kurulması gerekiyor.” diye konuştu.

“Bu konuda Mehmet beyden ciddi beklenti içindeyim”

Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan ciddi bir beklenti içinde olduğunu ifade eden Osman Ayık “Artık bizim bu işlere ciddi ciddi kafa yormamız lazım. Mehmet bey işin hem konaklama hem de tur operatörlüğü ayağında bulunan bir isim. Biz otelciler olarak sürekli bu zararları çekecek miyiz? Kaldı ki artık devir değişti, kimse kimseye mahkum değil. Artık neredeyse ful charter uçan tur operatörü bile kalmadı. Otellerin yanında, bu işte en fazla zarar görecek şirketler SunExpress gibi hava yolu şirketleri olacak.” ifadelerini kullandı.

“FTI müşterilerinin büyük bölümü Türkiye’ye getirtilebilir”

Peki Türkiye’ye yılda ortalama 2 milyon yolcu getiren FTI’ın boşluğu doldurulabilir mi? Osman Ayık soruya şu yanıtı veriyor:

FTI’ın getirdiği 2 milyon yolcunun bu yıl gelip gelmeyeceği meselesinde umutsuz değilim. Mesela FTI’ın operasyonlarını Fransa’da bir başka şirket üstlenecek. Onun getireceği kapasitenin büyük bölümünü getirecek mesela. Bu nedenle ben FTI yolcusunun en az yarısının bu yıl Türkiye’ye tatile geleceğini düşünüyorum. Kaldı ki fiyat/performans odaklı bir kitle olan FTI müşterilerinin Türkiye’den başka bir yere gitmesi zor. O nedenle belki de FTI üzerinden ön ödeme yaparak aldıkları tatilin ön ödemesini de yakıp başka tur operatörleri ile Türkiye’ye geleceklerdir.


Bu Haber 05.06.2024 - 19:49:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.