Orhan Sancar Rusya pazarındaki son durumu anlattı

Orhan Sancar Rusya pazarındaki son durumu anlattı

PEGAS Touristik Rusya ve BDT Koordinatörü Orhan Sancar, Mısır’ın turizm bölgesi Şarm El Şeyh’te düzenlenen Afrika Turizm Forumunda hem Mısır’a hem de Rusya ve BDT pazarları ile Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Savaş Daş – Turizm Güncel

Rusya’da tur operatörlerinin ocak, şubat ve mart erken rezervasyon dönemini iyi değerlendirdiğini belirten PEGAS Touristik Rusya ve BDT Koordinatörü Orhan Sancar, “Oteller de bu dönemde geçen yıla nazaran yüzde 10-15 daha fazla indirim yaptılar. Örneğin geçen yıl yüzde 30 erken rezervasyon indirimi veren tesis bu yıl yüzde 40-45 verdi. Dolayısıyla ilk 4 ayı iyi atlattık. Bu sene PEGAS olarak Rusya ve BDT pazarlarından getirmeyi planladığımız 1 milyon civarı yolcunun 400-450 binini Mayıs ayı itibariyle garantiledik.” dedi.

 “İlk yüzde 50’lik satışlarda koltuk ve yolcu garantisi sağlıyoruz”

Tur operatörlerinin Rusya ve BDT pazarlarında yaptıkları ilk yüzde 50’lik dilimde kar etmekten ziyade koltuk ve doluluk garantisi sağladığını, karlılığı kalan yüzde 50’lik satışta sağladığını ifade eden Orhan Sancar “Başa baş da çıksak otelcilerle konuşuyor çoğu zaman bir orta yol buluyoruz. Otel partnerlerimiz de bu konuda anlayış gösteriyorlar. Ondan sonraki satışlarda da karlılık sağlamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

 “Koltuk kapasitesi 5 milyon seviyesine çekilirse iyi ve karlı satışlar olur”

Rusya’dan Türkiye’ye bu yıl 6 milyon koltuk planlandığını anlatan Sancar “Ancak bunun 4,5-5 milyon civarında gerçekleşeceğini öngörüyorum. Eğer tur operatörleri koltuk kapasitesini 5 milyon seviyesine çekerlerse bundan sonraki dönemde iyi ve karlı satışlar olur. Öbür türlü maliyeti 400 euro olan Moskova-Antalya uçak bileti son dakikada 200 euroya düşüyor. Dolayısıyla bu tip şeyleri yapmamak lazım.” ifadelerini kullandı.

 “Mısır Rusya pazarını ciddi şekilde zorluyor”

Öte taraftan Mısır’ın Rusya pazarını ciddi şekilde zorladığını söyleyen PEGAS Touristik Rusya ve BDT Koordinatörü “Mısırlı hava yolu şirketleri Batılı devletlerin Rus havacılık sektörüne uyguladığı yaptırımların dışında kaldığı için Rusya-Mısır arasındaki uçuşları Rus hava yolu şirketlerinden daha kısa yoldan yapıyorlar. Dolayısıyla Rusya’daki tur operatörlerinin Mısır hava yolu şirketleri ile yaptıkları anlaşmalar operatörlere avantaj sağlıyor. Aynı şey Türkiye’deki hava yolu şirketleri için de geçerli. Örneğin THY Moskova’dan Antalya’ya 3 saatte giderken, Avrupa hava sahasını kullanamayan Aeroflot 4,5 saatte gidiyor. Daha önce Rusya’ya fazla uçmayan Mısırlı hava yolları bu ülkeye uçuş programları ve uçak koymaya başladı. Uçak buldukça daha çok uçacaklar ve tur operatörleri de onlarla uçmaya çalışıyor. Çünkü onların mesafesi daha kısa ve dolayısıyla maliyetleri daha düşük. Eskiden 4,5 – 5 saat olan Moskova – Mısır uçuş süresi Rus hava yolları için şu anda 6 saate çıktı. İnsanlar zaten 6 saatte Tayland’a Vietnam’a gidiyorlar. Üstelik hem daha ucuz hem de daha rahat uçak bulunabiliyor. O nedenle Mısır’daki bütçeli hava yolu şirketleri kullanılabilirse Rusya’dan Mısır’a daha cazip fiyatlarla daha fazla turist getirilebilir.” şeklinde konuştu.

“Pazardaki Rus menşeili operatörlere ayrıcalık sağlanıyor”

Rusya’da devlet tarafından desteklenen bazı tur operatörlerinin Türkiye destinasyonunda rekabeti zorladığını, bu şirketlere Pobeda ve Rossiya gibi hava yolu şirketlerinden çok uygun fiyata kapasite ayarlandığını kaydeden Sancar aynı durumun Mısır için de geçerli olduğunu ifade etti. Rus hava yolu şirketlerinin bu ülkelere uçacak fazla uçağı ve kapasitesi olmamasına rağmen bu durumun yaşandığını açıklayan Sancar, Rusya’daki Türk operatörlerin ise aralarında konuşarak fiyatları çok fazla düşürmemeye çalıştığını söyledi.

“Tur operatörleri yatay büyüme yoluna gidecek”

Rusya’daki tur operatörlerinin destinasyonlardaki hava yolu şirketleri ile anlaşarak yatay büyüme yoluna gidebileceklerini anlatan Sancar, “Rus hava yolu şirketleri ile uçamayan operatörleri yerel hava yolu şirketleri ile anlaşmalar yaparak yolcu taşıma yoluna gidecek. Çünkü Tayland, Vietnam, Mısır ve Çin gibi ülkelerin hava yolu şirketleri yaptırım kapsamında değil.” dedi. 

“Forum başarılı oldu”

Afrika Turizm Forumu ile ilgili de değerlendirme yapan Sanca şu noktaların altını çizdi:

"Afrika'da yani Şarm El-Şeyh şehrinde böylesine yoğun ve geniş katılımlı bir foruma ilk defa tanıklık ediyoruz. Mısır hükümeti buraya çok önem veriyor. Çünkü önleri açık. Daha fazla turist getirilmesi için Rixos ve diğer paydaşlarla bizi de bir araya getirerek, nasıl daha ileri götürebilirizi düşünüyorlar. Kriz döneminden nasıl çıkarız ya da mevcut krizleri nasıl aşarız diye hemen harekete geçiyorlar. Son bir ayda Gazze başta olmak üzere bir de köpekbalığı olayından sıkıntılı bir süreç vardı. Buradaki genel profesyonellere daha olumlu ve güzel mesajlar vererek potansiyeli artırmaya çalışıyorlar. Bence uzun sürede burası başarılı olacak ve bu forum da her yıl devam edecek"



Bu Haber 24.05.2024 - 16:54:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.