Onlarca çalışanı işten atmıştı: Pegasus o davayı kaybetti 

Onlarca çalışanı işten atmıştı: Pegasus o davayı kaybetti 
Ali Sabancı’ya ait Pegasus Hava Yollarının sendikalı oldukları gerekçesiyle işten attığı onlarca çalışan davayı kazandı. Pegasus işçilere 12 maaş sendikal tazminat ödemeye ve işçileri geri işe almaya mahkum edildi.

2021 yılında ağır çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle şirketin Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki şubesinde DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenen Pegasus Hava Yolları çalışanları, pandemi nedeniyle yürürlükte olan ‘işten çıkarma yasağı’ biter bitmez işten çıkarışmıştı. İşten çıkarma yasağının sürdüğü dönemde de çalışanlara mobbing uygulandığı ileri sürülmüştü.

Tespit ettiğini işten attı

İşten çıkarma yasağı kalktıktan sadece 1 gün sonra 2 Temmuz 2021 tarihinde ise Pegasus, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda sendikalaşan 40 işçiyi işten çıkardı. Sendikal haklarından vazgeçmeyen işçiler direnişe başladı. Havalimanında Nakliyat-İş Sendikası’nın organize ettiği basın açıklamaları ve eylemler düzenlendi ancak  Pegasus geri adım atmadı.

İlk işten çıkarmanın ardından sendikal örgütlenmeyi engelleyemeyen Pegasus, Ağustos ayının ortasında sendikalı olduğunu tespit ettiği 11 işçiyi daha işten attı. Böylece işten çıkarılanların sayısı önce 51’e  daha sonra da 105’e ulaştı.

12 maaş tazminat ve işe iade

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre Pegasus Hava Yollarına karşı hukuk mücadelesi başlatan çalışanlar mücadeleyi kazandı. İstanbul Anadolu Adliyesi 3. İş Mahkemesi’nde açılan ve Nisan 2022’de işçilerin lehinde sonuçlanan işe iade davası, Pegasus’ı sendikal tazminat ödemeye ve işçileri işe geri almaya mahkum etti.

Pegasus’un itirazı üzerine tekrar istinafta açılan davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme Pegasus’u işçilere 12 maaş sendikal tazminat ödemeye mahkum ederken işçilerin işe iadesine karar verdi.


Bu Haber 09.12.2023 - 09:25:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.