Norbert Fiebig: Bir krizden diğerine mi geçiyoruz?

Norbert Fiebig: Bir krizden diğerine mi geçiyoruz?

Alman turizm sektörü Fas'ın Agadir bölgesinde düzenlenen konferansta riskleri ve fırsatları masaya yatırdı, beklentileri tartıştı.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Alman Seyahat Birliğinin (DRV) Fas-Agadir'deki konferansında konuşan Başkan Norbert Fiebig 2023 yılında sektörün önündeki en büyük risklerin yüksek enerji fiyatları, yüksek enflasyon ve ekonomik yavaşlama olduğunu belirtti.

“Bir krizden diğerine mi?”

Konuşmasında "Bir krizden başka bir krize mi giriyoruz?" diye soran Norbert Fiebig'in yine de bir "kriz" havası yaratmak istemediğine dikkat çekildi. Fiebig konuşmasında "2019 seviyelerine yaklaşan yaz sezonu ve Almanların 2023 yılında da seyahat edeceğini gösteren araştırmalar cesaret verici. Çevikliğimizde ve esnekliğimizde bir sorun yok. Bunu önceki krizlerde de ispatladık." diye konuştu.

Thomas Bösl: Artan fiyatlar nedeniyle yolcu sayısı azalıyor

Alman seyahat acente zinciri RTK'nın genel müdürü Thomas Bösl ise pandeminin seyahati yeniden değerli bir şey haline getirdiğine işaret etti. Uçakla yurt dışına seyahat etme deneyimine artık daha fazla önem verildiğini kaydeden Bösl, "Öte taraftan negatif şeyler de var. Örneğin rezervasyonlar hala son dakikada yapılıyor. Buna ilaveten, artan seyahat fiyatları nedeniyle, bu yaz da şahit olduğumuz gibi, yolcu sayısı azalıyor. Bu da otellerin ve uçakların doluluk oranlarını etkiler." ifadelerini kullandı.

Christoph Zeh: Genç aileler artan fiyatlardan çok etkilendi

Pazar araştırmacısı Christoph Zeh ise kış ve gelecek yaz rezervasyonlarının 2019'un oldukça altında olduğu gelecek turizm yılında işlerin beklendiği kadar kötü gitmeyeceğine dair umutlu olduğunu dile getirdi. Zeh "Ukrayna savaşı ve yüksek enflasyonun neden olduğu gerilemenin ardından müşteri iklimi yeniden istikrara kavuştu, ekonomik beklentiler ve gelir beklentileri ılımlı bir şekilde yükseliyor. Durum yaş gruplarına göre farklılık gösteriyor. 40 yaş ve üzerin insanlar giderek daha fazla tasarruf yapmaya başlarken, genç aileler artan fiyatlardan çok etkilendi. Ancak kış döneminde resesyonun beklendiği kadar sert geçmeyeceğine dair işaretler var. Ayrıca iş ortamı endeksi de toparlandı. Her şey yolunda değil ancak dibe vurduk ve şimdi geleceği daha olumlu bakıyoruz." dedi.

Seyahat sektöründeki fiyat artışları endişe yaratıyor

GfK tarafından 18 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre Almanların yarıdan fazlası fiyat artışlarının seyahat davranışlarını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Buna rağmen, Almanların yüzde 85'i 2023 yılında yurt dışına tatile gitmeyi planlıyor. Zeh "Sadece bir niyet beyanı olan ve hiçbir şekilde gerçekleşmeyecek olan bu yüksek oran Almanların tatile ne kadar değer verdiğini gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Alman turistin fiyat hassasiyeti artıyor

GfK uzmanlarına göre hanehalkı gelirleri üzerinde oluşan baskı Almanların seyahat konusunda daha duyarlı olmasını beraberinde getireceğine dikkat çekiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 42'si daha düşük fiyatları bekleyeceğini, yüzde 40'ı daha ucuz konaklama seçeneklerine yöneleceğini yüzde 39'u ise Almanya içinde seyahat edeceğini söyledi. Araştırmaya katılan her 3 kişiden biri ise yurt dışı tatilinde harcamasının sabit kalacağını hatta artacağını beyan etti.



Bu Haber 08.12.2022 - 09:19:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.