Nirvana Cosmopolitan AR-GE merkezi oldu, içinden 6 marka çıktı 

Nirvana Cosmopolitan AR-GE merkezi oldu, içinden 6 marka çıktı 
Kilit Grubu bünyesindeki Nirvana Hotels’in CEO’su Korhan Alşan, Nirvana Hotels içindeki markalaşmaya ve otellerin birer ‘yaşam merkezi’ olarak konumlandırılmasına ilişkin çalışmaları Turizm Güncel’e anlattı.

Savaş Daş – Turizm Güncel 

Türkiye’nin en büyük resort otel grubu Kilit Hospitality bünyesindeki otellerde son dönemde hummalı bir çalışma yürüyor. Şirket bir yandan otellerde yenileme yatırımlarına devam ederken bir yandan da Nirvana Otellerini birer yaşam merkezine dönüştürme ve tesis içinde yeni markaları hayata geçirmeye devam ediyor. Kilit Grubunun amiral gemisi olan Nirvana Hotels’in CEO’su Korhan Alşan, tesislerde yapılan yenileme ve markalaşma çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

2019 yılında markada yeniliğe gittiklerini; logo, marka felsefesi, konsepti ve söylemleri revize ettiklerini belirten Korhan Alşan “Burada özellikle yerel ve sağlıklı gıdalara konsantre olduk. ‘Türkiye’de çok zengin bir gastronomi altyapısı var bunu daha fazla neden öne çıkartmıyoruz?’ dedik. Dünyada yerelleşme önemli bir trend oldu. Yerelleşmenin sürdürülebilirlik ve sosyoekonomik bölgesel kalkınma konularında büyük önem arz ettiğini keşfederek lokal ürünlere odaklandık. Metro Gross Market gibi, bazı partner firmalarla büyük tedarikçilerle coğrafi etiketli ürünlerden ve yerel üreticilerden kendi ürünlerimizi temin etmeye başladık. Büfelerimizde bunları etiketliyoruz.” diye konuştu.

Nirvana Cosmopolitan

“Pandemi sürecini AR-GE dönemi olarak adlandırdık”

İnsanların her zaman seyahat ettikleri yerlerdeki değerleri keşfetmek istediğini kaydeden Alşan özellikle Y ve Z kuşağının otelin içinde kalmak istemediğini, bölgenin gastronomik, tarihsel ve kültürel değerlerini de keşfetmek istediğini ifade etti. Alşan “Hem aslına sadık hem de dijitalleşmeyi öne çıkaran bir konsept gerekliğini gördük ve bu anlamda da konseptimizi geliştirmeye başladık. Pandemi döneminde hemen hemen tüm yatırımcılar doğal olarak fren pozisyonuna geçti, yatırımlar durdu. Burada yatırımcı Kilit Grubunu da tebrik etmek lazım, konseptlerin geliştirilmesine destek verdiler. Biz o dönemi bir AR-GE dönemi olarak adlandırdık. Uzun zamandır benim de şahsen kafamın bir köşesinde olan ürün çeşitlendirmesine odaklandık. Son dönemlerde hem ürünün hem de pazarın çeşitlenmesi sıklıkla dile getiriliyor.” şeklinde konuştu.

Cosmos Sport Center

“Cosmos Sports Center’ı hayata geçirdik”

Peki Nirvana Cosmopolitan’ı bir otelden öte bir turizm merkezi olarak konumlandırmak için neler yapıldı/yapılıyor? Korhan Alşan, tesis içinde yaratılan markalara ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:
Bu ürün çeşitlendirmesi meselesinde gastronomi önemli yer teşkil etti bizim için. İkinci olarak spor konusuna odaklandık. Antalya’da golf ve futbol haricindeki spor faaliyetlerinin biraz zayıf olduğunu keşfettik. Nirvana Cosmopolitan tesisimize 5 tane basketbol sahasından oluşan büyük bir kapalı tesis yaptık. Bu sahalar birleşebilen çok amaçlı bir spor merkezi haline dönüştü.  Amacımız spor turizminin Antalya’da gelişimine katkı sunmak ve aynı zamanda sezonsallık problemine çözüm üretmek. Spor turizmi özellikle düşük sezonda yoğunlaştığı için bu konuda yatırımlarımızı yaptık ve Cosmos Sports Center markası doğdu. Bunun başına da konusunda çok uzman, Galatasaray’ın eski basketbol oyucusu Burçin Badem ve ekibini getirdik.

Nirvana Pet Hotel

“Hayvan dostu otel olduk”

Dünyada var olan bir trend olan hayvan dostu konaklama konseptine odaklandık. Bu konuda hakikaten dünyanın genelinde bir pazar boşluğu olduğunu keşfettik. Araştırmalarımızda ABD’de iyi altyapıların olduğunu gördük. Ama yine de lüks bir otel çerçevesinde odaklanmış bir konsept bulamadık. Bu işi bilenlerle, sevenlerle gönül birliği yapalım ve bunu geliştirelim istedik. Misafirin kendi hayvan dostuyla  konaklayabileceği sınırlı sayıda oda tanımladık. İçine hayvanın rahat konaklaması amacıyla bazı unsurlar ekledik. Bir de hayvanın da vakit geçirebileceği veteriner, günlük bakım, kuaför hizmetlerinin de bulunduğu büyük bir binamız var. Hayvanlarla özel vakit geçirebilecekleri plajlar, yürüme parkurlarının da olduğu geniş bir konsept geliştirdik.  Bunun yasal mevzuatını araştırdık. İl Tarım Müdürlüğünden izin alma gerekliliği ortaya çıktı. Bütün bu süreçleri tamamlayarak çok elit dünyada örneği olmayan bir konsepte ulaştık.
Köpek Irkları Federasyonu ile işbirliğine gittik. Dünya genelinde belirli dönemlerde düzenlemiş oldukları yarışmalar var. Dünyanın her yerinden köpek severler yarışmalara katılıyor, ödüller alıyor. Bunun üçüncüsünü düzenleyeceğiz Mayıs ayında. Bu da bize farklı bir müşteri profili ile tanıştırdı. İnsanlar hayvanını alıp binlerce kilometre öteden bu otele geldi. Birçoğunun Antalya’ya hatta Türkiye’ye ilk defa geldiklerine şahit oldum. 

Hayvan dostu otel olmasak muhtemelen köpeği olan insanlar konaklayamayacaklar. Bini aşkın kedi-köpek ağırladık. Sahipleri ile beraber toplam 3 bin konaklama.  Biz hayvanları da ücretlendiriyoruz.  Kedi için 30 euro, küçük ırk köpek için 40, büyük ırk için 50 euro gibi gecelik fiyatlarımız var. Bir de ekstralar var, kuaför spa gibi. İlginç de rakamlara satıyoruz.

Nirvana Chi Restaurant

“İlk defa bir otel bünyesinde vegan restoran açtık”

Sporun yanına sağlıklı beslenmenin de eklenmesi gerektiğini düşündük. Belki de Türkiye’de ilk defa bir otelin bünyesinde vegan restoran konseptine geçtik. Burada Chi Restaurant adında Antalya’nın yerel bir restoranı vardı. Onu da kendi bünyemize aldık. Bu markanın altında da vegan beslenme, detoks, yoga gibi bazı faaliyetleri ekledik. Bu markamız sayesinde de şehirdeki kitleyle bağ geliştirdik. Şehirde yaşayan vatandaşların böyle bir talebi olduğunu biliyorduk. Hem şehre vegan restoran kazandırdık hem atölyeler vasıtasıyla insanların merakını giderdik hem de  bir takım öğretileri evinizde deneyebileceğiniz bir ortam oluştu. Bu restoranla birlikte pazarda ne kadar büyük bir boşluk olduğunu gördük. Vegan akımı tüm dünyada bir trend. Yüksek ilgi var vegan beslenmeye karşı. Market raflarına bile yansımaya başladı. Bu nedenle vegan restoran bizim için çok niş bir açılım oldu.

“Fitness kulübümüzün 400 üyesi var”

Fitness kulüplerinin son yıllarda öne çıktığını, seyahat eden insanların düzenli sporlarına devam ettiğini gördük ve bu konuda da Techno Gym isimli dünyanın en önemli markalarından bir tanesiyle iş birliğine giderek tüm Nirvana Otellerindeki spor ekipmanlarını Techno Gym’in cihazlarıyla donattık. Bu konseptin içerisine de profesyonel insanlar alarak bir altyapı oluşturduk. Bu da çok ilgi çekti. Nirvana Cosmopolitan tam anlamıyla her şey dahil otel olma hürriyetinden biraz uzaklaştı. Daha çok bir turizm kompleksine dönüştü. Çünkü otelin dışında faaliyet gösteren birçok yan alan var. Bir şehir kulübü oluşturduk. Üyelik sistemi ile bu faaliyetlere dahil ettik. 400’e yakın üyemiz oldu.

Cosmos Clinic

“Cosmos Clinic ile sağlık turizmine girdik”

Tesis bünyesinde Cosmos Clinic isimli yeni bir sağlık merkezi açtık. Burada insanlar check-up’tan geçebileceği, medikal programlardan yararlanabileceği, rehabilitasyon imkanlarından yararlanabileceği birtakım programlar oluşturduk.  Yani vegandan hizmet alabileceğiniz, fitnessta spor yapabileceğiniz, Cosmos Clinic’ten tedavi olabileceğiniz 15-30 günlük paketlerimiz var. Bunları hem acenteler aracılığıyla hem de sadece sağlık turizmine odaklanmış olan kitlelerle satabiliyoruz. Wellbeing konusunda dünyada çok trend olan ve de gittiği zaman kitleleri peşinden sürükleyen insanlar var, onlarla paslaşıyoruz. Bunların zaten bir networku var. Nirvana Mediterranean Excellence’a geçen hafta Rami Bleckt isimli fenomen birini getirdik. Bu geldiği zaman peşinden 100 kişi geliyor. Bu zaten sınırlı kontenjan, açsanız daha fazlası da gelir ama aktivitenin etkinliği kayboluyor. Yoga seansı yapıyorlar, meditasyon yapıyorlar, doğa yürüyüşü yapıyorlar, beslenmelerini ona göre ayarlıyorlar. Rami beyin ağzından duyduğu kelimelerle kendi hayatlarına yön veriyorlar. Bu tip aktivitelerle de büyük bir pencere açmış olduk. Cosmos Clinic, Cosmo Fit ve Sports Center beslenmeyi de katarsak bütünsel bir iyi yaşam felsefesinin Nirvana’nın temel dokularından bir tanesi olduğunu gördük.”

Cosmos Theatre

“3-4 aşamalı eğlence sistemi Cosmos Theatre’da bir araya geldi”

Konunun eğlence ayağını da çok önemsediklerini kaydeden Korhan Alşan, kafe-restoran-canlı müzik-club şeklinde 3-4 aşamalı eğlence kültürünün bütün hepsinin bir arada olduğu bir trende dönüştüğünü ifade etti. Bu ihtiyaca  Cosmos Theatre ile cevap verdiklerini belirten Alşan “Eşi benzeri olmayan, çok amaçlı kullanabilecek bir gösteri merkezi. İçinde gastronomi, 3D mapping teknolojisi ve yüksek performans altyapı olan bir gösteri merkezi. Burada yerli ve yabancı şeflerle işbirliği yaparak bir gastronomi kültürü oluşturduk.  Bu kültürün içerisine yerli ve yabancı sanatçıların olduğu bir seçki oluşturduk. Yine tiyatral bir performansımız var ‘Andy’ isimli kozmik bir macerayı anlatan bir parça ekledik. Çünkü Antalya’da sanat-gösteri merkezinin çok büyük eksikliği var.” diye konuştu.

Cosmos Moonlight

“Türkiye’nin en büyük ve en lüks katamaranı Cosmos Moonlight denize indi”

Nirvana Cosmopolitan bünyesinde hayata geçen lüks markalardan biri de grubun 29 Ekim’de hizmete aldığı Cosmos Moonlight isimli lüks katamaran. 600-1000 kişi kapasiteli bu lüks katamaran  Lloyd sertifikalı ve içinde çok sayıda yeme-içme ve eğlence mekanı bulunuyor.  55 metre boyunda, 25 metre enindeki Cosmos Moonlight  Antalya sahilinde gündüz gezi, gece de eğlence amaçlı turlar düzenleyecek. Katamaran içinde 2 adet a la carte restoran bulunuyor. Dünyada ve Türkiye’de kendi sınıfında hem restoran, hem gece kulübü olan tek katamaran. Cosmos Moonligt  gündüz Balıkçı Barınağı-Düden Şelalesi arasında, gece de Nirvana Otel –Kaleiçi arasında eğlence turları düzenleyecek. Katamaran paket turların 75 ila 250 Euro arasında olacağı açıklandı.

“Nirvana Cosmopolitan bizim için bir AR-GE laboratuvarı”

Nirvana Cosmopolitan bizim için turizmdeki AR-GE laboratuvarı.” diyen Korhan Alşan, Nirvana Cosmopolitan’da geliştirdikleri konseptlerin misafirler tarafından beğenilmesi durumunda bu konseptleri diğer Nirvana Otellerine hatta Crystal Otellerine bile taşıdıklarını ifade ediyor. Alşan “Ana misyon olarak Nirvana ile birlikte Crystal Otelleri de her alan yukarı yönlü upgrade etmek.” diyor. 

Korhan Alşan, “Peki yapılan bunca yatırımın geri dönüşü oluyor mu?” sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

"Bazı ürünler sizin bütün konseptinize değer katıyor”

Bu tip yatırımlarda ilk sene kolay kolay kar edemezsiniz. İlk sene tanıtım senesidir. Bu da neticesinde bir iş modeli. Zaman alacak mutlaka.  Mesela Cosmos Sports Center’da üçüncü yılımız. Finansal geri dönüş almaya başladık. Cosmos Theatre’dan çok iyi sinyaller almaya başladık. Birçok büyük etkinliğe ev sahipliği yaptık. 

Bunların hepsinin günün sonunda geri dönüşü olacak. Ama bazı ürünler sizin bütün konseptinize değer katıyor. Oradan direkt finansal sonuç beklemiyorsunuz. Siz markayı güçlendirdiğiniz zaman gelir seviyeniz de artıyor. Dolaylı yoldan finansal katkı sağlayanlar var bir de direkt kendi başına bir ciro üretme kapasitesine sahip olanlar var. Ama ben bu markaların hepsinin otelcilikten bağımsız olarak finansal performanslarını ölçtürüyorum. Ayrıca otele olan katkısını da ölçtürüyorum. Bu da önemli."

Turizm geliri 1,5 milyar euro artırılabilir

Markalaşmanın turizm gelir üzerindeki önemine dikkat çeken Korhan Alşan, Antalya'ya gelen 15 milyon turistin herine fazladan 100 euro harcatılması durumunda Antalya'nın turizm gelirinin yılda 1,5 milyar euro artacağını ifade etti.


Bu Haber 06.11.2023 - 20:09:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Işte bu

    Tamer Cansever 07.11.2023 - 03:51

    Sizi tebrik ediyorum,kazakistan da inter ve kazakhstan otellerde aldığım gm.gorevimde sanatoryum dahil spor ve eğlence aktivitelerini yaptığım zaman insanlar müthiş ilgi gösterdi. Bu düşünceniz ve uygulamalarınız için tekrar kutluyor,iyi çalışmalar diliyorum

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.