Neşet Koçkar’ın 2,5 milyar poundu var mı?

Neşet Koçkar’ın 2,5 milyar poundu var mı?

İngiliz turizm haber portalı yazarı Ian Taylor, Anex Tour'un sahibi Neşet Koçkar'ın Thomas Cook'tan hisse almasını değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Taylor yazısında, ''Seyahat endüstrisi, Anex Tour'un 2,5 milyar poundunun olup olmadığını sorguluyor'' diye yazdı.


TurizmGüncel – Dış Haberler

Neşet Koçkar'ın Thomas Cook hisselerinin yüzde 8'ini alması, Avrupa seyahat pazarında konuşulmaya devam ediyor. Konuyu köşesine taşıyan Ian Taylor da, Avrupa seyahat endüstrisinin Anex Tour'un 2,5 milyar poundu olup olmadığını sorduğunu yazdı.

Taylor'un yazısında öne çıkan noktalar şöyle:

Thomas Cook'un yeni Türk yatırımcısı Neşet Koçkar, şirketin ve bankaların önüne koymak için alternatif önerileri olduğunu söylüyor.

Thomas Cook'un bankalara, hisse sahiplerine ve Çinli yatırım şirketi Fosun'a devri konuşulurken Neşet Koçkar geçtiğimiz hafta şirket içindeki hissesini yüzde 8'e yükseltti.

Geçtiğimiz ay açıklanan plana göre, Thomas Cook'un yeninden sermayelendirilmesi ve Fosun'un tur operatörlüğünün büyük bölümünü, hava yolu şirketinin ise küçük bir bölümünü kontrol etmesi öngörülüyor.

Neşet Koçkar, ‘Thomas Cook daha düşük bir sermaye ile kurtarılabilir’ demişti

Bloomberg'e açıklama yapan Neşet Koçkar ise Thomas Cook'un şirkete daha bir nakit akışı sağlanarak kurtarılabileceğini, şirketteki asıl meselenin finansmandan çok yönetimsel olduğunu belirterek, ''Thomas Cook hisselerini alış amacım ticaret yapmak değil. Herkes Thomas Cook'u bozuk bir makine gibi görüyor fakat doğru adımlar atıldığında etkili bir şekilde çalışacak mükemmel bir makine'' demişti.

Thomas Cook’un borçları büyük problem

Gerçekte ise Thomas Cook'u borçları kesinlikle büyük bir problem. Geçen kış neredeyse iflas edecekti.

Thomas Cook ilk finansal problemleri yaşadığı 2011-12 yıllarının ardından, Peter Fankhauser CEO olarak koltuğa oturdu. O zamanda günümüze yönetimsel olarak ne hata yapılmış olursa olsun, bu sorunu onla yaratmadı.

Thomas Cook’un 2 milyar 350 milyon pound ihtiyacı var

Şu anda Thomas Cook'un 2 milyar 350 milyon pound bir finansmana ihtiyacı var. Fosun, bankalar ve hissedarlar bu finansmanı sağlayarak şirketi devralmayı öneriyorlar.

Neşet Koçkar Thomas Cook ile ilgili iş planı hazırladığını açıkladı

Bloomberg'e konuşan Koçkar ise Thomas Cook'a ilişkin bir iş planı hazırladığını, yatırım bankaları ve Fosun ile temas halinde olduğunu söylüyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Koçkar ile Thomas Cook arasında henüz bir temas gerçekleşmedi. Koçkar, ''Ben yatırım yaptıktan sonra Thomas Cook hisselerinde yaşanan yükseliş, benimle aynı düşüncede olan pek yatırımcının olduğunu kanıtladı.'' diye konuştu. Koçkar Thomas Cook'un tek bir şirket olarak kalmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Aslında, Fosun anlaşması çerçevesinde ayrılacak olsa da parçalanmayacak. Koçkar ekledi: Ben Thomas Cook'a sermaye, karşılıklı sinerji ve konw-how sağlayabilirim. Kendi finansal kaynaklarım ve hareket planım var ve bunları tartışmak istiyorum.''

Neşet Koçkar’ın 2,5 milyar poundu varsa bu gerçekten fantastik

Neşet Koçkar'ın teklifini dinlememeleri bankalara hatırlatılacaktır. Ancak sermayeye ulaşım veya Koçkar'ın önerceği karşılıklı sinerjinin Fosun'un karşısında üste çıkma olasılığı zayıf görünüyor. Veya seyahat endüstrisi uzmanlarının sorduğu gibi: Eğer Neşet Koçkar'ın 2,5 milyar poundu varsa, bu gerçekten fantastik''

Yüzde 8’lik hissenin kaldıraç sağlayacağını düşünmüyorum

Bu hafta Thomas Cook'la ilgili ikinci bir taraf daha ortaya çıktı. Rusya'nın güney şehri Ulyanovsk'ta yaşayan Lilia Rodionova isimli bir Rus yatırımcı. Lilia Rodionova'nın kim olduğunu bilmiyorum ve Thomas Cook da bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak yaptığım araştırmaya göre ya bir restorancı, ya müzisyen ya da akademisyen. Hadi bu Rus yatırımcının restorancı olduğunu düşünelim. Bu kişi bir borsa oyuncusu olabilir. Başka birinin adına bu hisseleri satın almış olabilir ve bu kişi Neşet Koçkar olabilir. Çünkü Anex'in Rusya'da çok geniş bir iş ayağı mevcut. Neşet Koçkar'ın Thomas Cook ilgisinin gerçek olduğunu düşünmüyorum. Ancak olayları etkileme yeteneği sınırlı görünüyor. Thomas Cook 2 milyar pounda ihtiyaç duyarken 7 milyon pounda alınmış yüzde 8'lik değersiz hisselerin ona bir kaldıraç sağlayacağını düşünmüyorum.

Neşet Koçkar Azur Air Germany’i kurdu ve kayıp yaşayınca heri kapattı

Fosun Çin'in en büyük özel sermayeli şirketi. Thomas Cook'un kreditörleri olan bankalar ise dünyanın en büyükleri. Koçkar ise tur operatörü ve Azur Air'in sahibi. 2017'de Almanya'da Azur Air Germany'i kudu ve 15 ay geçtikten sonra kayıp yaşadığı için bu şirketi kapattı. Rusya'da faaliyet gösteren (daha büyük) Azur Air ise, uçakların uçuşa elverişli olmaması ve zamanında uçamama nedenleriyle geçtiğimiz yıl lisansının iptal edilmesi tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Koçkar’ın Fosun ve bankaların planlarını etkileme olasılığı çok fazla yok

Koçkar'ın kurtarma planının Thomas Cook'u kurtarmak için çalışan Fosun ve bankaların planlarını çok fazla etkileme olasılığı yok. Öte yandan büyük bir zaman baskısı var. Thomas Cook'un eylül sonuna kadar yeniden sermayelendirilmesi gerekiyor.

Niyeti ne olursa olsun, Neşet Koçkar bir an önce harekete geçmeli

Neşet Koçkar'ın niyeti ne olursa olsun, bir an önce harekete geçmek zorunda. Çünkü önünde sadece 7 haftalık bir süre var.

Fosun’un Thomas Cook ile ilgili planları

Geçtiğimiz hafta Fosun; bankalarla ve hissedarlarla bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Daily Mail'in bildirdiğine göre Fosun, hem daha fazla Çinli turisti Avrupa'ya götürmek hem de Mısır ve Yunanistan gibi destinasyonlarda destinasyon yönetim şirketi kurmayı planlıyor.

Fosun ayrıca Thomas Cook'un kış sporları, şehir gezileri, macera tatilleri ve müzik festivali paketlerini arttırmayı, Club Med satışlarını arttırmayı ve grubun otel markalarını büyütmeyi hedefliyor.

Fosun hisse satın almayacak

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Thomas Cook'un CEO'su Peter Fankhauser, Fosun'un. Thomas Cook'a 'Çin gömleği' giydireceğini düşünmediğini söyledi. Thomas Cook Grubu'nun hissedarları şu anda Fosun ile görüşme halinde. Fosun Thomas Cook'un hisselerini almayı planlamıyor. Bir anlaşma çerçevesinde şirketi yeniden sermayelendirmeyi öneriyor. Dolayısıyla yakın zamanda alınan hisseleri satın almayacak.

Thomas Cook ile ilgili asıl haber eylülde gelecek

Bu süreçte Thomas Cook'un eski ve yeni hissedarları kayıp yaşayacak. Büyük olasılıkla, ellerindeki hisseler bankaların ve hissedarların sahip olduğu tek haneli hisselerden fazla olmayacak. Büyük kurumsal yatırımcılar, hisselerini sattığı için Koçkar ve Rodionobva'ya satın alacak paylar doğdu. Bu iki yatırımcının aldığı hisseler, geçtiğimiz hafta Thomas Cook hisselerinde küçük bir sıçramaya neden oldu ve bu tip sıçramalar Fosun ile nihai anlaşma yapılıncaya kada da devam edecektir. Hisselerdeki yükseliş borsa analistlerinin dikkatini çekmiş olabilir ama Thomas Cook ile ilgili asıl haber eylül ayında gelecek.

Thomas Cook geçtiğimiz ay bankalarla ve Fosun'la üst düzey görüşmede olduğunu açıklamıştı. Bu anlaşmanın yeni dış etkenler tarafından raydan çıkarılması zor.



Bu Haber 10.08.2019 - 14:55:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ERHAN KOCA 19.09.2019 - 10:58

    parası yoksa bile devlet olarak bu parayı Neşet Bey'e verilmelidir. Bu bir ülke meselesidir. Mısır devleti ne olduğu belirsiz adamlara alman tur operatörlerinin hisselerini alıyor ve ülkelerine avantaj sağlıyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.