Nadir Alpaslan: Türkiye turizmde daha da rekabetçi bir konuma ulaştı

Nadir Alpaslan: Türkiye turizmde daha da rekabetçi bir konuma ulaştı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye’nin dünya turizminde daha da rekabetçi bir konuma ulaştığını ifade etti.


Turizm Güncel

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, TIF 2023 kapsamında düzenlenen ‘Gelecek İçin Yatırım’ konulu panelde konuşma gerçekleştirdi.

Turizmi 12 aya yaymanın mümkün olduğunu ifade eden Alpaslan, “Bu yıl ülkemiz için çok özel bir yıl. 100. yaşımızı kutladık. Önümüzdeki yılın Türkiye yüzyılı olması konusunda çalışmalarımıza devam ettirmeliyiz. Turizmde de önümüzdeki yıl büyük bir vizyonla çalışacağız. 5 yıl içerisinde 100 milyar turizm geliri hedefimiz var. Planımızı bu yönde yaptık. Türkiye turizm alanında olağanüstü bir potansiyele sahip. Turizm yatırımlarını Türkiye’nin büyük bir bölümünde gerçekleştirmek mümkün. Turizmi 12 aya yaymak mümkün.” açıklamasında bulundu.

“Daha rekabetçi konuma gelmiş bulunmaktayız”

Türkiye’nin turizmde artık daha da rekabetçi konuma ulaştığını belirten Alpaslan, “Türkiye tüm kamu kurum ve kuruluşlarını 2018 yalında yeni başkanlık sistemiyle çalışması konusunda koordine etti. Turizm politikalarının belirlenmesi konusunda hızla mevzuatlarda düzenleme yaptık. Başta turizm tesissilerinin belgelendirilmesi turizm yatırımlarının değerlendirilmesi konusunda çalıştık. 2019 yılında TGA’yı hayata geçirdik. Türkiye’nin tanıtımı konusunda çok büyük adımlar attık ve en çok ve en etkili tanıtımı yapan ülke olduk.  Bu da turizm konusunda Türkiye’nin bilinirliğini arttırdı. Pandemi gibi dünyayı sarsan bir süreçten hızla toparlandık. Artık daha güçlü daha rekabetçi konuma gelmiş bulunmaktayız. Güvenli turizm Sertifikası sayesinde pandemide an az zarar alan sektör haline geldik. Biz 2022 yılında turizm gelirinde 2019’u geçtik ziyaretçi sayılarında da yaklaştık. Bu yıl ise çok başarılı bir rakam elde ettik. Yıl sonunda da 55 milyar dolar turizm gelirine ulaşmış olacağız. ” şeklinde konuştu.

“Dünyanın en büyük havalimanına sahibiz”

Turizmin kırılgan bir sektör olduğunu söyleyen Alpaslan şu açıklamalarda bulundu:

“Turizmin stratejik bir sektörü olmasıyla beraber daha sağlam adımlar atmaktayız. Bu çerçevede Güvenli Turizm Sertifika Programını,  Sürdürülebilir Turizm Sertifikasına dönüştürdük. Tesissilerimizin bu sertifikayı almadan faaliyette olması mümkün olmayacak. Dolayısıyla Türkiye’de daha güçlü hareket edilmesi adına yasal mevzuattaki tüm çalışmaları tamamladık. Dünyanın en büyük havalimanlarından birisi olan İstanbul Havalimanına sahibiz, bu konuda avantajlı bir konumda ilerlemekteyiz. Yurt içinde yaptığımız büyük yatırımlarla alt yapı yatırımlarımızı tamamlanmış oldu. sürdürebilirlik alanında çoğu çalışmayı gerçekleştirdik.  

“Yatak kapasitesini artırmak Türkiye’nin önünü açacak”

81 ilimizin tamamını turizme dahil ederek turizmi yayma çalışmalarını sürdürüyoruz. Arkeoloji, kültür gastronomi konusundaki kapasitemizi hayata geçirmek için çalışmalar yaptık. 200’e yakın arkeolojik kazı başlattık. Ülkemiz başta İslamiyet olmak üzere semavi dinlerin merkezi olan bir ülke. Bu alanda da büyük bir potansiyelimiz var. Mezopotamya’dan İpek Yolu’na çok değerli eserlere sahibiz. Tanıtımın yanında da turizm yatırımları önemli. Türkiye bu konuda büyük bir kapasiteye sahip. Biz Dalaman, Bodrum gibi yerlerde yeni yatırımların hayata geçirilmesi konusunda yatırım programları hazırladık. Yatak kapasitelerini daha da artırarak rekabet konusunda Türkiye’nin önünü açacak. “

“Yatırımcılarımızın yanındayız”

Yatırımcılara gerekli desteği vereceklerini ifade eden Alpaslan, “Yatırımcıların her zaman yanında olduğumuzun altını çizerek yatırımları daha da büyüteceğimizi ifade etmek istiyorum.  İnsan kaynağını daha da arttırmanın çalışması içindeyiz. Sektörün insan kaynağını geliştirmek için turizm meslek liselerini turizm kolejlerine dönüştürdük. İngilizce başta olmak üzere 3 dil eğitimi veriyoruz. Uygulama eğitimleriyle sektöre daha fazla girmesini sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin kısa zamanda daha da hızlı adımlar atarak en iddialı ülkelerden biri olması konusunda hiçbir engel yok. Turizm yatırımcılarının yanındayız ve onlara gereken desteği vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Savaşın son bulması gerektiğine dikkat çeken Alpaslan, “İçinde bulunduğumuz dünya savaş hatta insan hakları ihlallerinin yaşandığı zorlu süreçlerden geçiyoruz. Dünyada savaş değil barışın zulüm değil barışın oluşması için gerekli adımların atılması gerektiğinin altını çiziyorum.” Dedi.



Bu Haber 29.11.2023 - 10:51:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.