Murat Dedeman: Doğuya 17 yıl önce otel yaptık, hala para kazanamıyoruz!

Murat Dedeman: Doğuya 17 yıl önce otel yaptık, hala para kazanamıyoruz!
Turizm Guncel, kendi deyimiyle 'emekliye ayrılıp, vaktinin büyük bölümünü seyahatlerle geçiren' Dedeman şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman ile özel bir söyleşi gerçekleştirdi.


Eda Özsoy-Turizm Güncel
 
Dedeman şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, iş konseptinde hayata geçirmeyi planladıkları Dedeman alt markasından, Başbakan'ın 'Doğu'ya otel yapılmıyor' eleştirilerine ve kendi hayatına dair planlarına kadar pek çok konuyu Turizm Güncel okurlarıyla paylaştı. 

Murat Bey, sizi uzun süredir turizm sektöründen uzakta görüyoruz. Neler yapıyorsunuz?

Açık konuşmak gerekirse, yavaş yavaş gençlere işleri bırakmak niyetindeyim. Şirket yönetimnde de kendimi günlük işlerden çektim ve yönetim kurulu başkanlığının dışında başka işlerle uğraşmamaya başladım. İstanbul’da da bulunamıyorum. Boş vaktimi de seyahatle değerlendiriyorum. Yaş 60’a geldi, biraz gezip tozmak istiyorum.

Ne zaman bu kararı aldınız?

Benim  55 yaşında emekli olmak gibi bir hedefim vardı. 20 yaşında üniversitede okurken, çalışmaya başladım. O zaman 50 yaş hedefi koymuştum. Sonra bu 55’e geldi. Şimdi 60’a geldiğimde emekli olamasam bile, kendini iş hayatından mümkün olduğu kadar uzaklaştırdım. Böyle bir yaşam tarzı seçtim.

Siz geride değerli bir marka bıraktınız. Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Markamız devam ediyor. Gençler markamızı takip ediyor. Bizim üçüncü nesil 4 kişi var. Şu anda üçüncü nesil, işlerde gayet hakim. Biz de turizm dernekleriyle sosyal görevlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz

'İNSANLAR DEDEMAN’ HER OTELİNDE AYNI KALİTEYİ ARIYORLAR'

Dedeman Grubu’nun yeni bir alt marka oluşturma çalışmaları vardı. Ne durumda?

Çalışmamız sürüyor. Şu anda 22 otelimiz var. Bunun çok küçük kapasitede olanı da var, 5 yıldız karakterini taşımayan da var. Ancak Dedeman deyince tek marka altında olunca, insanlar gittiği her Dedeman’da aynı kaliteyi, servisi ve lüksü arıyorlar. Halbuki her yerde aynı hizmeti vermeniz mümkün değil. İkinci bir alt marka yaratmaya çalışıyoruz. Bunun standartlarını ortaya koyup, bu markayı yaygınlaştırmak istiyoruz.

Bu markanın adı belli oldu mu?

Henüz değil. Daha fazla iş oteli konseptine yöneleyeceğiz. Servisleri, sosyal alanları daha kısıtlı olacak.

'BAŞBAKAN’IN SÖZLERİNİ HİÇ ÜZERİME ALINMADIM'

Bir turizm yatırımcısı olarak hükümetten beklentileriniz nedir? Bu son dönemde sanki çok fazla turizmcinin üzerine gidildi gibi birhava yaratıldı. Başbakan’ın Ankara’daki sitemi, bu konuda başı çekti.

Valla doğuya yatırım yapan da var, yapmayan da var. Ben orada olsaydım söylerdim. Çünkü doğuya ilk yatırımları biz başlattık. Palandöken’I 1993 yılında açtık. 1998’de Diyarbakır’da otel açtık. Urfa, Gaziantep gibi illerde doğuda 6 – 7 tane otelimiz var. Dolayısıyla bu sözleri hiçbir zaman üzerime alınmadım.

'HER YERDE AYNI TEŞVİĞİ ALIRSANIZ NEDEN DOĞUYA YATIRIM YAPASINIZ Kİ!'

Ama biz üstümüze düşen görevi fazlasıyla yaptık. İstanbul ya da Antalya’da ikinci bir otel yerine Anadolu’da yayılmayı tercih ettik. Neticede yatırımcı, elbette para kazanmaya bakacak. Siz İstanbul’daki bir yatırımla doğuda yaptığınız yatırımı aynı kefeye koyarsanız, aynı teşvikleri alırsanız ki zaten teşvik yok. Kredi faizi açısından bir fark olmazsa, nereye gider yatırım yaparsınız. Üç yıl içinde yatırımınızı geri alacağınız yere mi, yoksa 30 sene bekleyip de hala alamayacağınız bir yere mi?

Bizim ilk yatırımımız Palandöken’de aşağı yukarı 17 yıl oldu, hala yatırdığımız yatırımın büyük bir kısmını çıkartabilmiş değiliz.
 


Bu Haber 01.02.2011 - 21:13:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turgut ACAR 04.02.2011 - 11:45

    Böyle bir bayrağı ayakta dimdik tutmak hiçte kolay değil. özellikle bu kadar ülkede rakipler varken.Üçüncü nesile Allah kolaylıklar versin.Başarınızın ışığı olsunlar. E sizinde dinlenmek hakkınız herşey gönlünüzce olsun...

  • Grsel oktay köylüoğlu 31.01.2011 - 03:19

    Murat bey,sizi tebrik ederim. O kadar Otelcilerimiz var,bir tanesi bile cesaret edip şu söyledilerinizin yüzde birini söyleyemedi.Helal olsun...

  • amann 31.01.2011 - 10:50

    Öyle söylemeyin. Başbakan küser sonra!...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.