Muhalefet partileri kritik kanunun oylamasına katılmamış

Muhalefet partileri kritik kanunun oylamasına katılmamış
Turizmi Teşvik Kanunu Mecliste oylanırken İYİ Partililerin kabul oyu verdiği, CHP, HDP ve TİP milletvekillerinin ise oylamaya katılmadığı ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına geniş yetkiler veriyor

Diken'den Ayşegül Kasap'ın haberine göre; 17 Temmuz’da Meclis’ten geçen “Turizmi Teşvik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile ilgili oylamaya muhalefet partilerinden çoğu ismin katılmadı. Söz konusu yasal düzenleme, Kültür ve Turizm Bakanlığına ormanlarda ve kıyıların turizm yatırımına açılması konusunda geniş yetkiler veriyor. Muhalefet partileri kanunu sosyal medyada üst perdeden eleştirse de Meclis’teki açık oylama tutanaklarına göre kanuna karşı ret oyu verilmediği görülüyor.

İYİ Parti kabul oyu verdi, diğerleri katılmadı

CHP’nin önde gelen isimleri oylamaya katılmazken, İYİ Parti’den oylamaya katılan tüm isimler ‘kabul’ oyu verdi. HDP’den de birçok isim oylamaya katılmadı. Meclis’te dört sandalyesi bulunan Türkiye İşçi Partisi’nden de oylamaya gidip ‘ret’ oyu veren kimse yok.

284 kabul, 50 ret

Turizmi Teşvik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ 17 Temmuz’da Meclis’te 284 kabule karşı 50 ret oyuyla geçmişti. Kanun 28 Temmuz’da Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Kanuna göre, kültür ve turizm gelişme bölgeleri dışında kalan orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yatırıma açılacak bölgenin yeri ve sınırlarına ise Cumhurbaşkanı karar verecek. Belirlenen alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.

ÇED raporu aranmayacak

İşleyişte belediyelerin bypass edildiği kanuna göre milli parklar içinde konaklama tesisi kurma ve yat limanı tesislerinin ruhsatlandırılma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek. Bunun yanı sıra tesis kurulacak alanlarda Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporu aranmayacak. Kanunda ilgili madde hakkında şöyle deniyor: “Kararı verilen yatırımlar hakkında, yatırımın gerçekleşmesi için alınması gereken tüm izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir”

Son beş gündür Türkiye’yi etkisi altına alan yangınlar nedeniyle, değerli birçok bölge kül oldu. Birçok yurttaş yanan yerlerin imara açılıp otel yapılmasından endişeli.

Kanunun oylamasına ise CHP ve HDP’den birçok isim katılmadı. İYİ Parti’den birçok isim ise ‘kabul’ oyu verdi.

TBMM sayfasında yer alan açık oylama verilerine göre oylamaya katılmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanun Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra sosyal medyada şu mesajı paylaşmıştı: “Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!”



Bu Haber 02.08.2021 - 16:04:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.