Muğlalı esnaf ve turizmci borç batağına düştü

Muğlalı esnaf ve turizmci borç batağına düştü
Muğla'da turizm sektörü zor günler yaşıyor. Pandemi döneminde büyük sorunlarla baş başa kalan turizm sektörü, devletten yeterli destek alamadıklarını belirtiyor.

Birgün gazetesine konuşan Muğlalı turizmciler, yaşadıkları sorunları dile getirdi. En alttan en üste kadar turizm sektöründeki herkesin zor durumda olduğunu belirten turizmciler devletin destek vermemesinden dert yanıyor.

İşte turizmcilerin yaşadığı sorunlar:

Bülent Bülbüloğlu: Herkes zorda

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu süreçten turizm sektörü ile ona bağlı 70 farklı iş kolunun etkilendiğini savundu. "Sektör 2019’da seyahat acentesi Thomas Cook’un da batmasıyla büyük bir darbe aldı. Ardından pandemi geldi" diyen Bülbüloğlu kentte yaşanan duruma ilişkin ise, ''Turizm sektöründe çok sayıda çalışan işten çıkmaya zorlandı. İşinde uzmanlaşmış ve kalifiye personel bulmak zaten zordu, şimdi daha da zorlaştı. Sektörde çalışanların borçları çok fazla. Bundan dolayı en alttan en üste kadar herkes zor durumda.'' şeklinde konuştu.

Güven Erdoğan: Turizm işçisi iki senedir çalışmıyor

Turizm işçisi ve TOLEYİS (Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası) Marmaris Şubesi Teşkilat Sorumlusu Güven Erdoğan da, sektör çalışanlarının yaşadığı güçlüğü şu sözlerle dile getirdi: Mevsimlik işçiler 6 ay çalışıp, 6 ay kazandığıyla geçinir. Turizm işçisi 2 senedir çalışmıyor. Ne durumda oldukları dikkate alınmadı. Devlet tarafından yapılan kısa çalışma ödeneği de ayrıca işçinin işsizlik sigortasından yapılan kesintilerden verilmiş olup bu konuda çalışan arkadaşlarımız çok mağdur bırakılmıştır. Yıllar önce bacasız fabrika diye adlandırılan turizm sektörü maalesef külleri üzerine yalnız bırakılmıştır”

''Evim kira, dükkanım kira ama kira desteği alamadım''

Restoran işletmecisi Melih Aydoğdu ise, pandemi sürecinde 200 bin lira borçlandığını aktardı. Aydoğdu, “Devlet destek vermedi bu süreçte. Eylül- Ekim aylarında bize destek paketleri açtılar ve bin TL gibi para gönderdiler. Sonra ciro kaybını hesapladılar ve sizin 6 bin 750 TL alacağınız var ama biz size bu güne kadar 3 bin TL ödemişiz bunları kesiyoruz dediler. Verdikleri desteğin birisini aldılar. Evim kira dükkânım kira ama kira desteği alamadım. Bu dönemde kredi çektik krediyi ödeyemedik. Onları ödemek için daha yeni kredi çektim. Okulların açılacağını duyan öğrenciler zaten buraya yavaş yavaş gelmeye başladılar. Yarın bir gün tekrar bir kapanma veya başka bir şey olursa bu durum da değişecek.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Oktay: İzole tatile talep arttı

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay salgının turizmden geçinen binlerce kişinin hayatını nasıl alt üst ettiğini aktardı. Oktay, şu değerlendirmeyi yaptı: “Pandemi tatil anlayışını değiştirdi. Kalabalık ortamlarda değil de izole bir şekilde tatil yapmak isteyenlerin sayısında artış yaşandı. Kapalı mekânlardan uzak ve sakin bir tatil geçirmek isteyenler, bu süreçte ekolojik tatili daha fazla tercih eder oldu. Bu da yat kiralama ve kamp turizminde artış meydana getirdi. Bunun yanı sıra otellerde konaklamak isteyenler için de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oteller için yayınladığı Güvenli Turizm Sertifikası’nın olup olmadığı belirleyici oldu.”

“Pandemi belki de en çok turizm bölgelerini etkiledi” diyen Oktay şöyle devam etti: “2019’da dünyanın en eski tur operatörü Thomas Cook’un iflasıyla etkilenen sektör, pandemiyle büyük darbe yedi. Nisan ayı ortalarından Ekim sonuna kadar devam eden dönemde Marmaris’te herkes adeta karınca gibi çalışırdı. Kışın da gelecek sezon için hazırlıklar yapılırdı.

''3,5-4 aylık bir sezon olacak''

Sezon 2020 Temmuz ayında açıldı. 3 aylık bir süreçte Marmaris’in ana pazarı olan İngiltere başta olmak üzere Rusya, Ukrayna ve Arap ülkelerinden turist geldi. Ancak ekim ayında Sağlık Bakanlığı’nın ‘hasta – vaka’ sayılarını farklı tanımlamasının ortaya çıkmasıyla İngiltere Türkiye’yi kırmızı listeye aldı. Daha uzun sürebilecek sezon kötü biçimde sonlandı. 2021 sezonuna da aynı şartlarda girdik. Hala otellerimizin birçoğu kapalı. Açık olanlar da tam kapasite ile dolu değil. Yüzde 90’lık bir kayıptan bahsedebiliriz. En iyimser rakamlara göre Temmuz – Ekim arasında 3 buçuk 4 aylık bir sezon olacak diye tahminde bulunabiliyoruz.”

Personelin yüzde 802i henüz iş başı yapmadı

Vaka sayıları daha fazla inmez ve aşılanma hızı yeterince artmazsa dış pazardan çok fazla turist geleceğini öngöremediklerini ifade eden Oktay şunları söyledi: “Sezonluk çalışan personelin ise yüzde 80’i henüz iş başı yapamadı. Öte yandan pandemi tatil algısını da değiştirdi. Kalabalık ortamlarda değil de izole bir şekilde tatil yapmak isteyenlerin sayısında artış yaşandı. Kapalı mekânlardan uzak ve sakin bir tatil geçirmek isteyenler, bu süreçte ekolojik tatili daha fazla tercih eder oldu. Bu da yat kiralama ve kamp turizminde artış meydana getirdi. Bunun yanı sıra otellerde konaklamak isteyenler için de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oteller için yayınladığı Güvenli Turizm Sertifikası’nın olup olmadığı belirleyiciydi.”

TurizmGüncel’in Telegram kanalı yayında. Günün öne çıkan turizm haberleri için: https://t.co/KNoOKYG8OD pic.twitter.com/UUvgvILSA1

— TurizmGüncel (@turizmguncel) January 26, 2021


Bu Haber 14.07.2021 - 16:15:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.