Müberra Eresin: Turizmin kaderi finansal çerçeve anlaşmasına bağlı

Müberra Eresin: Turizmin kaderi finansal çerçeve anlaşmasına bağlı

TÜROB Başkanı Müberra Eresin Türkiye turizm sektörünün kaderinin
turizm sektörünün kaderinin Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) koordinasyonunda Turizm Sektörü ile Türkiye Bankalar Birliği arasında ‘Finansal Çerçeve Anlaşması’ imzalanmasına bağlı olduğunu söyledi.


‘’Aşılama hızlı tamamlanırsa eylül beklentisi haziran-temmuza çekilebilir’’

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Ekonomist’ten Levent Gökmen Demirciler’e açıklamalarda bulundu. Uluslararası hava trafiğinin henüz açılmadığını ve dolayısıyla bahar aylarına ilişkin hareketlenme beklentilerinin eylül ayına kaydığını ifade eden Eresin, ‘’Buna karşın aşılama hem bizde hem diğer ülkelerde hızlı bir şekilde tamamlanırsa, uluslararası hava trafiği de açılırsa eylül beklentisi, haziran, temmuz aylarına çekilebilir. Şehir otellerinde ise süreç biraz daha uzun olacaktır. Avrupa’dan ve diğer büyük turizm pazarlarımızdan gelen ilk sinyallere bakıldığında da şehir otellerinin işleri yıl sonuna kadar çok zor görünüyor.’’ dedi.

‘’2021’in ikinci yarısından itibaren moral veren yükselmeler olabilir’’

Türkiye’nin 2021’de 2019 rakamlarını yakalayamayacağını belirten Müberra Eresin, ‘’Sektör için 2022 yılı, gerçek anlamda açılmış ve 2019 yılını yakalama ihtimali olan bir yıl olacak. Ama yine de 2021’in ikinci yarısından itibaren moral veren yükselmeler olur diye bekliyoruz. Turizm sektörü 7-8 ay daha destek alabilirse 2022 yılından itibaren takip eden 3-4 yılda tüm kayıpları kapatıp üzerine çıkacaktır ve Türkiye ekonomisine eskiden olduğu gibi en büyük desteği verecektir.’’ diye konuştu.

‘’Finansal çerçeve anlaşması’’

Erdoğan’ın turizmcilerle yaptığı toplantıda sektörün borç ve kredilerinin yeniden yapılandırılması ve finansal sorunların çözülmesine ilişkin taleplerini ilettiklerini ifade eden Eresin, ‘’Önerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli tesisler için Bakanlık koordinasyonunda, Belediye belgeli tesisler için ise Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) koordinasyonunda Turizm Sektörü ile Türkiye Bankalar Birliği arasında ‘Finansal Çerçeve Anlaşması’ imzalanmasıdır.’’ dedi.

Eresin, anlaşmada neler olacağı ile ilgili ise şu bilgileri verdi:

*Eximbank veya Kamu Bankalarımız aracılığıyla, turizm işletme belgeli tesislere kısa-orta vadeli işletme kredi programı ile ilk 2 yılı ödemesiz dönemli 5 yıl vadeli düşük faiz oranlı kredi kullandırılması,

*Vadesi dolan, Rotatif ve Spot Kredilerin KGF kredisine dönüştürülerek yeniden yapılandırılması,

*Taksit dönemi gelmiş KGF Kredilerinin ödeme süresinin 6 -12 ay süreyle ertelenmesi,

*KGF kredilerinin kamu ödemelerinde de kullanılması gibi konular yer almalıdır.

İşletmelerimizin finansal ihtiyaçlarının çözüme kavuşturulmasıyla birlikte sektör bir yıl daha dayanma gücü bulacak ve eminim bu süreç sonunda, hükümetimizin desteğinde alınan/alınacak ekonomik ve sosyal önlemler, sektörün gelişmiş tecrübesi ve krizleri yönetme kabiliyeti ile birçok olumsuz gelişme ve krizlerde ortaya konulduğu üzere ilk toparlanacak ve güçlenerek krizden çıkacak sektörün yine Turizm Sektörü olacağını, pandemi sonrasında güçlü bir toparlanma ile tüm kayıplarımızı telafi etmeyi ve Türkiye ekonomisine katkılarımızı önceden olduğu gibi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu vesileyle sektörümüzden ilgi ve desteklerini esirgemeyen, her zaman sektöre duyduğu inanç ve güven için sayın Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanı’mıza ve Hazine ve Maliye Bakanı’mıza şükranlarımızı sunarız.



Bu Haber 11.05.2021 - 11:54:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.