Müberra Eresin: Sektör krizden çıkamadı, desteğe ihtiyacımız var

Müberra Eresin: Sektör krizden çıkamadı, desteğe ihtiyacımız var
Türkiye Otelciler Birliği yönetimi, br basın toplantısı düzenleyerek sektörün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklamaların ana ekseninde, konaklama sektörüne dönük destek beklentisi var.

TurizmGüncel

Turizm sektöründe yaşanan kriz nedeniyle çok sayıda personelin sektörü terk ettiğini kaydeden TÜrkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, "Turizm sektöründe yaşanan kriz nedeniyle çok sayıda personelin sektörü terk ettiğini kaydeden TÜRB Başkanı Müberra Eresin, “Pandemi süreci konaklama sektörünü ve sektör çalışanlarını çok olumsuz etkiledi. Bu süreçte kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği gibi destekler çalışanlara nefes oldu. Yaşanan her kriz sektörümüzdeki kalifiye insan kaynağımızı olumsuz etkiliyor. Pandemide de bunu yaşadık. Ancak umut verici bir gelişme olarak, son 1-2 aydır konaklama sektöründe istihdam talebinde canlanma başladı. Oteller daha az misafir için planlama yapmış, ona göre de personel planı yapmıştı ama bugün itibariyle İstanbul’da hemen her otel nitelikli personel arıyor. Hemen her departmanda nitelikli iş gücüne ihtiyaç var. SGK verilerine göre 2019 yılında 250 bini konaklama sektöründe olmak üzere turizm sektöründe toplam 1 milyon 44 bin; 2020 yılında 241 bini konaklamada olmak üzere 941 bin çalışan bulunuyordu. Haziran 2021 itibariyle 379 bini konaklama olmak üzere turizm sektöründe toplam 1 milyon 147 bin kişi istihdam ediliyor.” diye konuştu.

“Yatırımcılar küçük ölçekli yatırımlara yöneldi”

Yatırımcıların önünü görebilmek adına küçük ölçekli yatırımlara yöneldiğini kaydeden Müberra Eresin, Turizmi Teşvik Kanununda ise ‘teşvik’ adına bir şey kalmadığını savundu.

Turizm teşviklerinde KDV indirimlerinin olduğunu ve pek çok otelin devletten KDV alacağının olduğunu belirten Eresin, “KDV alacaklarının farklı borçlardan düşülmesini talep etmiştik. Önümüzdeki günlerde Turizm Bakanı ile beraber Maliye Bakanını ziyaret edeceğiz ve ziyarette bu konuyu da gündeme getireceğiz.” dedi.

“İflas eden ya da bankaların eline geçen otel sayısı çok az”

Pandemi nedeniyle kapanan otel sayısının abartıldığını belirten Müberra Eresin, “Kapanan otel sayısının abartıldığını düşünüyorum. İstanbul’da bu şekilde 10-12 otelden bahsedebiliriz. Borcu nedeniyle bankalara devredilen İstanbul’daki otel sayısı ise 5’i geçmez.” diye konuştu.

“Bankalar Birliği ile Turizm sektörü arasında finansal çerçeve anlaşması imzalanmalı”

Konaklama sektörünün borçlarını ödeyemez durumda olduğunu kaydeden Müberra Eresin, zor bir süreçten geçen konaklama sektörü KGF kredilerinin taksitlerini ödeyebilecek durumda olmadığını söyledi. Eresin çözüm olarak ise şu talepleri dile getirdi:
*Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Turizm Sektörü ve Türkiye Bankalar Birliği arasında “Finansal Çerçeve Anlaşması” imzalanarak yürürlüğe konulmalı. Anlaşmada;
* Eximbank veya Kamu Bankalarımız aracılığıyla, turizm işletme belgeli tesislere kısa-orta vadeli işletme kredi programı ile ilk 2 yılı ödemesiz dönemli 5 yıl vadeli düşük faiz oranlı kredi kullandırılması,
* Vadesi dolan, Rotatif ve Spot Kredilerin KGF kredisine dönüştürülerek yeniden yapılandırılması,    
* Taksit dönemi gelmiş KGF kredilerinin ödeme süresinin 6 ay süreyle ertelenmesi,
* KGF kredilerinin kamu ödemelerinde de kullanılması,
* İşletmelere mevcut maaş, SGK ve kamu ödemeleri toplamının bir yıla eşit tutarı oranında KGF miktarı tanımlanması şartları yer almalıdır.

“Konaklama sektörü için düşük faizli yeni KGF kredileri tanımlanmalı”

Şu anda kredi faizlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken TÜROB Başkanı, devamında şu noktaların altınız çizdi:

İnsanlar bu yüksek faizlerle kredi alıyorlarsa bilin ki çok zor durumdadırlar. Otellerin sabit giderlerlerinin karşılanabilmesi için düşük faizli yeni KGF kredilerinin tanımlanması gerekiyor. Başta İstanbul olmak üzere, Türkiye’de toparlanmanın hızlı olacağını düşünüyorum. Turizm sektöründe işler iyiyse nakit akışı oluyor ve bankalar kredi veriyor. Ancak böyle dönemlerde bankalar tanımlanan KGF kredilerini kullandırmıyor.

Bütün sektörler ayağa kalktı ancak turizm sektöründeki sorun devam ediyor. Bu nedenle devletten destek talebimiz var.

Konaklama vergisi ötelenmeli, KDV desteği uzatılmalı”

KDV bu ay sonuna kadar yüzde 1’e indirilmişti. Biz bunun mayıs 2022’ye kadar ertelenmesini istiyoruz. Yeme-içme sektörü toparlandığı için onların belki buna ihtiyacı yok ama otellerin var. 1 Ocak 2022’ye kadar ertelenen konaklama vergisinin de aynı şekilde ertelenmesi gerekir.

Rakamları önümüze koyup incelediğimizde, sektörün toparlanacağı ortada. Talepler karşılanmazsa şehir otellerinin ayakta kalabilmesi söz konusu değil.

Müberra Eresin TÜROB

“Bankalar turizm sektörünü riskli görmekten vazgeçmeli”

İstanbul’da 1 Ağustos’tan itibaren hareketlenme başladığını ancak hareketin kaynağının Ortadoğu pazarı olduğunu açıklayan Müberra Eresin, “Bizim ihtiyacımız olan Avrupa pazarı seyahat etmiyor. Amerika’da ise seyahatler başladı ancak rayına girmesi 2022’nin ortasını bulur.

Bankaların turizm sektörünü riskli görmekten vazgeçmesi gerekiyor. Turizm işletme belgeli otellerin ne kadar kısa sürede toparlanıp borçlarını ödeyebilecekleri ortada. Ancak sorun şu ki, kredi teminatı olarak gösterdiğiniz otelle, otelin yanındaki binanın birim fiyatı aynı. Gösterdiğimiz teminat hiçbir zaman gerçek değerinde kabul edilmiyor. Bu sadece Türkiye’de böyle, dünyanın hiçbir yetinde böyle bir şey yok.

Otellerin giderleri, özellikle elektrik fiyatları inanılmaz arttı. Geçtiğimiz 1,5 yılda emlak değerini arttıran bir şey yaşanmadı ama 2024-25 dönemine ait emlak vergileri açıklandı. Bedeller 4-5 kat artıyor, bazı bölgelerde 10 katına varan artışlar var.

“Maliyetler arttı”

Pandemi süreciyle birlikte alına tedbirler işletme maliyetlerini artırdı. Gelen misafirler maske ve dezenfektan ikram ediyorsunuz, her odaya hijyen kiti koyuyorsunuz

Otel içinde daha fazla ürün kullanıyorsunuz. 9 ay boyunca odayı bir gün boş tuttuk, misafir çıktıktan sonra. Aşılanma oranları arttıkça yavaş yavaş azaldı ve şimdi rutine girdi. Sabahtan akşama kadar 2-3 personel tüm tırabzanları sürekli dezenfekte ediyorsunuz.

Bu yıl için İngiltere’den bir şey beklemiyoruz”

Bu yıl için İngiltere’den bir şey beklemiyoruz. Ekim tatilinde bir miktar turist güney Ege’ye gelir.

Bizim için formula 1 yarışlarını etkileyecek. İngiltere’nin yasağı kaldırmasıyla Formula için beklentimiz tavan yaptı. Minimum 50-60 bin kişi gelecek diye bekliyoruz.

Her şey yolunda giderse 2022 yılının eylül ayında 2019 rakamlarına ulaşabiliriz. Ağustos ayından bu yana farklı bir şey yaşıyoruz. İngiltere açıldı. Sayılarda bir yukarı çıkış olacaktır.

“TGA payının alınmamasını istemiyoruz çünkü...”

TGA bize bıraktığımız yerden değil, daha yukarından başlamamızı sağlayacak diye bekliyoruz. Bu nedenle TGA’nın yaptığı işe bizim çok ihtiyacımız var. En başta hepimiz tartıştık. Şimdi bütün bunlar tamamlanmışken, artık çalışma zamanıyken önünü kesmemeye çalışıyoruz. Bu nedenle de TGA payının alınmaması yönünde talebimiz olmadı.



Bu Haber 22.09.2021 - 12:53:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ekrem kizilkaya 23.09.2021 - 12:54

    Personel sıkıntısını sezonluk elamana 12 ay uzerinden maas verirseniz cozersiniz kışın yari maas sezon sonu ikramiye yaz geldimi ekibiz takimiz kis geldimi siz kimdiniz????

  • misafir 22.09.2021 - 07:29

    vatandaşlarda krizden çıkamıyor...iflasını ilan etti...esas destek vatandaşa yapılmalı...bugune kadar katlamalı fiyatlarla iş yaptınız..yatırımlarınızı ona göre yapsaydınız..bu ülkede asgari ücretle çalışanlar emekliler küçük esnaflar küçük çiftçiler işsizlikle karşı karşıya bırakılan vatandaşlardan başkasının ağlamaya destek istemeye hakkı yoktur eğer bir destek yapılacaksa ilk önce bunlara destek verilmelidir...

  • misafir 22.09.2021 - 07:28

    vatandaşlarda krizden çıkamıyor...iflasını ilan etti...esas destek vatandaşa yapılmalı...bugune kadar katlamalı fiyatlarla iş yaptınız..yatırımlarınızı ona göre yapsaydınız..bu ülkede asgari ücretle çalışanlar emekliler küçük esnaflar küçük çiftçiler işsizlikle karşı karşıya bırakılan vatandaşlardan başkasının ağlamaya destek istemeye hakkı yoktur eğer bir destek yapılacaksa ilk önce bunlara destek verilmelidir...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.