Müberra Eresin: Kısa çalışma ve ücretsiz iznin uzatılmasını istiyoruz

Müberra Eresin: Kısa çalışma ve ücretsiz iznin uzatılmasını istiyoruz
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Bloomberg TV’deki Fokus programında sektörün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. 2021’in ortasına kadar fazla bir hareketlilik beklemediklerini kaydeden Eresin, Kısa Çalışma ve ücretsiz izin uygulamalarının uzatıması gerektiğini söyledi.


Pandemi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de konaklama sektöründeki rakamların 5’te veya 6’da 1’e düştüğünü belirten Müberra Eresin, ‘’Yaz döneminde küçük de olsa bir hareketlenme başlamış ve yavaş yavaş yükselişe de geçmişti ancak ikinci dalganın başlaması ve Türkiye’deki vakaların da yükselmesiyle otellerdeki rakamlar da yeniden düşüşe geçti.’’ dedi.

‘’Otellerin yüzde 25-30’u açık’’

Konaklama sektörüne ilişkin verilerin bir nebze yüksekmiş gibi göründüğünü belirten Eresin, ‘’Ancak otellerin yüzde sadece 25’i açık. Dolayısıyla bahsettiğimiz yüzde 38 doluluk açık olan yüzde 25-30 oranındaki açık otellere ait veriler.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Önümüzdeki yılın ortasına kadar pek fazla hareketlilik beklemiyoruz’’

Önümüzdeki yılın haziran ayına kadar fazla bir hareketlilik beklemediklerini ifade eden Eresin, aşı haberleriyle birlikte pozitif bir hava estiğine değindi. Eresin, beklentilerinin, turizm sektörünün 2021’in ikinci yarısından itibaren iş alması ve grafiklerin yavaş yavaş yukarı dönmesi yönünde olduğunu belirtti.

Esas önemli konunun şu ana kadar sağlanan desteklerin 2021 ortalarına kadar devam ettirilmesi olduğunu kaydeden Müberra Eresin, şunları söyledi:

‘’Kısa Çalışma ve ücretsiz iznin devam etmesini istiyoruz’’

‘’Önceliğimiz insan sağlığı ama ikinci önceliğimiz işletmelerimizi ayakta tutabilmek ve sektördeki yetişmiş insan kaynağını koruyabilmek. Bu nedenle de sektöre sağlana desteklerin devamı derken, özellikle altını çizdiğimiz Kısa Çalışma ve Ücretsiz İzin gibi uygulamarın devam etmesini istiyoruz.

‘’KDV indirimi 2021’in sonuna kadar sürmeli’’

Birtakım KDV indirimleri uygulandı. Özellikle konaklama sektöründe yüzde 1’e inen KDV’nin 2021’in sonuna kadar devam etmesi bizim için çok büyük destek olacaktır. Vergisel uygulamaların devamını istiyoruz. Bundan önce birtakım yapılandırmalar yapıldı. Onların süreleri doldu görünüyor. İlk başta bu uygulamalar 6 aylık yapılmıştı. Daha da önemlisi sektör kuruluşlarının kredi yapılandırmaları ve yeni krediye ulaşabilmeleri için oluşturulacak KGF’nin devam etmesini bekliyoruz.

‘’Yeni KGF’nin özellikle turizm sektörüne kullandırılmasını istedik’’

Geçtiğimiz günlerde yeni bir KGF tanımlamdı. Özellikle turizm sektörüne kullandırılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanımızdan da destek istedik. Sağolsun onlar da ricamızı hükümetin diğer birimlerine ulaştırıyorlar. En azından bu KGF’lerle konaklama sektörünün 2021 yılına kadar ayakta kalabilmesini diliyoruz.

‘’Sektör hızlı bitr ivme yakalayacak’’

2021’den sonra Türkiye ve dünya turizm sektörünün hızlı bir ivmeyle yukarı çıkacağını umuyoruz. Herkes pandemi sürecinden çok sıkılmış durumda. Salgının bitmesini ve seyahate çıkmayı istiyorlar Bunun için şimdiden planlar yapıyorlar. Arama motorlarının raporları geliyor bize. Özellikle İstanbul bugünlerde çok fazla gündemde. TGA’nın dünyadaki çalışmalarının da bunda etkisi var. Ben 2021 temmuz sonundan itibaren 2-3 yıl boyunca parlayan bir sektör olacağını bekliyorum.’’

Türkiye’nin pandemi döneminde turizm sektörünü tamamen kapatmadığını belirten Müberra Eresin, tamamen kapanmamış olan sektörün pandemi sonrasında daha hızlı ivme yakalayacağını savundu.

‘’Turizm, kullandığı krediyi kapatamayan bir sektör değil’’

Eylül 2020 itibariyle Bankaların turizm işletmelerine kullandırdığı toplam kredinin 135 milyar lira olduğunu anımsatan Eresin, turizm sektörünün hiçbir zaman kullandığı krediyi kapatamayan bir sektör olmadığını belirtti. Turizm sektörünün geçmişte de krizler yaşadığını ve krizleri en kısa sürede atlatan sektör olduğunu kaydeden TÜROB Başkanı, ‘’Bizi ayakta tutan da bu veriler ve bu inanç.’’ dedi.



Bu Haber 25.11.2020 - 09:59:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mehmet CAN 25.11.2020 - 11:42

    Sayın başkan Türkiye de otelcileri bitiren en büyük sektör kaçak ev ve rezidans kiralayanlar vergi yok stopaj yok kayıt yok mantar gibi Başta neredekel-odamax-otelz-hotels booking.com buralardan peynir ekmek gibi oda satıyorlar İçişleri ve maliye bakanlığı ve belediyelerle irtibata geçip bunları bitirmezseniz kendi üyeleriniz patır patır dökülecek bilginize

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.