Müberra Eesin: Otellerimizi ölü fiyatına almak istiyorlar

Müberra Eesin: Otellerimizi ölü fiyatına almak istiyorlar
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, yabancı yatırımcıların pandemi nedeniyle zor durumda kalan otelleri ucuza kapatmak için fırsat kolladığını açıkladı.


Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin Azerbaycan, Rusya, İran ve Irak gibi ülkelerden yatırımcıların sıkıntıya giren otellerin peşinde olduğunu söyledi. Yabancı yatırımcıların İstanbul’un taşıdığı değerin farkında olduğunu kaydeden Eresin, şu ana kadar bu tip satış olmadığını söyledi.

Akşam gazetesinden Şenay Büyükköşdere’ye konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, 2020’nin turizm sektörü için kayıp yıl olduğunu yineledi.

Otellerin yüzde 30-40’ı açık

Türkiye çapında otellerin yüzde 30-40’ının açıldığını kaydeden Eresin, ‘’Üye otellerim yüzde 80-85’i hala kapalı. Geçen ay için otellerde yüzde 35 doluluk açıkladık ama bu oran sadece açık olan otelleri kapsıyor. Ayrıca açık olan otellerde de konaklama bedeli dışında kişi başına düşen gelir geçen yıl 65 eurolardayken bu sene 20 eurolara kadar indi. Bu de demek oluyor ki insanlar zorunlu olarak seyahat etse de yeme içme harcaması yapmayı tercih etmiyor.’’ diye konuştu.

‘’Bu işi başardı diyebileceğimiz hiçbir ülke yok’’

Türkiye’deki durumun dünya geneli için de geçerli olduğunu söyleyen TÜROB Başkanı, ‘’Bu işi başardı diyebileceğimiz hiçbir ülke yok. Olması da mümkün değil. Mesela İtalya kapılarını açtı, ilk başta hiç giden olmadı, biraz hareket başlamıştı ki rakamlar yeniden artınca tekrar durdu. İspanya maalesef çok kötü bir sınav verdi. Güvenli turizm sertifikalandırma sisteminde sınıfta kaldı.’’ dedi.

KGF yeniden tanımlanmalı

Şehir otellerinde henüz kayda değer bir hareketlenme olmadığına dikkat çeken Müberra Eresin, ‘’İstanbul’da faaliyetlerine ara veren otellerin yarıdan fazlası hâlâ kapalı. Kısa çalışma ödeneği çalışanlarımızı kaybetmeden ayakta kalabilmemizi sağladı. Kredi ödeyen çok fazla otel yatırımcısı var. KGF’nin yeniden tanımlanabilmesini istiyoruz ki yatırımcı otelinin sahibi olarak kalsın.’’ diye konuştu.

Yabancı yatırımcılar İstanbul’da otel avında

Zor durumda bulunan otelleri satın almak için fırsat kollayan yabancı yatırımcılar olduğunu açıklayan Eresin, ‘’Azerbeycan İran, Irak ve Rusya’dan talep var. “Otelini satmayı düşünen var mı” diye kapımızı çalıyorlar. Evet düşünen 3-5 arkadaşımız var. Fakat bu gizli listeyi paylaşmıyoruz. Çünkü telaffuz edilenler maalesef komik rakamlar. Başka İstanbul yok. Pandemi olmasaydı 2020’de belki dünyanın ilk 3 destinasyonu arasına oturabilecektik. Bunlar geçtikten sonra Galataport hazır olmuş olacak, Yenikapı’da Port hazır olmuş olacak. Bu potansiyeli gördükleri için almak istiyorlar.’’ değerlendirmesini yaptı.



Bu Haber 07.09.2020 - 09:00:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.