Mete Vardar’dan turizm sezonuna ilişkin açıklamalar

Mete Vardar’dan turizm sezonuna ilişkin açıklamalar

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, otellerde doluluk oranı ve yerli turistin tatil tercihleri hakkında değerlendirmede bulundu.


Türkiye ilk çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, turizm gündemini değerlendirdi.

“Büyümede en büyük katkının turizm alanından olduğu gözüküyor”

2019 rakamlarını 2023 yılında geçmeyi hedeflediklerini vurgulayan Vardar, “İlk çeyrek verileri nisan ayında açıklanmıştı. Orada turizmin önemli bir pay aldığını gördük. Bugün de hizmet anlamında yüzde 14 büyüme var. Büyümede en büyük katkının turizm alanından olduğu gözüküyor. Bu sene belirlenen 42 milyon turist 35 milyar dolarlık turizm hedefini yakalayabilir hatta üstüne de çıkabiliriz ama 2019 reklamlarını yakalayamayabiliriz. 2023’te ise 2019 sayılarını geçmeyi umut ediyoruz. Burada iç pazarın önemi ortaya çıkıyor. Türk turizminde otellerin dolması açısında iç turizm çok önemli bir noktaya geldi. “ ifadelerini kullandı.

“Önemli olan ön ve arka sezon dediğimiz ayları doldurabilmek”

Yaz sezonunda doluluklarla ilgili bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Vardar “Rusya ve Ukrayna savaşının etkisinden dolayı eskiden nisan ve mayıs aylarında çok turist geliyordu. Tamamı olmasa bile otellerin belirli bir kısmı bayramla, iç pazarla beraber açılmaya başlandı. Şu anda doluluklar fena değil. Türk turizminin 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında doluluklarla ilgili bir sorunu yok. Önemli olan ön ve arka sezon dediğimiz mart, nisan, mayıs, eylül, ekim, kasım aylarında doldurabilmek” dedi.

“Ortalama kişi başı harcamada 76 dolar seviyesine ulaştık”

Otellerdeki doluluk oranına ilişkin değerlendirmede bulunan Vardar, “Oteller bu dönemde yüzde 40- 50 dolu. Bölgeden bölgeye bu oran değişebiliyor. Akdeniz çanağında farklı ege çanağında farklı olabiliyor. Bunu sadece deniz kum güneş seyahati olarak düşünememek lazım. Türkiye’nin her noktasında turizm var. Sadece güney belgelerinde değil diğer bölgelerde de turizm hareketliliği başlamış durumda. İstanbul’da doluluklar neredeyse yüzde 100 noktasına geldi. Ortalama kişi başı harcamada 76 dolar seviyesine ulaştık. Sene sonunda bunun 90 doların üzerinde olacağını düşünüyorum. 10 Haziran itibariyle doluluklar artacaktır. “ açıklamasında bulundu.

“Tatili daha uygun fiyatlı hale getirmeye çalışıyoruz”

Maliyetlerde yaşanan artışın otel fiyatlarına tam olarak yansıtılmadığını söyleyen Vardar, “Güneyde 15 gün boyunca 150 otel gezdim. Fiyatlarda belirli oranda yükselme olsa da maliyetler ve döviz kurlarındaki artış, otel fiyatlarına tam olarak yansımamış durumda. Herkes elinden geleni yapıyor. Bankalar ve otellerle yaptığımız anlaşmalarla beraber tatili daha uygun fiyatlı hale getirmeye çalışıyoruz. Misafirlerimiz belki tatillerinden vazgeçmiyor ama bölge değiştirebiliyor veya gecelemesini azaltabiliyor.” ifadelerini kullandı.

“İç pazarda geceleme sayısı düştü”

İç pazarda geceleme sayısının düştüğüne dikkat çeken Vardar, “Geçen sene iç pazarda ortalama gecelememiz 5.9’du. Bu sene 5.3’e düştü. Tatilcilerimiz tatillerini iptal etmek yerine dönem kaydırmayı tercih edebiliyorlar. Temmuzda 100 liraya gidecekleri tatile Haziranda 60-70 liraya gidebiliyorlar. Eylül itibariyle de fiyatlar daha uygun olabiliyor. “Türkiye’de nüfusun yüzde 10’u yani yaklaşık 9 buçuk 10 milyon kişi seyahat acenteleriyle seyahat ediyor. Keşke bu rakamları 30-40 milyonlara çıkartabilsek. Özellikle böyle kriz dönemlerinde iç pazarla belirli bir dengeyi sağlayabiliriz. Çünkü tatil bir lüks değil tatil bir ihtiyaç. “ şeklinde konuştu.



Bu Haber 31.05.2022 - 15:00:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.