Mete Vardar açıkladı: Yerli turist neden beklemede?

Mete Vardar açıkladı: Yerli turist neden beklemede?

EMITT Fuarı’da bir basın toplantısı düzenleyen Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, otellerdeki astronomik fiyat artışının ardından şirketin 2019’da nasıl bir yol izleyeceğine dair açıklamalarda bulundu.


TurizmGüncel

Konuşmasına 2019 EMITT Fuarı değerlendirmesi ile başlayan Mete Vardar, ‘’Son yılların en başarılı fuarlarından biri. Bizim hedeflerimize katkısı açısından olumlu geçiyor. Bölgelerin ve destinasyonların tanıtılması için de önemli bir fırsat.’’ dedi.

''FUARDA YER YOK''

Fuara yurt dışından katılımın da arttığını kaydeden Vardar, ‘’2016-17’de fuardan çekilen operatörler tekrar döndüler. Yurt dışı partnerlerimizden 'bize yer bulabilir misiniz?’ diye talep geldi ama fuarda yer yok. Bakanlığımıza ve fuara destek verenlere teşekkür ederim.’’ şeklinde konuştu.

''İÇ PAZARIN DARALACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ''

‘’Biz de son 7 yıldır fuarın en büyük katılımcısı olarak fuardan verim alıyoruz.’’ diyen Vardar, ‘’Bu yıl Türk turizmi için çok iyi bir yıl alacak. 2016 ve 2017’deki daralmayı otelciler iç pazarla kapattı. İç pazarın payı yüzde 60’lara çıktı. Genel turizm açısından 2019’daki beklentiler çok daha yüksek. Türk vatandaşı olarak bundan gurur duyuyoruz ama maliyetler ve dövizdeki artışlar nedeniyle iç pazar fiyatlarında ciddi artışlar oldu. İç pazarın daralacağını öngörüyoruz.'' ifadelerini kullandı.

'MİSAFİR SAYIMIZ SABİT KALDI, CİROMUZ ARTTI''

Yerli turistin iç pazarda daha ekonomik bütçeli tesislere yöneldiğini açıklayan Mete Vardar, ‘’6,3 olan geceleme sayısı 5,7’ye düştü. Kişi sayısında geçen yılki rakamlardayken ciromuzu da arttırmış durumdayız. Ama iç pazarda kişi sayısında bir daralma var.’’ dedi.

''YERLİ TURİST BEKLEMEDE''

İç pazarda belirli bir kitlenin beklemede olduğunu söyleyen Vardar, ‘’İç pazarda erken rezervasyonun yerleşmesi için çok büyük çaba sarf edildi. Ciddi bir CRM alt yapımız var. Geçtiğimiz yıllarda bizimle tatile çıkanları telefonla arıyoruz. Belli bir kısım beklemede. Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın nereye varacağını, seçin sonrasını ve otel fiyatlarının düşmesini bekliyorlar. Çünkü daha önce bu yaşandı. Sezonda, erken rezervasyonla alanlardan daha uyguna tatil alanlar oldu.’’ dedi.

''FİYATLAR DÜŞMEYECEK''

Vardar, açıklamalarının devamında şu noktaların altını çizdi:

Şu anda yurt dışından talep fazla ve giderek artıyor. Net mesaj şu: Fiyatlar giderek düşmeyecek. Nisan ayından sonra fiyatlar daha da artacak. Şu andaki fiyatlar en doğru fiyatlar ve misafirlerimizi erken rezervasyonla tatillerini almaya davet ediyoruz.

''YÜZDE 70 BEKLİYORDUK YÜZDE 100 BÜYÜDÜK''

Kültür turlarına çok ciddi talep artışı var. Daha ekonomik oteller tercih ediliyor. Kültür turlarında yüzde 70 büyüme hedefi koymuştuk şu anda yüzde 100 büyümüş durumdayız.

Biz bu işi sadece ticaret için değil aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak yapıyoruz. Şubat ayının son haftasında kültür turları için büyük bir müjde açıklayacağız. Türk turizminin gelişmesine nasıl katkı sağladığımızı, yaptığımız turizmden lokal unsurların nasıl fayda sağlandığını açıklayacağız.

jolly_1

''38 ŞEHİRDEN KÜLÜR TURU DÜZENLİYORUZ''

Bu yıl 38 şehirden kalkışlı direkt turlar yapıyoruz. Bir yandan mevcut programlarını genişletiyor bir yandan da yeni destinasyonlara operasyon yapmaya başlıyoruz.

''TURİZM 12 YA YAYILIRSA İÇ PAZARDA FİYAT DENGESİ OLUŞUR''

İç pazar ülke için en önemli pazar olduğu 2016 ve 17’de görüldü. Kötü sonuçlar alınabilecek iki senede iç pazarın desteğiyle sektör ayakta kaldı. Yurt dışından. Gelen talebi 12 aya yayarak iç pazarda da fiyat dengesini yakalayabiliriz. Nisandan başlayıp ekime kadar devam eden operasyonlar yaparsak, fiyatlar dengeye oturacaktır.

''FİYATINI YÜZDE 200 ARTTIRAN OTELLER VAR''

Buna ilaveten, mart ayında tur operatörlüğü yasası çıkacak. Özellikle kaçak acenteliğinin ciddi şekilde önleneceğini düşünüyorum.

Otel fiyatları Akdeniz bölgesinde yüzde 55 arttı. Ege Bölgesindeli artış oranı ise yüzde 40. Fiyatını yüzde 200 arttıran oteller var.



Bu Haber 31.01.2019 - 14:27:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.