Mert Vardar: Oteller artık iç pazardan daha fazla kar sağlayacak

Mert Vardar: Oteller artık iç pazardan daha fazla kar sağlayacak

Turizm sektöründe iç pazarın önemine dikkat çeken Jolly CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar,  otellerin iç pazara yönelik çalışmalar yaptığını ve iç pazarın artık daha fazla kar sağlayan bir pazar olacağını ifade etti.


Antalya Turizm Fuarı (ATF) bu yıl, turizm profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen panellere ev sahipliği yaptı. ATF23’ün ikinci günü yapılan, “İç Pazar Fark Yaratır” başlıklı panelde; moderatör GMT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral’in konukları; Gezinomi Genel Müdürü Deniz Selen Kılıçözgürler, Jolly CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar, Tatilbudur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, Touristica İç Turizm Direktörü Özcan Karagöz ve Setur Genel Müdür Yardımcısı Koray Küçükyılmaz oldu.

Jolly Tur CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar, “50 yıldır iç pazarın önemini anlatmaya çalışıyoruz” diyerek otellerin bu konuda tutumuna değindi. Vardar, otellere ‘Bizim iç pazarımız var’ güvenini vermenin Türk turizm sektörünün geleceği açısından önemli olduğunu dile getirdi. Vardar ayrıca erken rezervasyon sürecinden ve 2024 beklentilerinden bahsetti.

“50 yıldır iç pazarın önemini anlatıyoruz”

Vardar, 50 yılı aşkın bir süredir turizmin içinde olduklarının altını çizerek, “Aile olarak 50 yılı aşkın süredir turizmin içindeyiz, 50 yıldır iç pazarın önemini anlatmaya alışıyoruz. İç pazar en kolay ulaşılabilen pazar. Türkiye olarak en kolay ulaşılabilen pazarı geçmişte, ‘Boşlukları doldurmak’ gibi yanlış yorumladık maalesef. Kriz dönemlerinde, iç pazarın önemini hep hatırladık. Artık görüyorum ki; iç pazarın önemini beynimize kazıdık. İç pazarın ana pazar olduğunu tüm turizm paydaşlarının anladığını, bundan sonra iç pazarın önünde kimsenin duramayacağını düşünüyorum” dedi.

“Diğer pazarlar, kar pazarı olabilir”

Erken rezervasyon sürecinden ve Jolly’nin 2024 hedeflerinden bahseden Vardar şu ifadeleri kullandı:

“Erken rezervasyon her pazarda olduğu gibi iç pazarda da çok önemli. Geçen sene erken rezervasyonu yaşayamadığımız bir yıl oldu. Bununla birlikte deprem felaketi, seçim gündemi, şubata kadar enflasyonla birlikte artan fiyatlara alışma dönemi geçirdik. Yüksek sezonda bile erken rezervasyonla gelecek müşteri portföyünü doldurabilme, dinamik hareket etme yapısını tüm iç pazar tur operatörleri olarak gösterdiğimizi düşünüyorum. Çabuk hareket edebilen dinamik bir pazarız. Bununla birlikte güçlü bir erken rezervasyonla otellere ‘Bizim iç pazarımız var’ dedirtebilirsek -ki bunu dedirtebileceğimize yüzde 100 eminim- diğer pazarlar otellerin kar sağlayabileceği pazarlar olacaktır. İç pazarın artık otellerin daha fazla kar sağlayacağı pazar olacağını düşünüyoruz. Bu sene benim hemen hemen katıldığım her görüşmede bu stratejinin kullanıldığını görüyorum.

Daha iyi bir 2024 geçireceğimizi düşünüyoruz. Çünkü tüm turizm paydaşları iç pazarın erken rezervasyon gücünü bir kez daha anladı. Otelci dostlarımızın da iç pazara ana pazar gibi yöneleceği bir sene geçireceğimizi düşünüyoruz. Geçen sene böyle başlamamıştı. Mart-nisan-mayıs aylarında hala kontratların devam ettiği olmuştu. 2024’te iç pazarın ana pazar olması yönünde önünde hiçbir engel olmaması lazım. Tabii, hepimizin de çalışması lazım.

Doğru rekabet her zaman gelişimi getirir. Biz Jolly olarak, agresif fiyat rekabetinin hiçbir zaman doğru olmadığını düşünüyoruz. Markalaşma, teknoloji, çalışan yatırımı gibi konuların her zaman daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yönde gelişerek rekabette önce çıkmayı planlıyoruz. 2024’te, enflasyonun getirdiği faiz ve bunun da getirdiği pos maliyetleri gibi kritik konular olacak. Bence sadece tur operatörlerinin, acentelerin, otellerin değil, tüm STK’ların birleşerek köklü bir regülasyon gerektiğini düşünüyorum. Türk vatandaşını tatile teşvik edecek regülasyonların gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. İç pazarda güzel bir rekabet var.”



Bu Haber 09.11.2023 - 11:29:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.