Melih Yetiş: Hiçbir paket krizden çıkış olmaz, turist gelse de gelir olmayacak

Melih Yetiş: Hiçbir paket krizden çıkış olmaz, turist gelse de gelir olmayacak
Melih Yetiş, sektörün içinde bulunduğu duruma dair açıklamalarda bulundu. Hükümet tarafından açıklanan acil eylem planını da değerlendiren Yetiş, ''Türkiye ölçeğinde yaşadığımız sorunların herhangi bir paketle çözülmesi mümkün değil. Sorun uluslararası boyutta. Siyasi gerginlik, savaş ortamı, terör endişesi ve bundan olumsuz etkilenen turizm algısı gibi sorunlar yurtdışındaki tatil sürecini olumsuz etkiliyor. Bu sadece turizmciye biraz nefes aldırmak adına yapılmış bir şey.'' ifadelerini kullandı.


20 yıllık TUI tecrübesi olan Melih Yetiş, Yeni Alanya'nın turizmdeki son duruma ilişkin sorularını yanıtladı. Yetiş ilk olarak hükümet tarafından açıklanan önlem paketine değinerek "Turizm destek paketi turizmciye ufak bir nefes aldırma yolu, motivasyon oldu diyelim. Bu paket bir çok profesyonel turizmcinin beklentisine göre hazırlandı. O paketi eleştirenlere 'Al bunu sen hazırla' bile dense şu anki içinde bulunduğumuz krizin içerisinden çıkartacak bir yanıt alınır mı, alınmaz. Mümkün değil. Türkiye ölçeğinde yaşadığımız sorunların herhangi bir paketle çözülmesi mümkün değil. Sorun uluslararası boyutta. Siyasi gerginlik, savaş ortamı, terör endişesi ve bundan olumsuz etkilenen turizm algısı gibi sorunlar yurtdışındaki tatil sürecini olumsuz etkiliyor. Çünkü kafasında soru işaretleri var. Bu yüzden sorunların paketle aşılması mümkün değil. Bu sadece turizmciye biraz nefes aldırmak adına yapılmış bir şey. Turizmcinin içinde bulunduğu, ekonomik sıkıntılara belki biraz çözüm olacak" dedi.

'HİÇ BİR PAKET ÇIKIŞ OLAMAZ'

Yeni Alanya'dan Yasin Araz'a konuşan Yetiş, son günlerde iç ve dış faktörler nedeniyle sektörde karamsarlığın hakim olduğunu belirterek "Bu pakette otelciye istihdamı destekleyecek bir takım destekler verilebilirdi. Bunun yanında pakette tanıtım anlamında daha profesyonel şeyler yapılabilirdi ama bulunduğumuz ve bir kaç sene daha süreceğini düşündüğümüz bu krizden çıkmamıza bir adım olur muydu dersek de, mümkün değil. Hükümet hangi paketi açıklarsa açıklasın, bu krizin içinden çıkmak mümkün değil. Dünyadaki konjektürel sorunlardan dolayı her an çatışma, savaş endişesi insanları karamsarlığa itiyor. Dünya medyası bunu tartışıyor. Avrupa toplumunda bu yönde bir endişe var. Biz krizin göbeğindeyiz, bir tarafta Suriye ve Irak, diğer tarafta mülteci sorunu ve bunun etkileri var. Bunu Avrupa'da net bir şekilde görüyoruz. Kısa vadede bu algıyı kırmak gerekiyor. Türkiye'yi çok iyi tanıyan ve bilen turizm profesyonellerinde bile bu algı var" diye konuştu.

'TURİZM 7-8 YIL GERİYE GİTTİ'

Yetiş, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Otel-tur operatörü bağlamında baktığımız zaman kriz var evet, otelci ve tur operatörü karşı karşıya geliyor, konuşuyor, 'Fiyatını indir. Bir deneyelim belki turist gelir' diyor. Şu krizin nedeni fiyat değil. Otelci fiyatı nereye kadar indirsin? Gelir anlamında zaten kaç sene geriye gitti, zor bir 2015 yaşadı, daha kötü 2016 geliyor. Gelir anlamında turizm 7-8 sene geriye gitti diye düşünüyorum. Bu tabloda daha otelciler fiyatı ne kadara düşürsün? Sorunları çözmez bu fiyat indirimleri. 2015-2016'ya gelirken zaten makul kontratlar imzalandı. 'Fiyatı şu kadar daha indir' dediğimiz zaman tatilci gelir mi derseniz, zannetmiyorum. Bu yüzden doluluk paritesine otelcilerin farklı bir açıdan bakması gerekiyor. Farklı pazarlama ve tanıtım metotlarına yönelmek gerekiyor. Eskiden, otel tur operatörüyle çalışıyor, broşür basıyor, çark bir şekilde dönüyordu. 'Tamam ben bu sistemin içerisindeyim, rezervasyon akışı oluyor' deniyordu, yeterli görülüyordu. Şimdi bunun olmadığı kesin ve net.

'TURİZMDE RAHATLIK DEVRİ BİTTİ'

Artık otellerin farklı pazarlama metotları bulması gerekiyor. Tatilciyi yönlendiren 'Şu ülkeye git' diyecek olan yönlendiriciyi ikna etmek gerekiyor. Artık o rahatlık devri bitti. Aksi halde mümkün değil. Kesinlikle bu tutum o seneyi ve gelecek seneleri kaybettirir. Herkesin çaba göstermesi ve farklı yöntemlerle kendisini anlatması gerekiyor. Artık her otelin bu çabayı göstermesine ihtiyaç var. 'Ben Türkiye'ye gelebilirdim ama terör endişem var' diyen herkesin ikna edilmesi gerekiyor. Tanıtım, imaj çalışmaları faaliyetleri yapılmalı. Tatilciye bir şekilde ulaşmak ve ikna etmek gerekiyor. Devir bunu gerektiriyor.''

'TURİST GELSE DE GELİR OLMAYACAK'

Sektörde yaşanan endişenin gelecek turist sayısına göre şekillenmemesi, asıl tehlikenin gelirlerde yaşanacak kayıptan olacağını ifade eden Yetiş, şunları söyledi:

"Rusya pazarı bitmiş durumda. Avrupa'ya baktığımız zaman yüzde 40-50 kayıp görünüyor. En azından bu işin pax anlamında analizi. Bu işin farklı bir boyutu var. Avrupa'da Almanya bizim için önemli. Şimdi bir senaryo yazalım, tamamen hayal ürünü, Almanya'da işler normale girmeye başladı ve 2015 rakamlarına yaklaştık diyelim, ki hayali bile güç ama teori üzerinden gidelim, bir kere gelir anlamında o kadar geriye gittik ki zaten 2015'i veya 2014'ü hatta ve hatta 2013'ü yakalamamız mümkün değil. İşin vahim boyutu ne kadar pax yaparsan yap Avrupa pazarında şu anda gözüken gelir anlamında 7-8 sene geriye gittik. Reel olarak baktığımızda da pax anlamında da kayıp yaşanacağı ortada. Büyük tur operatörlerinin Türkiye satışlarını ve uçaklarını kestiği ve diğer ülkelere yönlendirdiği gerçeği var. Bu kriz ortamında uçak olmadığında sen ne yaparsan yap, kayıp kaçınılmaz. Bir kayıp yaşanacak. Bu kötü tabloda herkesin şapkayı önüne koyup düşünmesi ve çalışması gerek.''



Bu Haber 28.02.2016 - 10:56:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Resat Aksun 03.03.2016 - 01:29

    Dogrusunu yazan ellere saglik. sadece Rusya ve Almanya pazarina odaklanan dostlarimizin okumasi lazim mutlaka....

  • yıldız güngül 29.02.2016 - 01:07

    Melih bey kaleminize yüreğinize sağlık harika bir yazı olmuş tebrikler

  • Nezih Kaya 28.02.2016 - 10:27

    Su gunlerde haftada bir okumamiz icin duvara asilmasi gereken bir analiz.

  • Cahit Şevket Mirzaoğlu 28.02.2016 - 06:42

    Turizmdeki krizin başlangıcından buyana okuduğum en iyi yorum. Analiz gerçekçi ve mükemmel olmuş. Tebrikler....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.