Mehmet Nuri Ersoy’dan turizmin gündemine dair açıklamalar

Mehmet Nuri Ersoy’dan turizmin gündemine dair açıklamalar
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Habertürk TV’de turizm sektörünün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.


TurizmGüncel

Habertürk Özel canlı yayınına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sezon öncesi önce büyükelçileri Antalya’da toplayarak güvenli turizmle ilgili sunum yaptıklarımın sonrasında isa Türkiye’ye en çok yolcu gönderen veya kendi bulundukları coğrafyadan öncü kabul edilen Almanya ve Rusya gibi ülkelere ziyarette bulunduklarını söyledi.

25 milyon turist 20 milyar dolar gelir

Ersoy, Türkiye’nin 2021 turizm hedefi ile ilgili olarak ise, ‘’Açıkçası biz son virajı hızlı koşup yakaladık rakip ülkeleri. Geçen seneki 16 milyon turistin üzerine yüzde 50’lik bir artış olur. Yani 25 milyon hedefine geliriz. 12 milyar dolarlık geliri de inşallah 20 milyar dolarlık bir süreci yakalarız.’’ dedi.

‘’Gönlümdeki hedef 30 milyon turist, 23 milyar dolar turizm geliri’’

Hedefi 25 milyon turist 20 milyar dolar açıklasa da, gönlündeki hedefin 30 milyon turist 23 milyar dolar turizm geliri olduğunu kaydeden Ersoy, otellerin hızla açılmaya, tur operatörlerinin de uçakları koymaya başladığını ifade etti. Ersoy, ‘’Almanya 10 gün önce başladı. Günlük satışlar satışlar 2019’un aynı döneminin yüzde 30-40 üstünde gidiyormuş. 2019 açığını da hızla kapatacak gibi gözüküyor. İsviçre açtı, Fransa açtı... Birçok ülke hava trafiğini açıyor.’’diye konuştu.

''Ama en ufak bir dalgalanma olursa...''

Yine temkini elden bırakmayan Turizm Bakanı, ‘’Ama tekrar diyorum. Biz bu sayıları veriyoruz ama yıl sonuna kadar bizim kendi vaka oranlarımızı kontrollü götürmemiz lazım. Bize yolcu tedariği yapan ülkelerin pandemi ile ilgili mücadeleyi kendi planladıkları gibi düzgün bir şekilde götürmeleri gerekiyor. İki taraf da düzgün bie şekilde götürür kontrollü bir şekilde normalleşirse, bir dalgalanma olmazsa bu hedefleri yakalamak mümkün. Ama en ufak bir dalgalanma olursa yeniden önlemler ve değişiklikler alınması lazım tabi.’’ ifadelerini kullandı.

Delta varyantı

Bu yıl Türkiye’ye en çok turisti sırasıyla Rusya, Almanya ve Ukrayna’nın göndereceğini açıklayan Mehmet Nuri Ersoy, Rusya’da yaygın olan Delta varyantının Türkiye’ye gelip gelmeyeceğine yönelik endişeler ile ilgili ise, ‘’Şimdi bakın delta varyantının asıl bulunduğu ülkeler ve Hindistan ve ona komşu ülkeler. Bu ülkeler gelenlerden negatif PCR testi isteniyor ve gelişte zorunlu karantinaya alınıyor. Öte taraftan biz Türkiye’ye giriş yapan bütün turistlerden negatif test sonucu arıyoruz. İkincisi aşı belgesi veya son 6 ay içinde hastalığı geçirmiş olduğuna dair belge. Yani bu üç tanesinden birisi olacak ki Türkiye’ye giriş yapabilsin. Bu da yetmiyor uçaktan inenler rastgele teste alınabiliyor. Şu an sıkı kontrollü bir şekilde gidiyoruz.’’ açıklamasını yaptı.

Ersoy, müzik yayını yasağının 24’ten sonra devam etmesi ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

Müzik yasağı

‘’Kabine toplantısı öncesi Koronavirüs Bilim Kurulu toplantı yapıyor. Bilim Kurulu'ndaki tasviye kararlarını Sağlık Bakanımız bize kabinede sunuyor. Bizde o kararlara uygun oy kullanıyoruz. Biz orantılı gitmek zorundayız. Hastalığın şakası yok. İkinci normalleşmenin sonuçlarını görmek zorundayız. İlk normalleşmede kısıtlama 21.00'da başlıyordu. Şimdi uzatıldı. Daha önce de 19.00'dı. Aşamalı bir şekilde rahatlık geliyor. Şimdi tekrar izlenecek. Bu sınırlama sanki Türkiye'ye özgü bir sınırlamaymış gibi düşünülmesin. Avrupa ülkelerinin çoğunda var bu.

Bence pandemi döneminde ön yargılarımızı bir yere bırakalım. Bu pandemi çok hassas bir konu. Bilimsellikle açıklanabilen bir konu. Biz de Bilim Kurulu'nun aldığı kararlarla uyumlu hareket etmek zorundayız. Her yerde aşamalı bir düzenleme yapmalıyız. Ön yargıları farklı algılara çekmeye çalışan bir kesim var. Müzik kısıtlaması salgının durumuna göre yeniden değerlendirilecek.’’

‘’Takır takır hatları açtık’’

Hatları açarken de birçok olayın çarpıtıldığını ileri süren Ersoy, ‘’Yok siyasi kararlar alınıyor b ize karşı vs deniliyordu. Siyasi olmadığı görüldü. Gereğini yerine getirdik, kurallara uyduk, standartları yakaladık takır takır hatları açtık. O zaman da ön yargılar oldu biliyorsunuz. Biz o zaman da dedik ön yargılı davranmayın. Ev ödevlerimiz var yapmamız gereken. Toplum olarak kurallara uymamız gerekir, Disiplinli bir şekilde götürmek gerekir. Hakikaten herkes kurallara uydu. Bu arada aşılamayı da çok şekilde yaptık ve sonuçlarını da aldık.’’ dedi.

Türk halkına kısıtlama uygulanırken turistlerin kısıtlamalardan muaf tutulması ve ‘Aşıyım keyfine bak’ temalı reklam filmi ile ilgili ‘siz o filmi yayınlanmadan önce gördünüz mü?’ şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

Reklam filmi için ‘ön yargı’ dedi

Bakın şimdi, bir ön yargıları bir kenara bırakın. Turizm Geliştirme Ajansı bizim 2019 yılında kurduğumuz şu anda dünyada en fazla tanıtımı yapan ajans. Ve bizim pandemiyi yönetmemizdeki en etkili silah. Son iki yılda Türkiye şu anda turizm rakiplerine göre kıyaslandığında dünyada en etkili tanıtımı yapıyor. Pandemide diğer ülkelere göre daha iyi sonuç almamızın yegane ikinci nedeni tanıtımı doğru yapıyor olmak. (Birinci neden pandemiyle etkili mücadele TG)

‘’Sabun üstünde dans ediyoruz’’

Şu anda sabun üstünde dans etmek gibi bir şey. Bir yere yükleniyorsunuz hemen sonrasında kapanabiliyor. Ve sizin elinizde değil, bir ay sonra başka bir karar çıkabiliyor. Bu kadar hızlı değişimin olduğu yerde TGA gibi tamamen profesyonel yönetilen elinizde etkili bir silah yoksa başarılı olma şansınız yok.

‘’Biz ajansımızdan çok mutluyuz’’

Yüzlerce film üretiliyor burada. Tek bir filmle ne -bir ajansı yargılamak doğru. Aldığımız genel sonuçlara bakmamız lazım. Tabi ki herkes stresli. 14-15 aydır pandemiyle mücadele ediyor. Herkesin birbirini anlayışla karşılamak lazım.Bu hassasiyetlere herkesin saygılı olması lazım. Herkesin birbirini anlayışla karşılaması lazım. Hassasiyet oluştuğu zaman da gerekli önlemler alınıyor.

Ama bakın! Bizim çok ihtiyacımız olan bir ajans, çok iyi sonuçlar alınıyor. Tamamen profesyonel bir şekilde özel sektör mantığıyla çalışıyor, devlet mantığıyla çalışmıyor. Çok iyi yönetici arkadaşlar... Biz ajansımızdan çok mutluyuz, aldığımız sonuçlardan da çok mutluyuz.’’

‘’Çok hızlı yükseleceğiz merak etmeyin’’

Amaçlarının 2023’e kadar turizmi 81 ile yaymak olduğunu söyleyen Ersoy, ‘’Bundan sonra çok hızlı yükseleceğiz merak etmeyin. Zaten pandemiden sonra çok büyük de ihtiyaç var, biz bunu da ölçümlüyoruz yurt dışında. 2021’den sonra çok hızlı çıkış yapmak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu pandemi bir yılda bitmez ama dünya daha hazır hale geliyor, bununla yaşamayı öğreniyor. Aşılama tüm dünyada yayılmış oluyor. Dikkatli olmaya devam etmemiz lazım. Yüzde 100 normalleşme 2022’yi bulur.



Bu Haber 26.06.2021 - 09:07:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kerim 26.06.2021 - 09:42

    Kanımca tüm Turizm Camiasının da hem fikir olduğu bir konu var ki oda BÜYÜK MEBLAĞLAR AYRILAN ,YURT DIŞINDA YAPILAN ÜLKE VE ÜLKE TURİZM TANITIM FAALİYETLERİNİN düzgün ve profesyonelce yapılmadığıdır. Boş yere giden paralar... YAZIK.... Bir başka konu ise SON 1hafta içinde Bazı turizm bölgelerinde artış gösteren COVID-19 Vakaları.. TEDBİR ALINMAZ İSE Kısa bir süre sonra SONU BÜYÜK HÜSRAN OLACAKTIR ! Gelen Yabancılar Bırakın sadece Otel içinde maske takmamayı Sokakta, pazarda, Turlarda ve hatta Transferlerde dahi maske takmıyorlar! .. Dolayısıyla Olanda VATANDAŞLARIMIZA ve TURİZM CAMİASINA OLUYOR ... KONTROL ve SIKI DENETİMLER ŞART !

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.