Mehmet Nuri Ersoy’dan turizm sektörüne iki yeni haber

Mehmet Nuri Ersoy’dan turizm sektörüne iki yeni haber
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, acentelerden TÜRSAB aidatının alınmayacağını açıkladı. Ersoy ayrıca, askıda bulunan sezonluk personelin de kısa çalışma ödeneğinden faydalanacağını duyurdu.

TurizmGüncel

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CNN Türk’te Dicle Canova’nın sunduğu ‘Özel Röportaj’ programına konuk oldu.

''Sezonun mayıs sonunda başlayacağını düşünüyoruz''

Turizm sezonunun mayıs ayı sonu gibi başlayacağını ve haziran ayında Ramazan ile birlikte hızlanacağını düşündüklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘’Biliyorsunuz, kritik tarih 14 Nisan’dı ve 15 Nisan’a nasıl girileceği önemliydi. Bizim öngörümüz, turizm sezonunun başlamasının mayıs sonuna erteleneceği yönünde. Turizmin haziran ayından itibaren normale dönmeye başlayacağını düşünüyoruz’’ diye konuştu.

''En az rezervasyon iptali alan ülke Türkiye''

Türkiye’nin 2019 yılında rekor kırdığını, 2020’nin ocak verilerinin de bu büyümenin sürdüğünü gösterdiğini kaydeden Ersoy, ‘’Pandemiden dolayı rakamlar aşağı düşmeye başladı. 2020 yılında 58 milyon turist sayısını elbette yakalayamayız ama ben tur operatörleri ile sürekli konuşuyorum. İleriye rezervasyon iptali en az alan ülke Türkiye. Öte taraftan, çok az olan satışlarda da yine Türkiye önde. Bu süreçte elimizdeki en önemli araç Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı. ’’ ifadelerini kullandı.

''Açıklanan pakette turizm için de pek çok şey var''

Açıklanan pakette turizm sektörünün de faydalanabileceği pek çok fırsat olduğunu kaydeden Mehmet Nuri Ersoy, KGF destekli kredilerin 450 milyar liraya çıkarıldığını ve teminatla ilgili sorunun büyük oranda ortadan kalktığını ileri sürdü. Döviz getirici sektör olan turizm sektörünün Eximbank kredilerinden faydalanabildiğini belirten Ersoy, ayrıca yüzde 7.5 faizli ‘İşe Devam Kredisi’nden turizm sektörünün de faydalanabildiğini söyledi. Ersoy ayrıca, acentelerin 27 Mart tarihinden önce otellere yaptıkları ödemeler için de kredi sağladıklarını ifade etti. Ersoy, ‘’Vadesi gelen acil kredilerin 3 aydan az olmamak süreyle ertelenmesi var. Bu, turizm sektörü için 12 aya kadar çıkarılabiliyor. Bunun yanında tahsisli arazilerdeki otellerin nisan ve mayıs ayına denk gelen ödemeleri 6 ay süreyle ertelendi.’’ dedi.

''Acentelerden TÜRSAB aidatları alınmayacak''

Konaklama vergisinin 1 Ocak 2021’e ertelendiğini belirten Ersoy, torba kanuna ekledikleri maddeyle seyahat acentelerinin TÜRSAB’a aidat ödemeyeceğini de söyledi. Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müze ve ören yerlerinde acentelerin komisyon oranını yüzde 50 arttırarak yüzde 30’a çıkardıklarını anlattı.

''Askıdaki personel de kısa çalışma programına dahil ediliyor''

Sezonluk çalıştığı için askıda bulunan ve bu nedenle kısa çalışma ödeneği alamayan turizm çalışanlarıyla ilgili de açıklama yapan Ersoy, ‘’Çalışma Bakanlığı ile yaptığımız görüşme sonrası, askıda bulunan personeli de kısa çalışma programına dahil ediyoruz. İşletmeler, bu çalışanların işe girişlerini yapsınlar ve kısa çalışma programına başvursunlar. Bunu bekleyen yaklaşık 200 bin personel var.’’ dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünden kiralanmış tesislerdeki işletmelerin kirasını üç ay erteleyeceklerini ve bu kiraların yılın geri kalanına eşit bir şekilde yayılarak tahsil edileceğini belirten Ersoy, turizmin normale dönüş süreci ile ilgili de şunları söyledi:

''Hava trafiğinin Asya’dan başlayacağını düşünüyoruz''

Hava trafiğinin ilk olarak Asya’dan başlayacağını tahmin ediyoruz. Sonrasında ise Rusya, Doğu Avrupa, Batı Avrupa ve Amerika olarak devam edecek. Bununla eş zamanlı olarak iç turizm de hareketlenecek. İç turizmi desteklemek için uçuşlarda KDV oranlarını yüzde 1’e düşürdük. Bu süreçte oteller ve acenteler de yapacakları kampanyalarla iç turizmin hareketlenmesini sağlayacaktır.’’ ifadelerini kullandı.



Bu Haber 02.04.2020 - 11:56:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ahmet Dal 05.04.2020 - 03:39

    Seyahat acentalarindan Turizm Katki payi alinmaya devam edecekmi. Kapali olan biz seyahat acentelerine bir destek dusunuluyormu acaba

  • Mehmet A. 04.04.2020 - 03:13

    Bakan dogru soyluyor haziranda turizm yeniden canlanacak.cunku virüs sicakta yasayamiyor.afrika ulkelerinde cok az vaka var ve yayilmiyor.cunku sicakta virus ölüyor.öyle olmasaydi afrika ulkelerinin temizlik hijyen olanaklari cok kisitli oldugu icin orada patlama yapardi.

  • turizimci 03.04.2020 - 09:56

    Sayın bakanım siz bu söylediklerinize sezonun en geç haziran da açılabileceğine inanıyormusunuz.? ayrıca belediye işletme belgesi olan otellerde bazı acentalardan avans niteliğinde ön ödeme aldılar şimdi bu acentalar bu ön ödeme paralarını istiyorlar ve yapmış oldukları garanti anlaşmalarını fesh ediyorlar , sizin söylediğiniz krediler bizlere verilemiyor.(kredi mevzuatında turizm bakanlığına bağlı oteller deniliyor ve turizm yatırım dairesi ne müracaat gerekiyor) bu konuda da açıklayıcı bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır.birde kiracı olan otellerin mülk sahipleri kiralarını peşin aldıklarından herhangi bir iadeye yanaşmıyor onlara da söyliyebileceğiniz veya o kiracıları da koruyabilecek tedbirleriniz var mı ? saygılarımla... bu konularda fikirleri olanlar buradan cevap yazabilirler.....

  • Ahmet donmez 02.04.2020 - 08:21

    Bakan bey gercekleri soyleyin. Bu sene antalyada 5 yıldızlı otellerin yarısından cogu sezonu acamaz. Ege biraz daha sanslı butik ve kucuk oteller is yapar. Temmuz da universite sınavı , agustos da okullar erken acar. Batılı turist agustos eylul belki gelir , onlar da hastalıklımıdır dıye kimse almaz. SAYIN BAKAN BEY , bankalara sordugumuzda bu bahsedilen kredilerin hicbirini vermiyorlar , henuz acılmadı yada yandaslar kredıleri bitirdi diyorlar. Bu gidisle Turkiye turizm kendine gelmemek uzere biter. Zaten bu kadar devasa 5 yıldız acmak en bastan beri yanlıstı. Herkes kendine yeni is bulsun . Tarla tarim en azından garantı

  • Onur 02.04.2020 - 03:15

    Mehmet bey keşke daha geç yapsaydınız açıklamalarınızı, biraz erken oldu böyle... Hiç kimse bu salgının ne zaman biteceğini bilemez ama uzman görüşlere ve yabancı kaynaklara bakılırsa, bu verilen tarihler çok iyimser. Çin bile o kadar önlemle 3 ayda bitiremedi. İtalya'da hala büyük çapta ölümler devam ediyor. Bu bahsedilen yerler karantina altına alarak bu haldeler üstelik. Biz karantina önlemi almadan bu sezon bile bitiremeyiz bu işi. Diyelim ki biz sınırlarımızı açtık, diğer ülkeler açmadıktan sonra turizm sürdürülemez. Herkes ciddi önlemler alıp, sınır kapatma işini uzun bir süre yayma telaşı peşinde. Bu açıklamalar insanlara umut vermekten başka bir şey değil. Önümüz karanlık maalesef.

  • Uğur onur sakarya 02.04.2020 - 12:19

    Öngörü elde somut veriler gerektirir..sizde kaç tane var ve neye göre tarih belirlediniz...somut verileele konuşan koç üni.öğretim görevlisi prof.fox tv.de en iyi ihtimalle Türkiyede eylül ayı iytibarı ile düzelmeyebaşlayacağını söylüyor...umud etmeyle öngörü ayrı şeylerdir..insanları yanıltmayın..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.