Ersoy’dan Bağlıkaya’ya yanıt: 20 sene öncesinde yaşıyor olsaydık...

Ersoy’dan Bağlıkaya’ya yanıt: 20 sene öncesinde yaşıyor olsaydık...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NTV canlı yayınında sektörün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yasanın çıktığı dönemde TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın yaptığı, ‘’Turizmin tanıtımı ve pazarlaması için kurulan ancak içinde pazarlama unsuru bulunmayan bir yapının sektöre fayda getireceğini düşünmüyorum’’ şeklindeki açıklamasına gönderme yapan Ersoy, ‘’20 sene öncesinde yaşasaydık haklı olabilirlerdi’’ dedi.


TurizmGüncel

Bu sezon için 51 milyon turist hedefi koyduklarını ve rakamların bunu desteklediğini belirten Mehmet Nuri Ersoy, ''Bu hızla giderse 51 milyon rakamını geçeceğiz. 29,5 milyar dolar olan turizm gelirini de 35 milyar dolara çıkarcağız.'' diye konuştu.

''Turizm geliri yüksek olan ülkelerin hepsinde var''

Tanıtım Ajansı yasasının 9 aylık bir çalışma sonunda hazırlandığını yineleyen Bakan Ersoy, ajansın Türkiye'nin icat ettiği bir sistem olmadığını, dünyada. turizm geliri yüksek olan ülkelerin tamamında bu tür bir ajansın olduğunu kaydetti. Ersoy, ''Ortalama 50 yıldır rakiplerimizde bu ajanslar var. Dünyada başarıyla uygulanan sistemi Türkiye'de hayata geçiriyoruz. Buna vergi denemez. Ancak bir tanıtım gideri şeklinde adlandırılabilir. Devlet olarak tanıtıma katkı vermeye devam edeceğiz.'' şeklinde konuştu.

''Vergi olatak nitelendirmek kesinlikle doğru değil''

Mehmet Ersoy, ajansın tuizmciden alacağı payın 'vergi' olup olmdığı konusunda ise şunları söyledi:

Turizm Tanıtım ve geliştirme Ajansı’nın sektörden toplayacağı payın vergi olarak nitelendirilmesi kesinlikle doğru değil. Buna bir gider denilebilir ama vergi asla denilemez.

Vergi gider olarak gösterilip matrahtan düşülemiyorken, turizm payı gider olarak gösterilip matrahtan düşülebiliyor. Ayrıca vergiyi devlet topluyor ve nereye harcanacağına devlet karar veriyor. Burda öyle bir durum yok.

Ajans yönetim kuruluna baktığımı zaman 15 üyeden oluşacak. Ezici çoğunlukla bunun 11 üyesi özel sektörden, geriye kalan 4’ü ise kamudan seçilecek. Özel sektörden toplanan tanıtım payı yine özel sektörün belirlediği şekilde harcanacak.

Dolayısıyla kesinlikle vergi diye adlandırılamaz; ancak tanıtım gideri şeklinde adlandırılabilir.

''Hiç fiyat kırmadım diyen otel bile yüzde 10 fiyat kırıyor''

Ajansın olmadığı ülkelerde fiyat sirkülasyonunun çok olduğunu ileri süren Ersoy, 'fiyat kırmadım' diyen otelin bile yüzde 10 fiyat kırdığını belirtti. Temmuz ve ağustos ayında kırılan fiyatların sezona yansımasının yüzde 7,5 olduğuna işaret eden Mehmet Nuri Ersoy, ''Turizmde bir yere gelmek istiyorsak adım atmamız lazım. Bir marka olamadan nitelikli turist hedefleyemiyorsunuz. Ne kadar marka olursanız fiyatlarınızı o kadar yukarı çekersiniz. Bunu biz icat etmedik. Ortalama 50 yıl önce icat edilmiş bir sistem. Biz geç bile kaldık.'' diye konuştu.

''Öz denetim yapılacak''

Ajansın denetimi ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Ersoy, ''Denetimin en başı harcamayı kimin yaptığıyla başlıyor. Kaynak özel sektörden toplanıyor. Yönetim kurulu ezici ağırlıkla özel sektörden oluşuyor. Kendisinden toplanan kaynağı özel sektör harcayacak. Öz denetim yapılacak. Onların denetim raporu da Sayıştay tarafından yapılacak.'' dedi.

''20 sene öncesinde yaşıyor olsak haklı olabilirlerdi''

TÜRSAB'ın Ajans yönetiminde olmaması ve Firuz Bağlıkaya'nın 'Ajansın içinde bu işin pazarlamasını yapan acenteler yok'' şeklindeki açıklamasına gönderme yapan Mehmet Nuri Ersoy, ''Acentelerden eleştiri aldık. Dediler ki, 'tanıtım ve pazarlama bizim işimiz', 20 yıl öncesinin dünyasında yaşasaydık haklı olabilirlerdi. Günümüz dünyasında bu artık böyle değil. Tanıtımı, yeni iletişim materyallerini kullanan uzmanlar yapıyor.'' şeklinde konuştu.

Türkiye'ye gelen turistin yüzde 85'inin tur operatörleri ile geldiğine ilişkin bilginin doğru olmadığını söyleyen Bakan Ersoy, ''Bölge bazında bakmak lazım. İstanbul'a gelenlerin yarısı organize tur. Bu oranda Ege'de yüzde 65 civarında, Antalya'da ise yüzde 85'' ifadelerini kullandı.

''Charterlara ve tur operatörlerine bağlı kalmak tehlikeli''

Bir ülkeye gelen turist sayısında tur operatörlerine ve charter şirketlerine bağımlı olmanın başka bir tehlikeye işaret ettiğini kaydeden Ersoy, ''Bizim münferit rezervasyonları da arttırmamız lazım. Tur operatörleri ile çalışmaya devam edeceğiz elbette. Ancak sadece bu şekilde devam ederseniz kısır bir döngü içine girersiniz.'' dedi



Bu Haber 23.07.2019 - 10:51:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • zafer kale 23.07.2019 - 06:57

    visitlondon.com sitesinin aylık ziyaretçi sayısı 2,5milyon üzerinde bizim koskoca kultur.gov.tr nin ise aylık 635bin ziyaretçisi var. Biz hala klasik tanıtım yöntemlerini kullanıyoruz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.