Mehmet Nuri Ersoy’a Çeşme Turizm Projesini durdurma çağrısı

Mehmet Nuri Ersoy’a Çeşme Turizm Projesini durdurma çağrısı

Danıştay tarafından durdurulan Çeşme Turizm Projesi için bakanlık tarafından yapılan çalışmaların acilen durdurulması ve projenin rafa kaldırılması çağrısı yapıldı.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 16 hektarlık alanda hayata geçirmeye çalıştığı Çeşme Turizm Projesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Projede, bölgenin yüzde 55’inin imarı değiştirilerek, 200 otel, kültür merkezleri, golf sahaları, marina, tema park, ticari alanlar ve helikopter pistleri yapılması planlanıyordu.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre STK, meslek odaları ve çevrecilerden oluşan 111 kişi ve kurum yürütmenin durdurulması için Danıştay 6. Daireye dava açmış, ancak daire yürütmeyi durdurma talebinin reddine karar vermişti. Bunun üzerine tekrar karara itiraz edildi. Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6. Daire’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı ve yürütmeyi oy çokluğu ile durdurma kararı verdi.

Davada görüş bildiren bilirkişi, projenin kamu yararı olmadığını, bölgeye büyük yapılaşma getireceği, doğa tahribatına neden olacağı ve su kıtlığı yaratacağını açıklamıştı.

Karar için kim ne dedi?

Tunç Soyer: Adalete ve hukuka olan inancımız perçinlendi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Adalete, hukuka olan inancımız ve güvenimiz perçinlendi. Bizim için son derece kıymetli bir karar. En azından kamucu bir bakış açısının, vatandaşların hakkını ve hukukunu koruyan bir sistemin varlığını bize hatırlatan bir karar. Bu nedenle çok mutluyum. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bu işlemin sürmemesi gerektiğine yönelik tespiti var, “Buna devam edemezsiniz” diyor.

Deniz Yücel: İzin vermeyeceğiz

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel: AKP iktidarının Çeşme’yi katledecek rant projesine, yargı “Dur” dedi. Bu projeye doğa karşı, halk karşı, oda ve STK’ler karşı, yargı karşı. Çeşme projesinde ısrar eden sadece saray ve onun şürekası. Neden acaba? Çeşme’yi yok etmenize izin vermeyeceğiz. Kahraman: İzmir ve Çeşme için doğru bir gelişme.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman:

İzmir ve Çeşme için doğru bir gelişme oldu. Bu kararla herhangi bir ilerlemenin olmaması gerekir. Bu kararın bir üst kurulu zaten yok. Bu alan kamu elinden çıkmamış olacak. Diğer türlü bu alanın İzmir dışından gelecek kişilere rant amaçlı verileceğini düşünüyorduk ve dava açmıştık. Bunun önüne geçilmiş olacak.

Akdemir: Çalışmalar bir an önce durdurulmalı

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir: Projenin hayata geçirilmesi için “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” sınırları genişletilmiş, alandaki koruma statüleri düşürülmüş, alanın tarımsal faaliyet dışında kullanılmasını sağlayacak İl Toprak Koruma Kurulu Kararı alınmıştır. Ancak bu kararların tamamı bilimsel dayanaktan yoksun olup bir süre sonra gündeme gelecek plan kararlarına altlık teşkil etmesi amacıyla alınmıştır. Alandaki mülkiyetlerin yüzde 97’sinin kamu mülkiyeti olduğunu, projenin hayata geçmesi durumunda buradaki mülkiyetlerin parsel parsel satılacağı ilgili bakan tarafından kamuoyuna deklare edilmiştir. Bu karar ile söz konusu projenin toplumun ve doğanın ortak yararı ile en ufak bir ilişkisi bulunmadığı bir kez daha ifade edilmiştir. Bu karar sonrası yürütülen bütün iş ve işlemlerin durdurulması gerektiğinin altını çiziyoruz.



Bu Haber 03.12.2022 - 09:26:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ?

    orhan aydin 05.12.2022 - 02:38

    kÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI O PROJEYİ HAYATA GEÇİRMESİ LAZIM YOKSA YEREL BELEDİYELER O ALANI KONUTLARA AÇARSA BÖLGEYE TURSİT GELMEZ 2 İNCİ KONUT DOLU EGE YILDA 1 HAFTA TATİL YAPIP 360 GÜN BOŞ KALMAKTADIR EVLER OTEL YAPILIRSA BÖLGEDE REFAT ARTAR İSSİZLİK AZALIR İZMİRDE CHP YILLARCA BELEDİYECİLİK YAPIYOR BİRÇOK İLÇEDE %90 İMAR VERİLMİŞ HALK NE KALDIRIMDA YÜRÜYEBİLİYOR NEDE BALKONUNA ÇIKABİLİYOR DEMEKKİ BELEDİYECİLİK CİDDİ BİR SORUN İZMİRDE BİRDE MİMARLAR ODASI HER TAŞIN ALTINDAN ÇIKMAYI BIRAKSINLAR HER İŞE TAŞ KOYDURUYORLAR EN SON BAYRAKLI DEPREMZEDELER İÇİN REZERV ALANINDA YAPILAN KONUTLARI YARGI SÜRECİNE TAŞIDILAR SORARIM SİZE 2 İNCİ KONUTLAR ÇEŞMEYE YAPILDIĞINDA NEDEN YARGIYA GİTMEDİNİZ (KADINDAN, KUMARDAN, MİMARDAN UZAK DURACAKSIN)

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.