Mehmet Nuri Ersoy Neşet Koçkar’a ne söz verdi?

Mehmet Nuri Ersoy Neşet Koçkar’a ne söz verdi?

Bloomberg HT’de canlı yayına katılan Neşet Koçkar, Thomas Cook iflası ve bundan sonraki sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Koçkar, Thomas Cook’un en karlı şirketleri İskandinavya ve Condor’un gittiğini, geriye sadece Öger ve Neckermann’ın kaldığını söyledi.


Thomas Cook’a kayyum atandığını haıtırlatan Neşet Koçkar, ‘’Orada kayyum işlerini özel şirketler yapıyor. Tabi onların olaya hakim olmasını ve çok hızlı hareket etmesini beklemiyorduk. Şu anda şirketler bir bir iflasını veriyor. Kayyum da, Thomas Cookun parçalanarak mı yoksa bir bütün olarak mı satılacağı noktasında bütün olarak satmak istiyorlar. Satış kalmayacak isim haklarını falan verecekler ama bu kısa zamanda sonuçlanmayacak. İngiliz hükmeti şirketin yöneticileri hakkında soruşturma başlattı. Sözleşme altında olduğum için konuşamıyordum ama sürekli olarak yönetim zaafiyeti olarak ifade etmeye çalıştığım şey, kurgusal bir şekilde yok oluşa doğru gidiyordu şirket.’’ diye konuştu.

18 Eylül’deki toplantının ertelenmesinden sonra şirketin iflas edeceğini anladıklarını ama yapacak bir şeyleri olmadığını kaydeden Koçkar, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘’Türkiye’nin açığı çok kapanmayacak bir açık değil’’

Bundan sonrasında şirket parçalara bölünerek satılacak. Bu şirketlerin yeniden rol kapması, ayağa kalkması uzun bir zaman alacak. Bu şirketler zaten 2020’yi kaçırdı. Türkiye’yi nasıl etkileyeceği konusunda ise, ben Türkiye’nin bundan çok etkileneceğini düşünmüyorum. Thomas Cook’un açığı çok kapanmayacak bir açık değil. Ancak otelcilerin paralarını almaları çok zor. Bizim aldığımız bilgilere göre, Thomas Cook’un tüm varlıkları satılsa bile var olan borcun 10’da birini ödeyecek para ancak çıkıyor.

‘’Makul, mantıklı ve risksiz bir şey görürsek değerlendireceğiz’’

Hissedar olarak şu anda hiçbir hakkımız kalmadı çünkü borsa kapandı. Ama büyük hissedar olarak bizle diyaloğa geçiyor, öncelik veriyor. Günün sonunda bu bir ticaret. Verilere göre değerlendireceğiz, parçalar halinde veya bütün olarak satılması durumunda eğer bizim için makul, mantıklı, ticari olarak risksiz bir şey görürsek değerlendireceğiz ama risk görürsek değerlendirmeyeceğiz. Yani şu anda herhangi bir şey için karar vermiş değiliz.

Mehmet Ersoy destek vereceğini söyledi

Neşet Koçkar, ‘’Devletin öncülüğünde Thomas Cook’un herhangi bir porsiyonunun alınması, faaliyetlerinin Türkiye’ye kaydırılması yönünde bir öneriniz olur mu, buralarda öncülük etmeyi düşünür müsünüz?’’ şeklindeki soruya ise ‘’Bu treni kaçırdık, onu söyleyeyim. Bundan birkaç ay önce bu daha mantıklı ve daha makuldü. Olabilir miydi bilmiyorum. Ama en son Mehmet Ersoy beyle görüştüğümüzde Almanya’da, başta Öger olmak üzere, bu şekilde bir girişimim olursa destek vereceğini söyledi. Kısacası, biz bu enkazdan iyi bir şey çıkarmayı başarırsak Türkiye Cumhuriyeti Devleti Mehmet Ersoy şahsında destek vereceğini bana beyan etti. O gün geldiğinde masaya yatırırız artık diyorum.

Öger ve Neckermann’ı alabilirsek...

Thomas Cook’un bölümlerinden kendisine en makul gelen bölümlerin hangileri olduğu şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

Thomas Cook’un en karlı bölümü gitti. Condor Almanlara kaldı. Thomas Cook'tan’un Türkiye’ye sadece İngiltere’den turist getirdiği şeklinde bir algı var. Thomas Cook Almanya’dan da Türkiye’ye misafir getiriyordu ve kapasitenin büyük bölümünü Öger yapıyordu. Bana göre şu anda içinde tek kalan markalar Öger ve Neckermann var. Onları alabilirsek Türkiye açısından faydalı olabilir diye düşünüyorum. Onun dışında zaten pek bir şey kalmadı.



Bu Haber 02.10.2019 - 10:45:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Murat Kaçkaroğlu 02.10.2019 - 12:29

    Bu adam kendi parasını kurtarma derdinde başka birşey değil. Devletin parasıyla hisselerimi kurtarayım ve şirketin başına geçeyim diyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.