Mehmet Nuri Ersoy, ‘Beyoğlu Kültür Yolu’ planını açıkladı

Mehmet Nuri Ersoy, ‘Beyoğlu Kültür Yolu’ planını açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galataport’tan başlayıp Atatürk Kültür Merkezi’nde noktalanacak olan ‘Beyoğlu Kültür Yolu’ projesini açıkladı.


TurizmGüncel

Galaport’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte incelemelerde bulunduklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘’Bu yıl 5 Nisan’da Galataport’a ilk gemi yanaşacak ve buranın faaliyete geçmesi ile birlikte başta Karaköy olmak üzere, bu hatta turizmde tekrar çok ciddi bir canlanma olacak. Bu amaçla hem turizm hem de kültür-sanat ağırlıklı yeni bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz, üzün zamandır planladığımız bir proje.’’ dedi.

Galata Meydanı'ndaki 'aykırı' yapılar kamulaştırılacak

Galataport’tan sonra Galata Kulesi bölgesini hem turizm açısından daha değerli hale getirmek hem de kültür ve sanatın başlangıç noktası yapmak için bir proje başlattıklarını ifade eden Ersoy, ‘’Bu bağlamda bu meydanda bazı kamulaştırmalar yapacağız. Biliyorsunuz Galata Kulesi’nin bulunduğu meydan İstanbul’un ilk meydanı. Burası Ceneviz Kulesi ve Ceneviz Meydanı olarak da adlandırılıyor. Ama maalesef bu meydan bazı aykırı yapılaşmalarlar nedeniyle meydan olma özelliğini kaybetmiş. O aykırı yapılaşmalarla ilgili bir kamulaştırma süreci başlatıp meydanı tekrar eski özelliklerine kavuşturacağız.’’ ifadelerini 

Galata Meydanı’nın sadece turizmle değil, kültür ve sanatla da ön plana çakmasını istediklerini kaydeden Mehmet Nuri Ersoy açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

Tarık Zafer Tunaya, kültür merkezi olacak

‘’Meydanın sadeleştirmesi ve büyütülmesinden sonra, Doğan Apartmanının oradan tünele doğru yokuştan Beyoğlu Eski Evlendirme Dairesinin olduğu yere kadar sokak sağlıklaştırma çalışması yapacağız. Beyoğlu Eski Evlendirme Dairesi’nde de bir proje başlatıyoruz. Tarık Zafer Tunaya’yı Kültür Merkezi haline getiriyoruz. Buranın altında bir tiyatro salonu ve bir küçüğü sinema salonu var. Hazırlıklarımızı tamamladık. Çok kısa sürede ihaleye çıkıp  restorasyonu da tamamlayacağız. Başta çocuk filmleri olmak üzere, kısa metrajlı sanatsal filmlerin gösterileceği bir sinema salonu olacak. Özellikle özel galerilere kullandırılmak üzere çok amaçlı bir salonu hayata geçireceğiz. Yokuşu da canlandırarak, buradan başlayan yaya trafiğini Tünel’e bağlamış olacağız. 

Film galaları Atlas Sineması’nda yapılacak

Bu yıl içinde Atlas Pasajı ve Atlas Sinemasıyla ilgili restorasyon çalışmamız var. Bu yaz sezonu içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Haziran ayında sonra çok amaçlı bir bir salonu hizmete açıyoruz. Bundan sonra filmlerin galalarının Beyoğlu’nda Atlas Sinemasında gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Çok amaçlı salondaki fuaye alanında açılış gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Hem de başta galeriler olmak üzere, sanatsal faaliyetlerin burada gerçekleştirilmesini sağlayacağız.

Kültür Yolu Galataport’tan başlayıp AKM’de bitecek

Yine bu yıl içinde Atatürk Kültür Merkezi’ni söz verdiğimiz gibi hayata geçiriyoruz. Kültür Yolu projesi, AKM’de tamamlanmış olacak. Bilindiği üzere AKM sadece opera salonu değil. İçinde büyük bir tiyatro salonu ve çok amaçlı kullanılacak salonlar var, sanat galerisi ver, müze var... Çok güzel ve devasa bir yapı. Kültür Yolu Projesi; Galataport’tan başlayıp, Galata Kulesinden, Tarık Zafer Tunaya’dan Beyoğlu’na, Atlas Pasajı’ndan AKM’ye bağlamış olacak. Böylelikle Kültür Yolu’nu bu yıl aktif bir şekilde hayata geçirmeyi planlıyoruz. 

Tarihi binalar ayağa kaldırılacak

Ayrıca Beyoğlu’ndaki tarihi binalarla da görüşüyoruz. Özellikle uzun zamandır dokunulmamış zor durumdaki tarihi binaların sahipleriyle görüşüyoruz. Uzun süreli kiralamalar karşılığında bunlar için de restorasyon projeleri hazırlıyoruz. Bunların tamamını sadece kültür ve sanat amaçlı olarak başta İstanbullular olmak üzere Türk halkının kullamına açacağız. 

Binaları bakanlık işletecek

Özellikle bu meydan turizm açısından çok değerli. Kültür ve sanata yaptığımız yatırımlar, turizm olarak bize geri dönüyor. Bu amaçla da bu meydandaki vakıflara ait binaların işletmesini Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak devralıp işleteceğiz. Bu projeyi de sonuçlandırıp halkımızın kullanımına açacağız.’’



Bu Haber 18.01.2020 - 17:43:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.