Turizm işletmelerine ‘korona’ sertifikası geliyor

Turizm işletmelerine ‘korona’ sertifikası geliyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, korona sonrası turizmde algının önemli olduğunu belirterek, turizm tesislerinde ve işletmelerinde ‘sertifikasyon’ uygulamasına başlayacaklarını açıkladı. Ersoy, sertifika alan tesislerin turist ağırlamada ‘öncelikli’ olacağını belirtti.

NTV’de canlı yayına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,korona nedeniyle turizm sektörüne dönük ‘sertifikasyon’ uygulaması başlatacaklarını açıkladı.

Türkiye turizmi açısından dış turizmin iç turizmden daha önemli olduğunu belirten Mehmet Nuri Ersoy, korona sonrası ilk aşamanın iç turizmin açılması olduğunu ve mayıs ayı itibariyle bunun halledilmiş olacağını söyledi.

''Sertifikasyon sistemi başlattık''

Dış trafiğin başlamasından önce yeni bir proje hayata geçirmeye başladıklarını açıklayan Ersoy, ‘’Sertifikasyon sistemi başlattık. Yani koronasız alanları sertifikalandıran bir sistemin ilk toplantısını bu hafta yaptık. Komisyon oluşturduk. Komisyonda Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda; Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile, konuyla ilişkili STK’lar yer alıyor.’’ dedi.

Sertifika verilirken nelere bakılacak?

Öncelikli olarak uluslararası geçerliliği olan bir sertifikasyon sistemi geliştireceklerini açıklayan Mehmet Nuri Ersoy, ‘’Biliyorsunuz, turizm olarak baktığınız zaman bunun 3 tane ayağı var; 1 ulaşım, 2, tesisler, 3 yolcular. Ulaşım diye bakıldığında araçların sterilizasyonu, araç personelinin bağışıklık belgesi ve pandemi eğitimi alması... Acenteler, restoranlar, oteller... bütün bunlar bizim tesis olarak sınıflandırabileceğimiz yerler. Buralarda da alan sterilizasyonu çok önemli. Kullanılan malzemelerin güvenirliği ve sterilizasyonu, mekanların mesafe standartlarına göre düzenlenmesi, tesislerin içinde standartlara uygun sağlık ekipmanlarının ve sağlık görevlilerinin bulundurulması, termal kontrol sistemleri ve sterilize geçmiş 30 gün kuralı. Ayrıca, ‘Stay Safe’ belgelerinin düzenli olarak verilmesi, personele bağışıklık ve pandemi sertifikası verilmesi gibi bir dizi önlemler var.’’ diye konuştu.

''Mayıs sonuna kadar turistik tesislerin bu sertifikayı almasını hedefliyoruz''

Bu sistemi Türkiye’nin geliştirdiğini ve muhtemelen dünyaya da örnek olacağını belirten Ersoy, devamında şunları söyledi:

Bütün STK’ları dahilde erecek, mayıs ayının ilk haftası bu sertifikasyon uygulamasını tamamlamayı ve mayıs ayının sonuna kadar da turistik tesislerin bu sertifikayı almasını sağlamayı hedefliyoruz. Bu sizin yurt dışındaki algınız açısından da önemli. Yolcu gönderecek ülkelerde gönül rahatlığı sağlamak açısından çok çok önemli. Zaten Türkiye’nin sağlık alt yapısı çok iyi. Böyle bir sertifikasyon sistemi koyduğunuz ve tesis bazında düzenli olarak denetimi sağladığınız zaman onlar da gönül rahatlığıyla vatandaşlarını gönderecektir.

''Sertifika alan işletmeler öncelikli olacak''

Üçüncü aşamada da bu sertifikayı hem bakanlık sitelerinden lanse edeceğiz hem de bize yolcu gönderen tur operatörlerinin sitelerine de koymasını sağlayacağız. Düzenli kontroller sağlanacak ve bu sertifikayı alan işletmeler de öncelikli olacak. 



Bu Haber 18.04.2020 - 12:49:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Nilyorulmaz 20.05.2020 - 12:47

    Bu sertifikaya nerden basvuru yapiliyor ve ücretli mj

  • Hüseyin Doğanay 23.04.2020 - 03:10

    Siz bu ülkede en büyük tur opratörünün sahibisiniz turizm bakanısınız bukadar bilinmezin içinde böyle talihsiz bir açıklama olabilirmi? Açıklamasını inanın hayretle okudum. Pandemi sertifikası vereceklermiş bukadar saçma bir şey olabilirmi neye göre nasıl vereceksin? İstihdam sağladığım personel 12 ay çalışmıyor en küçük otel bile yılda 3 kez turner yapıyor. Bu belgeleri isterken masrafı kim karşılayacak? Hadi ücretsiz diyelim. Bugün hasta olmayanın yarın olma olasılığı yokmu? Sana bu akılları kim veriyor bilmem ama bu iş dediğin gibi olmaz. En tuhafıda bu ülkedeki turizm dernekleri neden susar? Dernek yöneticilerine naçizane tavsiyem yağcılık yapmayı bırakın bu insanların dertlerine çare olabilecek fikirler ortaya koyup fikirlerinizi öyle beyan etmenizi öneririm. Allah akıl fikir versin...

  • Ersun 20.04.2020 - 10:14

    Peki bu şartları yerine getiren tesisler kapasitesini yarı yarıya düşürüp hizmet verecek ve fiyatlar iki katına çıkacak o fiyatlardan nasıl satacağız bunun için bir tavsiyeniz var mı acaba?

  • Cem 20.04.2020 - 01:03

    Sertifika giren yere , virüs girmezmiş...acaba yeni bir vergi mi geliyor !

  • Mehmet CEYLAN 19.04.2020 - 05:36

    Sayın Bakanım 15 gün önce, e devletten maske talebinde bulunduk ne mesaj geldi ne maske Hangi şartlarda hastaneye gidip bağışıklık sistemimize baktırabileceğiz, Mayıs sonuna kadar herkes nasıl bu sertifikaya sahip olacak?Belirli ücret karşılığındamı?

  • Murat Atsever 19.04.2020 - 02:45

    kapasite yarı yarıya düşecek! tesisine göre değişse de %50'den sonra karlı durumuna geçecek tesisler ne yapacak? fiyatlar artacak, fiziki alanları yetersiz tesislerin durumu ne olacak belli değil? uçak havalimanı otobüs otel yetmez - tüm turlar tekneler dükkanlar a-z her adım aynı şart ile uygulamalı... fiziki alanları yetersiz tesislerin işletmelerin durumu ne olacak belli değil?

  • soler 19.04.2020 - 01:11

    beyhude çabalar ama hiçbirşey yapmamaktan iyidir.turizm15 sene önceye dönecek maalesef.Bu illet gezi anlayışını ,doldur boşalt sistemini,herşey dahili bitirecek.Kişiye özel turizm başlayacak artık.

  • Fılız almalı 19.04.2020 - 12:56

    Sertifika kursları internet ortamında mı olacak??

  • alan 18.04.2020 - 08:40

    PERSONEL LOJMANLARIDA SERTİFİKASYON DEĞERLENDİRMASİNE KATMAK GEREKİR. ZİRA PERSONEL LOJMANLARI, HİJYEN ÇOK KÖTÜ DURUMDA

  • alan 18.04.2020 - 08:39

    SERTİFİKASYON İÇİN OTEL PERSONELİ, ÖZELLİKLE SEZONLUK PERSONELLER, PERSONEL LOJMANLARI, HİJYEN VE KALABALIK AÇISINDA RİSK TAŞIYOR

  • SERDAR SAGLAMTUNC, FCSI 18.04.2020 - 06:47

    Böyle bir çalışma içine teknik dal olan mimar/mühendis ve tepe örgüt TMMOB neden yok? Belki bakan bilmeyebilir ama tesislerde alt yapı eksik ise siz istediğiniz kadar dezenfektan, kolonya kullanın sonuç vermez. Yıllardır yazıyorum, kişisel ve tesis hijyen şartları ülkemizde hafife alınıyor. Çok net tanım şudur: Virüs ve bakteri gözle görülmeyecek kadar küçüktür ama onları tesis dışında bırakacak tedbirler, eğer proje aşamasında ele alınırsa, çok kolay ve basittir. Şunu bir anlasak göstermelik belgelerin ardına saklanmak yerine toptan sağlık bilgisi her yere yayılabilir. Sesimi duyan olur mu?

  • okan 18.04.2020 - 02:24

    Sertifika Ücretlerini Ne Zaman Öğrenebiliriz Acaba? Bu bilgiyi vermemiş bakanımız...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.