Mehmet İşler: Sektör tıkanmış durumda, kimse dövizle kredi almak istemiyor

Mehmet İşler: Sektör tıkanmış durumda, kimse dövizle kredi almak istemiyor
Döviz kurlarındaki hareketliliğin son günlerde hızlanması, döviz bazlı borçlanma yoluna giden turizm yatırımcılarını endişelendirdi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, kredi borçları artan pek çok turizm işletmesinin nakit sıkıntısına girmesi ve finansal krize giren sektör temsilcilerinin endişeleri hakkında değerlendirmede bulundu.

ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı İşler, turizm sektörünün son yıllarda art arda büyük darbeler yediğini söyleyerek, "Önce 2016 kalkışması, sonra 2019 yılında dünyanın sayılı tur operatörlerinden Thomas Cook'un iflası, tahsilat yapılamaması, 2020 yılında koronavirüs (Covid-19) pandemisi, turizm bölgelerindeki orman yangınları felaketi, koronavirüsün önce delta, şimdi de omicron varyantları geldi. Bir de döviz kurundaki dalgalanmalar sektörü soluk alamaz hale getirdi" ifadelerini kullandı.

“Sektörün borcu azalmıyor, artıyor”

Borçların azalmak yerine daha da artığını belirten İşler, "Üç yıldır yatırım yapamayan sektör yeni yatırım ya da yenilenme ihtiyacı için kredi kullanarak borçlanma yoluna gidiyor. Finansman ihtiyacı artan, geliri azalan sektörün borcu azalmıyor, artıyor. Bankalar sektörün borçlarının ileriye dönük yapılandırılması ya da limitlerinin arttırılması konusunda katı davranıyor. Türk EXİMBANK Türk Lirası bazında 2 milyon liradan fazla turizm kredisi veremiyor. Sektör tıkanmış durumda, kur dalgalanmaları nedeniyle hiçbir kuruluş dövizle kredi almak istemiyor." şeklinde konuştu.

“Her yönden çok zor durumdayız"

İşler, sektörün endişeli olduğunu vurgulayarak, “Sektör kredi kullanarak finansman sorununu çözme yoluna gitti. Döviz bazlı kredi kullanan turistik işletmelerin kurlardaki dalgalanma nedeniyle endişeli, sektörün borç sarmalından kurtulmaya çalışıyor. Politika faizi yüzde 14, tahvil faizi yüzde 25, ancak piyasa faizleri ise yüzde 27-30 civarında seyrediyor. Kendi paramızı yüzde 15'den faiz vererek alan bankalar bize yüzde 27-30 faizle kredi kullandırıyor. Kısacası her yönden çok zor durumdayız" dedi.

İşler, sözlerini şöyle sürdürdü; "Ayakta kalmaya çalışan ve döviz girdisi azalan sektöre yeni bir finans kaynağı modeli gerekli. Var olan kredilere takla attırılmalı veya vadeleri uzatılmalı. Öngörülen yatırımların gerçekleşmesi için turizmcilere yatırım şartı onaylı, düşük faizli, uzun vadeli krediler verilmeli. Döviz bazında kredi limiti dolan tesislerin limitleri arttırılmalı. Finansman sorunu yaşayan sektör ancak bu şekilde nefes alabilir. Aksi takdirde turizmciyi zor günler bekliyor."

“2022 yılının verimli bir yıl olacağına dair ümidimizi koruyoruz”

Onlarca sektörü besleyen, cari açığın kapatılmasında önemli paya sahip, ciddi ölçüde istihdam yaratan turizm sektörünün finansman sorununa etkili çözümler beklediğini kaydeden İşler, “Turizm sektörü rekabetçi ortamda, Avrupa'dan gelen turistlere kaliteli hizmet vermesi için yatırım ve yenilenme ihtiyacı duyuyor 2022 yılının verimli bir yıl olacağına dair ümidimizi koruyoruz. Bütün bu şartlar altında sektörün finansman sorununun çözümü için adımlar atılmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.



Bu Haber 21.12.2021 - 12:08:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.