Mehmet Ersoy'dan 'bazı turizmcilere' sert eleştiriler: Sadece ciro ile...

Mehmet Ersoy'dan 'bazı turizmcilere' sert eleştiriler: Sadece ciro ile...

Gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un özellikle teşviklerle ilgili değerlendirmeleri dikkat çekti. Sektörü meslek olarak görmeyen turizmcileri eleştiren Ersoy, sadece ciro ile iş yapanların cansiperane fiyat indirdiğini ve sektörde iş yapan diğer şiketleri de aşağıya çektiğini belirtti.


Turizmin ticari bir sektör olduğunu dile getiren Mehmet Ersoy, bir kez daha teşviklere karşı olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz günler Kuşadası'nda da benzer açıklamalarda bulunan Ersoy, Ankara'daki toplantıda, ''Teşviklere karşıyım. Kimseye bedava bir şey vermememiz lazım. Bu bir ticaret, bir sektör. Her şey kuralına göre yürütülmeli.'' şeklinde konuştu.

''TURİZMCİLERİN BİR KISMI SEKTÖRÜ MESLEK OLARAK GÖRMÜYOR''

Turizmcilerin bir kısmının sektörü bir meslek olarak görmediğini ileri süren Bakan Ersoy, ''Taşıma suyla değirmen döndürürseniz, komşularınızdan biri öksürdüğü zaman sizin su akarı duruyor. Sadece böyle ciroyla iş çeviren yatırımcılar var. En küçük sarsıntıda sektörü bunlar paniğe sürüklüyor.'' ifadelerini kullandı.

''TURİZM 100 METRE KOŞUSU DEĞİL, MARATON''

Turizmin 100 metre koşusu değil, bir maraton olduğunun altını çizen Mehmet Nuri Ersoy, ''Bütün stratejiyi buna göre kurmanız lazım. Turizm tek başına da bir olgu değil, turizmin çok paydaşları var. Bunların hepsini kademeli bir şekilde düzeltmeniz lazım. Bir yeri düzeltip bir yeri boş bırakırsanız sonuç alamazsınız.

''SADECE CİRO İLE İŞ ÇEVİRENLER...''

Sadece ciro ile iş çevirenlerin tehlikeli olduğunu dile getiren Ersoy, bu tip yatırımcıların hiçbir gücünün olmadığını ve cansiperane fiyat kırdığını söyledi. Ersoy bu tip turizmciler için, ''Hani boğulan bir insan panik yapıp aşağı çeker ya, bu sefer yüzme bileni de aşağı çeker batırır. Böyle bir sıkıntı yaratıyor sektörde. O yüzden biz bir kere bedava iş yapmamalıyız, kimseye bedava bir şey vermememiz lazım. Bu işin 2'inci bir iş gibi görülmemesi lazım. Bu bir ticaret, bu gerçek bir sektör, ya doğru yapacak, ya kurallarına göre yapacak ya da…

''BİR TANE DE OTELİM OLSUN DEYİP OTEL AÇAN BÜYÜK YTIRIMCILAR VAR''

Başka sektörlerde iş yapan büyük yatırımcıların 'bir tane de otelim olsun kendi kendini bedavaya getirsin' düşüncesiyle otel açtığına dikkat çeken Mehmet Ersoy, turizmin bir sektör olduğunu herkesin anlamsı gerektiğini söyledi. Ersoy, ''Ama bizde öyle olmuyor maalesef. 'Çocuk büyüyünce otelci olacak, geç kardeşim başına' deniyor. O vizyonla otelcilik yapılmaya çalışılıyor. Turizmin, bu mesleği iş edinen insanların yaptığı bir sektör olması gerekiyor.'' dedi.

''NİTELİKLİ TURİZME GEÇİŞİ BAŞLATACAĞIZ''

Özal zamanında Türkiye'nin turizm alanında yaptığı çalışmaların yüzde 100 doğru olduğunu savunan Mehmet Ersoy, ''Bu sene mass turizmde bir başarı yakalandı 40-42 milyon turist sayısına ulaşacağız. Türkiye buradaki misyonunu tamamladı. Şimdi sektörün ikinci etabına geçerek nitelikli turizme yönelmemiz lazım. Mass turizmi bitirelim demiyorum. Bitirmek isteseniz de çok fazla talibi var. Biz mas turizmle devam edeceğiz, ama hızlı bir şekilde nitelikli turizme geçişi başlatacağız.'' dedi.

''UBER VE BOOKING GİBİ PORTALLAR DİJİTAL KAPİTÜLASYON''

Toplantıda UBER ve Booking.com'a da değinen Ersoy, bu tür şirketler için 'dijital kapitülasyon' ifadelerini kullandı. Batılı devletlerin işgalle yapamadığını ekonomide dijital dönüşümle yaptıklarını dile getiren Ersoy, bu tip rezervasyon şirketlerinin Türkiye'de para kazanıp vergiyi Hollanda'da verdiğini belirtti.

''ZENGİN TURİST CHARTER İLE GELMEZ''

“Bugün gençler mevsimlik olduğu ve maaşları düşük olduğu için turizme girmiyor diyen Ersoy, ''İlk sınıftan itibaren okullarda seçmeli turizm dersi olacak. Geleceğin otel genel müdürleri, anlayışını tamamen değiştireceğimiz bu turizm liselerinden çıkacak. Sektör de bu okullara sahip çıkacak. Nitelikli turizme geçişi de başlatacağız. Zengin turist charter uçağıyla gelmez. O yüzden tarifeli uçak seferlerini de destekleyeceğiz. Tanıtım konusu kuşkusuz önceliklerimiz arasında. Fuar sayısını azaltıp gerekli yerlerde daha etkili olacağız. Bu amaçla reklam ve tanıtım bütçemizi de artırıyoruz. Türkiye'nin turizm algısını değiştireceğiz.” açıklamasında bulundu.

''BELGELENDİRME DEĞİŞECEK''

Otellerin belgelendirmesinde de değişikliğe gideceklerini vurgulayan Mehmet Ersoy, “Belgelendirmelerin üçte birini Turizm Bakanlığı, üçte ikisini belediyeler yapıyor. Belediyeden belge almak daha kolay oluyor. Düzenleme yaparak sınıflandırmanın farklı olması yoluna gideceğiz” dedi. Turizm ile kültür kavramlarının birbirleriyle çok yakın ilişkisi olduğunu söyleyen Ersoy, “Kültür ve arkeolojik değerlerimiz çok zengin. Tanıtımda bunlara ağırlık vereceğiz. Kültürde eksikliklerimiz çok. Günümüz koşullarının gerisinde kalan Telif Yasası, Sinema Yasası başta olmak üzere bazı yasalarda da değişiklik hazırlıklarımız sürüyor. Ekim sonuna kadar Atatürk Kültür Merkezi'nin ihalesini yapacağız. Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasını da en geç 2 yılda bitireceğiz. Devlet operasıyla ilgili tasarı hazırladık. Yaş sınırı getirilerek, boşalan kadrolara gençlerimiz yerleştirilecek” diye konuştu.



Bu Haber 13.09.2018 - 09:47:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • JT 17.09.2018 - 01:35

    Aynen katılıyorum. Devletimizden teşvik kapmak için, bedavaya turist getiren uzakdoğu piyasasına da bir el atıp, soyguncuların önünü de kesmek lazım.

  • BAŞARILI OLACAĞIZ 17.09.2018 - 11:45

    Sayın Bakanıma aynen katılıyorum. OTELLERE Teşvik verilmesi durmalıdır. Yeni otel teşviği yerine otelleri yenileme Teşviği verilmelidir, bunu yaparkende Onemlı olan yenılemenın Yenılebılır enerjı ıle atıklardan enerjı uretme ıle, gunesten yararlanma ıle, ısı kaybını onleme ıle ılgılı alanlarda daha fazla olmalıdır

  • kaan berkkan 15.09.2018 - 10:21

    Öncelikle otel fiyatlarında en yüksek değil, en alt fiyat belirlenmeli. Bu çizginin altına inilmemeli. 8 Euro, 12 dolar ile herşey dahil turizme izin verilmemeli. Pansiyon dahi bu fiyattan satamaz. Acentelerin operatörlere verdiği free transfer gibi uygulamalardan acilen vazgeçilmeli.

  • Şebnem Canbay 13.09.2018 - 06:49

    Bu konunun en basit çözümü turizmci olmayan bu işi bilmeyen ve işi sadece para odaklı gören turizmcilerin bu işi yapmalarına engel olmak. Turizmciden nasıl ki güzellik salonunda çalışan veya işletenden ustalık belgesi isteniyorsa turizmciden de yani otel isletmecisindende turizmci belgesi istemek. Ayrıca işletmelerin ayırım yapılmadan denetlenmesi ve belli kriterlere tabi tutulması. Birde aynı oda ve yatak sayısı olan ve yıldızı olan işletmelerin belli bir fiyat aralığının altında ve üstünde fiyat verememesi. Sevgiler.

  • ERDOGAN sayli 13.09.2018 - 01:05

    Anlatimlarin bir cogu dogru olmakla beraber Sn Bakan yalniz otelcilik kismini ele almis...Kendi EXPERTIZ alani olan acentalarla ilgili bir yorumu yok (veya diyelim ki enazindan simdilik yok)Turizm bakanisiniz Otelcilik bakani degil...Degerlendirme ve onerilerinizi bir butun olarak yapiniz lutfen...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.