Mehmet Ersoy’dan Antalya’da otelcilere önemli mesajlar

Mehmet Ersoy’dan Antalya’da otelcilere önemli mesajlar
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKTOB’un Barut Lara’da düzenlediği geleneksel buluşmaya katılarak turizmcilere seslendi. Ersoy konuşmasında, otel fiyatlarından turizm fonuna, THY ile yapılan anlaşmadan alt yapı yatırımlarına ve MEB ile yapılan protokle kadar çok sayıda konuda değelendirmelerde bulundu.

TurizmGüncel

2018 yılının sayılsal olarak beklentilerin üzerinde geçtiğini belirten Mehmet Nuri Ersoy, ‘’2019 verileri de oldukça güzel ve çarpıcı. Erken rezervasyon rakamları çok ciddi yükselişte. Belki pazar paylarında değişiklik olacak ama 2018’dekine benzer bi büyümeyi 2019 yılında da yakalayacağız gibi görünüyor.’’ dedi.

''BÜYÜMEDEN KAYNAKLANAN KAPASİTE SORUNLARI''

Hızlı büyümenin devam etmesi durumunda en önemli konunun büyümeden kaynaklanan kapasite sorunlarını karşılayabilmek olduğunu dile getiren Ersoy, ‘’Burada da alt yapı öne çıkıyor. Bu sabah ilk ziyaret ettiğim yer Antalya Havalimanı oldu. Havalimanının dış hatlar terminalini gezdik. Biliyorsunuz, terminalin bir tanesi kapalı. Orada da bir sahiplik değişikliği oldu. TAV yeni işletmeci olarak devreye girdi. O açıdan da şanslıyız. TAV çok profesyonel bir havalimanı işletmecisi. Olası kapasite sorununa karşı hemen yatırıma başlamış. İşletmeye açık olan terminalde de kısmi tadilatlar yapıyor. 2019’da kendini hissettiren kapasite artışına hazırlanıyorlar. Terminalin birini kapatıp ciddi bir yatırıma başlaması bizim açımızdan sevindirici. Muhtemelen, 2019 yaz sezonunda havalimanında ciddi bir sıkıntı yaşamayacağız.’’ ifadelerini kullandı.

''ARITMA KAPASİESİ YYĞKSELTME YATIRIMI BELEK'TE BAŞLADI''

Altyapı konusunda ikinci önemli konunun arıtma olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, ‘’Altyapı ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Göreve gelir gelmez ilk ilgilendiğim konu bu oldu. Sektör, belediye ve bakanlık olarak bir çalışma programı başlattık. İlk protokolü de Belek bölgesinde bu hafta hayata geçiriyoruz. Belek’in arırıta kapasitesi oranını ciddi oranda arttırıyoruz. İhalesi bu hafta sonuçlanıyor. Tabi Antalya Belek’ten ibaret değil. Onun ardından ikinci olarak Kemer’de çalışma başlatacağız. Birkaç ay içinde onu da sonuçlandıracağız. Bu tarz çalışmayı tüm kıyı kentlerimize yaymayı planlıyoruz. Kemer’den sona Side Alanya ve yukarıda Ege Bölgesine doğru tüm turizm şehirlerinin alt yapılarını hem yenileyeceğiz hem de arttıracağız.’’ bilgilerini verdi.

''OTEL MÜDÜRÜNE DOLULUĞU DEĞİL GELİRİ SORUN''

Antalya genelinde ve tüm turizm çevrelerinde sayılardan çok gelirin konuşulmaya başlanmasının sevindirici olduğunu söyleyen Ersoy, ‘’En büyük sıkıntımız buydu. Epeydir söylüyorum. Otelinizi gezerken müdürünüze ‘bugün gecelik gelirimiz ne oldu’ diye sorun. Otel işletmecilerinin ve yatırımcılarının ilk sorması gereken sorunun bu olması lazım. Patronların eski bir hastalığıdır, ‘bugün doluluğumuz kaç’ diye sorarlar çünkü. Doluluğun kaç olduğu ise sorulacak ikinci soru. Yani artık turizmde nicelikten niteliğe geçmemiz gerekiyor.’’ sözlerini dile getirdi.

''GEÇMİŞTE YAPILANLAR YANLIŞ MIYDI?''

Türkiye’nin bu değişime fazlasıyla hazır olduğunu ileri süren mehmet Nuri Ersoy, ‘’Geçmişte yapılanlar yanlış mıydı? Hayır, doğruydu. Biz turizm trenine maalesef geç bindik. En arka vagonlardan ön vagonlara yavaş yavaş ilerliyoruz. Jeopolitik konumumuz da bazen bize bir mehter marşı gibi iş yaptırabiliyor (iki ileri bir geri). Bu Türkiye’den değil, Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik ortamdan kaynaklı bir durum.’’ dedi.

mersoy_antalya

Mehmet Ersoy, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

''ÇOK FAZLA YATAĞINIZIN OLMASI SİZİ BAŞARILI YAPMAZ''

Türkiye olarak turizmde bizden ilerideki ülkeleri hedef almalıyız. İlk önce onları yakalamalı sonra da onları geçmeliyiz. Türk insanı olarak hem çok hırslı hem de çok çalışkanız. Ancak hırsı da bazen karıştırıyoruz. Otel yatırımcı arkadaşlarımda bunu görüyorum. Büyük otel yatırımcısı olmayı çok fazla otel yatağına sahip olmak olarak algılıyoruz. Aslında doğrusu bu değil. Başarı, işimizi doğru yapmayı getirir. Çok fazla yatağınızın olması sizi başarılı bir turizmci yapmaz. Önemli olan turizmi doğru yapmak lazım. Bu nedenle nitelikli turiste konsantre olmalıyız.

''PEYNİR-EKMEK FİYATINA OTEL VERİYORSUNUZ''

Nitelikli turiste ulaşmak ise o kadar kolay değil. Bunu başarıyla yapmanız için çok detaylı düşünmeniz ve çalışmanız gerekiyor. Beş yıllık bir programla biz bunu başarırsak, çok önemli olayın altından kalkmış olacağız. Şubat döneminde hepiniz 2019-20 kış sezonu kontratlarını yapacaksınız. Hepinizde gerekli cesaret oluştu. Fiyatlarınızı yükselteceksiniz. Özellikle kışın peynir-ekmek fiyatına otel veriyorsunuz. Bu şekilde olmaz. Fiyatlarınızı arttırmanız gerekiyor. Ancak sadece fiyat arttırmakla olmuyor. Fiyat arttırabilmek için konseptleriniz bir şeyler ilave etmeniz, fiziki ortamınıza ilaveler yapmanız lazım. ‘Kazandığım parayı da buralara yatırırsam elimde ne kalır’ diye soranlar olabilir. Elinizde hiçbir şey kalmasa bile, ki kalır, en azından daha yüksek ortalama fiyata satarsınız otelinizi.

''NİTELİKLİ TURİZM NİTELİKLİ PERSONELLE OLUR''

İkinci nokta, nitelikli turist nitelikli personelle olur. Birçoğunuzun gözardı ettiği bir konu var. Bazı otellere bakıyorum, oa başına personel 0,6 seviyesinde. Bu personel sayısıyla nitelikli turizm yapmak imkansız. Şimdi kendinize yeni bir hedef koyun ve Antalya’da oda başına minimum 1 personel hedefi koyun.

Üçüncü olarak personelin hem çalışma ve yaşam koşullarını (lojman vs) iyileştirmek hem de on sektörde tutmamız gerekiyor. Sonuç olarak yılda 2-3 ay askıya aldığınız personel, sektör değiştirme ihtiyacı duyuyor. Bu da turizmde karşılaştığımız en büyük sıkıntılardan biri.

''ÖĞRENCİLER 3 TANE YABANCI DİL ÖĞRENECEK''

MEB ile protokol yaparak ilk etapa 76 turizm meslek lisesinin 11 tanesini otel gruplarıyla protokolledik. Protokollenen meslek liseleri kolej statüsüne geliyor ve burada okuyan öğrenciler 3 tane yabancı dil öğrenecek. Bu okulların müfredatları değiştirilecek. İngilizce ve Rusça zorunlu bir tane yabancı dil de seçmeli olacak.

''30 OTEL BAŞVURDU''

Gelen yoğun talep nedeniyle eylül ayında başlatılmasını planladıkları mesleki eğitim ve staj programını nisan ayında 11 okul ile başlatacağız. Şu ana kadar programa 30 otel başvurdu. Bu yıl uygulamda doğacak eksikleri görüp, aksaklıkları hızlı bir şekilde düzelterek önümüzdeki yıl 11 okulla başladığımız hedefi ihtiyaç kadar arttıracağız. O yüzden programı erkene aldık. Bu arda program sadece turizm meslek liseleri ile sınırlı değil. İhtiyaç varsa diğer meslek liseleri ile de benzer çalışma yapacağız.

''OTELLER İKİ AÇIDAN RAHATLAYACAK''

Bu program otelleri iki açıdan rahatlatacak; birincisi eğitime otel yöneticileri de girecek ve sizler tarafından yetiştirilecek. İkincisi 20 Nisan 20 Ekim tarihleri arasında eğitimini otelde göreceği için sezonluk personel ihtiyacını da kalıcı bi şekilde karşılayacak. Bizim öngörümüze göre 4-5 yıl içinde 100-150 bin tane otel personeli bu şekilde istihdam ediliyor olacak.

''GEÇEN SENENİN 7 KATI DİREKT REKLAM ANLAŞMASI YAPTIK''

THY ile yapılan protokol çerçevesinde yapılacak kış uçuşları ile ilgili, kışın açık otellerle toplantı yapacağım. Bu iş otelci, bakanlık ve THY iş birliği ile olacak. Kimse kimseyi tek başına bırakmamalı. Projenin başarılı olması için bakanlık olarak çok ciddi bir tanıtım desteği veriyoruz. Özellikle bu uçuşların çıkış noktalarında çok ciddi tanıtımlar yapıyoruz. Ocak ayı itibariyle bu tanıtımlar başladı. Geçen senekinin 7 katı kadar direkt reklam anlaşmaları yaptık.

mersoy_antalya2

''EN ÇOK TURİZM GELİRİ ELDE EDEN 10 ÜLKENİN 7'SİNDE FON VAR''

Bütün bunların sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu nedenle Turizm Geliştirme Fonu’nu bu yıl içinde hayata geçireceğiz. Dünyada en çok turizm geliri elde eden 10 ülkenin 7 tanesinde bu tarz bir fon var. Başarının ardındaki sır bu. İlk 10’a giremeyen ama hak ettiğininin çok çok üstünde turizm geliri eld eden ülkelerde bu tip bir fon var. Örneğin Katar.

''YÜZDE 1'İN HESABINI YAPARAK YÜZDE 50 GELİR ARTIŞI SAĞLAYAMAZSINIZ''

Otel yatırımcılarından ve işletmecilerinden bazen ‘fon güzel ama otelcinin ödeyeceği pay yüksek’ şeklinde eleştiriler duyuyorum. ‘Ne yaparsa devlet yapsın biz de ondan nemalanalım’ şeklinde yaklaşımlar var. Bundan yararlanabiliriz ama sonuçlarını çok geç alırız. Devletin her dakika sizin için harcayabilecek sınırsız bir kaynağı yok. Bizim artık çok hızlı hareket etmemiz lazım. Vakit kaybedelim diyorsanız, küçük hesaplar peşinde koşalım diyorsanız, inanın ne benim bakanlığımda görünür, ne de bizim torunlarımız bunu görür. İspanya’da turist başına gelir 1.200 euro. Acı rakam. Bizim İspanya’dan eksiğimiz yok. Sadece bazı şeyleri hatalı yapıyoruz. Bunları süratle düzeltmemiz lazım. En büyük hatamız da geçmişten gelen alışkanlıklarımız. Ne diyoruz: devlet yapsın. Devlet yapar arkadaşlar ama yavaş yapar. Bizim bir yılda yapacağımızı devlet 20 yılda yapar. Nitelikli turist maliyet odaklı olmaz, gelir odaklı olur.Yani yüzde 1’in hesabını yaparak yüzde 50 gelir artışı sağlayamazsınız. Kimse yüzde 1’lere yüzde 0,5’lere odaklanmasın. Herkes turist başına geliri nasıl 1000 dolara getiriz konusun odaklansın. Biz iddialı bir hedef koyduk. 5 yıl içinde hem turist başına harcamayı 1000 dolara getireceğiz hem de turist sayısını arttırmaya devam edeceğiz.



Bu Haber 19.01.2019 - 15:35:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Bener Kavukcuoglu 22.01.2019 - 09:13

    'Türkiye nin İspanya dan ne farkı var?' diye bir soru sorarsanız, 2 resmi karşılastırmanız gerekli : Barcelona ve Istanbul. Birincisinin özenle korunan bir KARAKTERi var, ikincisinin özenle yok edilen KARAKTERİ. Bir de tabii TURİZM PLANI / STRATEJİSİ . Ertuğrul Günay zamanında hazırlanmış 2023 TURİZM STRATEJİSİ ni soran, dha da acısı anımsayan var mı ? Geç kalmanın avantajı da vardır, yanlışları görüp, doğruyu uygulamak gibi. Ama biz yanlışın da yanlışını yaparak ve bundan gurur duyarak geldik bugüne. Hala konusuyoruz. hepsi bu

  • mehmet ali kaynak 20.01.2019 - 07:12

    Bakanın söylediklerini duayen birotelci ve turizmci olarak haklınoktalarolarak görüyorum. Bunlara ilaveten otel sahipleri ve yatırımcıların da eğitilmesi gerekir. Ayrıca niteölikli ve zengin turisti Türkiye'ye getirmek için harcama yapabilecekleri uygun yerlein olması gerekir. Ayrıca, turizm bir bütündür, polisinden esnafına kadar eğitilmesi ve turistin kazıklanacağı bi,r meta olaraka görülmemesi gerekir.Avrupa ülkelerinde ve komşumuz HYunainistan da kent içindeki garsonlar hiç bir zamanturiste bağırarak içeri çağırmazlar. İngilizce dilini en azından konuşurlar,ayrıca turistin kent içinde para harcayacağı yerler mevcuttur. Sadece büyük halı mağazaları veya deri dükkanları değilaynı zamanda güzel gece kulüpler ve barlar olmalıdır.En büyükkentimiz İstanbul'da turistlerin rahatlıklagdebileceği bu tür gece kulüplerine yazıkki yoktur.Tüm bunlara ilaveten otel personelinin yabancı dil bilgileriiyi derece de olmalı otelcilik meslekliselerine giriş sadece lise bitirme diploması almak için değil aynı zamanda turizmci olmak için yapılmalıdırı. Bu da ancak öğrenciyle birebir yapılacak mulakatta belirlenebilir. Genel olarak sayın bakan'ın turizmcilerle toplantısın ıolumlu bulduğumu belirtmeliyim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.