Mehmet Ersoy: Rus yatırımcı için yeni formüller geliştiriyoruz

Mehmet Ersoy: Rus yatırımcı için yeni formüller geliştiriyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye'nin Rusya turizm pazarı için çok özel ve nitelikli planları olduğunu söyledi. Rus yatırımcıların Türkiye'de turizm yatırımı yapmasını istediklerini belirten Ersoy, Burada Rus ve Türk yatırımcıların, hatta iki devletin, ortak yatırım yapmalarına fırsat verecek yeni formüller geliştiriyoruz.'' açıklamasında bulundu.


Sputnik'ten. Yurdagül Şimşek'e konuşan Bakan Ersoy, 2019'un 'Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı' ilan edilmesi ile iki ülke arasında siyaset, ekonomi ve enerji alanında gerçekleşen yoğun işbirliğinin kültür ve turizm boyutunda da daha ileri bir seviyeye taşınmasını amaçlandığını belirten Bakan Ersoy, Türkiye'nin turizm açısından Rusya için çok özel ve nitelikli planları var" dedi.

''İŞ BİRLİĞİ BAŞKA, BAĞIMLILIK BAŞKA''

Rusya-Türkiye ilişkileri ile ilgili olarak ''İş birliği ile bağımlık birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini konulardır. Ülkelerimiz arasında sizin de belirttiğiniz gibi turizmin yanı sıra enerji ve savunma alanlarında güçlü iş birlikleri var ve söz konusu ortaklık iki tarafa da katkı sunuyor. Bunu bir ülkenin diğerine bağımlılığı olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum.'' değerlendirmesini yapan Ersoy, iki ülke arasındaki turizm ilişkileri konusunda ise şu noktaların altını çizdi:

''RUSLAR ANTALYA'YI SADECE UYGUN FİYAT NEDENİYLE TERCİH ETMİYOR''

2017 yılında Türkiye'deki Rus turizm hareketinde çok ciddi bir hızlanma oldu ve Rusya, Türkiye'ye en çok turist veren ülke konumuna geldi. Toplam 46 milyon ziyaretçimizin yaklaşık 6 milyonunu gönderen Rusya, 2018'de birinciliğini korumuştu; 2019'da da ilk 2'de yer alacağını söyleyebilirim. Rus turistler bizim açımızdan hem nicelik hem nitelik anlamında önemli. Türkiye'nin nitelikli turizme geçişi için çalışırken, aslında mevcut olanı kaybetmekten değil, bunun yanı sıra konaklama dışı harcaması ve gelir grubu yüksek turisti kazanmaktan söz ediyoruz. Bu kategorideki Rus turistlerin de artık Avrupa yerine Türkiye'yi tercih etmeleri için gerekli altyapıyı ve imkânları hazırlıyoruz. Antalya, Bodrum, İzmir, Dalaman havalimanlarına business class ve tarifeli seferleri başlattık. İstanbul'un yanı sıra bu havalimanlarımızdan da karşılıklı business class ve tarifeli seferler olacak. Ulaşım, planlamalarımızın sadece bir parçası, nitelikli turiste hizmet verecek nitelikli personelin eğitimi de dâhil olmak üzere, her türlü çalışmayı titizlikle yürütüyoruz. Turizm meslek liselerimizde okuyan öğrencilerimizi Rusça zorunlu olmak üzere üç lisan bilecek şekilde yetiştirmeyi, sezon boyunca da otellerde derslerini uygulamalı görmelerini sağlayacak bir müfredata geçtik. Bugüne kadar Türkiye'de yaptığınız tatillerde memnun kaldığınız her şeyi gözünüzün önüne getirin, işte biz bunların kalitesini daha da artırarak, hep üzerine daha iyisini ekleyerek yolumuza devam etmek için çalışıyoruz. Rus ziyaretçilerimizin aklında sadece uygun fiyatlı seyahat imkânları sunduğu için değil, eşsiz tatil deneyimleri yaşattığı için tercih ettikleri bir ülke olarak kalmak istiyoruz.

''MERSİN'DE YENİ TURİZM MERKEZLERİ YARATACAĞIZ''

Rus turistlerin seçimi çoğunlukla Antalya'dan yana oluyor. Biz Bakanlık olarak büyüttüğümüz hedeflerimiz kapsamında turizmi bilinen merkezlerin dışına çıkarmayı, 81 şehrimize yaymayı planlıyoruz. Akdeniz'de de, özellikle Mersin bölgesinde, yeni turizm alanları yaratacağız. Yatırımlar gerçekleştiğinde, birkaç yıl içinde burası çok daha popüler olacak. Ek olarak, Rus turistlerin henüz tanışmaya başladığı, Türk misafirler tarafından çok talep gören Ege Bölgesi var. Başta Bodrum olmak üzere, bu bölgede de Rus turist sayısında önemli oranda artış bekliyoruz.

''VİZE SERBESTİSİ TURİZM İLİŞKİLERİNİ DAHA DA GELİŞTİRİR''

Bakan Ersoy, ''İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik size göre atılması gereken başka adımlar var mı?'' şeklindeki soruya ise, ''Rusya'dan Türkiye'ye vize anlamında hiçbir sıkıntı yok. Ama iki taraf için de vize serbestisi olması turizm ilişkilerinin gelişimine mutlaka büyük katkı sunacaktır. Türkiye'den Rusya'ya olan turist hareketinde çok ciddi artışlar olacaktır. Bu daha önce yapılmıştı ve söylediğim gibi, çok ciddi artışlar olmuştu. Hayata geçtiği andan itibaren Türkiye'den Rusya'ya giden turist sayısının eski seviyenin de çok üzerine çıkacağına inanıyorum.'' yanıtını verdi.

''RUSLARIN TÜRKİYE'YE TURİZME YATIRIMI YAPMASINI İSTİYORUZ''

Yeni yatırımlar için oluşturulan turizm bölgelerinde Rus yatırımcıların da turizm yatırımı yapmasını istediklerini belirten Mehmet Ersoy, ''Burada Rus ve Türk yatırımcıların, hatta iki devletin, ortak yatırım yapmalarına fırsat verecek yeni formüller geliştiriyoruz. Avrupa'dan büyük oranda turizm yatırımcısı şu anda Türkiye'ye gelmeye, yatırım yapmaya başladı. Bizim arzumuz Rus yatırımcıların da Türkiye'de Türklerle veya doğrudan kendi organizasyonlarıyla yatırımlarına ağırlık vermesi ve Türkiye'nin çok çeşitli turizm değerlerini Rus turistlerin dikkatine sunarak bu potansiyeli değerlendirmeleridir.'' şeklinde konuştu.



Bu Haber 06.04.2019 - 09:00:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.