LUJO ve La Blanche Island yanan ormanlık alana villa mı dikti?

LUJO ve La Blanche Island yanan ormanlık alana villa mı dikti?
Bodrum’un lüks tesislerinden LUJO ve La Blanche Island, geçtiğimiz yıllarda yanan ormanlık alana villa yaptıkları iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Konuyla ilgili Orman Bakanlığı da açıklamada bulundu.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Mahallesi’ndeki tahsisli arazide bulunan LUJO ve La Blanche Island’ın, 2022’deki büyük yangında yanan alanlara villa yaptığı iddiası tartışma yarattı. 

Sözcü gazetesinden Yaşar Anter’in haberine göre, tapu kayıtlarında ‘ormanlık alan’ olarak görünen  25 bin metrekarelik komşu Hazine arazisini Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsis eden Lujo’nun sahibi Serkoç Otelcilik, turistik tesis görünümlü 28 villa inşa etmeye başladı.

Büyüklükleri 580 ile 680 metekare arasında değişen deniz manzaralı lüks konutlarda balkonda jacuzi ve güneş yatağı, Isıtılmış özel havuz, özel güneşlenme alanı yer alıyor.

"Orman vasfını yitirmiş"

Lujo Otel İdari İşler Müdürü Necmettin Bozan Sözcü’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu arazi 25 bin metrekare ve Orman Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na turizm alanı olarak tahsis edildi. Biz de 2021 yılında burayı tahsis olarak aldık. 2022 yılında bölgedeki çıkan büyük yangınlar nedeniyle projeyi ertelemiştik. Ardından Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milas Belediyesi’nden inşaat ruhsatlarını ve tüm izinleri alarak projeye başladık.."

Komşu proje de yavruladı

Villa inşaatlarının devam ettiği Lujo Hotel’in komşusu olan La Blanche Island adlı otelde de peyzaj alanlarının yerini kısa bir süre önce villalar aldı. Geceliği ortalama 75 bin lira olan villaların onaylı projesine uygun olduğunu söyleyen otelin sahibi ve işletmecisi Kadir Çankırı şöyle konuştu: "Biz otelin inşaatını yaparken gerekli ÇED raporlarını aldık. Projenin ruhsatında konutlar ve otel zaten vardı. Biz önce otel inşaatını bitirip hizmete açtık. Ruhsatsız veya onaysız hiçbir inşaat yapmadık. Her şey yasalara uygun yürüdü."

Orman Bakanlığı da açıklama yaptı

İddialar ile ilgili bir açıklama da Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünden geldi. İnşaat yapılan alanla yanan alanın aynı olmadığı ileri sürülen açıklamada, yanan orman alanlarının anayasal güvence altında olduğu ifade edildi 

Orman Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan "Muğla'nın Milas İlçesinde 3 yıl önce küle dönen ormanlık arazide otel fidanları dikmeye başlamışlar" paylaşımına istinaden Orman Genel Müdürlüğü olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Muğla'nın Milas İlçesinde 3 yıl önce küle dönen ormanlık arazide otel fidanları dikmeye başlamışlar haberinde kullanılan görüntü orman yangını yaşanan alanlar içerisinde değildir.

Sosyal medya paylaşımında kullanılan videoda görülen alan Bodrum'da bir otele ait olup 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm alanı ilan edilen "Muğla Bodrum Türkbükü Doğusu Turizm Alanı" içinde yer almaktadır.

Bu otel 2000 li yılların başında hizmete girmiştir. Söz konusu paylaşımlarda yer alan görüntüler devam eden yenileme inşaatına ait görüntülerdir.

Güvercinlik'te 2021 Temmuz ayında yaşanan orman yangınında yanan ve ardından tamamı ağaçlandırılan alana kuş uçumu 15 km mesafede kalmaktadır.

Yanan orman alanları anayasal güvence altında olup orman yangını sonrasında yeniden ormanlaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Hiçbir şekilde başkaca amaçla kullanılamayacağı gibi bunun tek bir örneği yoktur. Yapılan haber gerçeği yansıtmamaktadır.”


Bu Haber 12.02.2024 - 09:00:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.