Lufthansa'nın ITA'yı satın almasına AB Komisyonu freni

Lufthansa'nın ITA'yı satın almasına AB Komisyonu freni

AB Komisyonu, Lufthansa'nın ITA'yı satın almasına onay vermedi.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Lufthansa Airlines, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines ve Eurowings olmak üzere 5 hava yolu şirketini bünyesinde barındıran Alman havacılık devi Lufthansa Grubu, İtalyan hava yolu şirketi ITA'yı (Eski adıyla Alitalia) da bünyesine katmak istiyordu.

Ancak Avrupa Komisyonu, söz konusu birleşmenin kısa ve uzun mesafe bazı güzergahlarda rekabeti olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle birleşmeye ilişkin soruşturma başlatacağını açıkladı. Rekabet Kurumu da aynı nedenlerle birleşmeye onay vermiyor.

Lufthansa'nın ise tekelleşme endişelerini ortadan kaldırmaya dönük henüz geçerli argümanlar sunmadığına dikkat çekiliyor. Lufthansa ve ITA, İtalya'da ve merkez Avrupa'daki bazı güzergahlarda direkt olarak rekabet halinde.

Hava yolu şirketlerinin birleşmeleri söz konusu olduğunda Avrupa Komisyonu, yeni yapının güçlü olacağı havalimanlarında bir ayrıştırma talep ediyor. Bu nedenle aylar süren görüşmeler sonunda Alman MDax Grubu (Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Alman şirketlerini listeleyen bir hisse senedi endeksi) ITA'nın yüzde 41'lik azınlık hissesini satın alma konusunda İtalyan devleti ile uzlaşamaya vardı. Bu şekilde ITA, yüzde 49'luk hisse karşılığında Lufthansa'dan 325 milyon euro özsermaye alabilecekti. Buna ilaveten Lufthansa, 2025 yılından sonra ITA'nın geri kalanını satın alabilecekti.



Bu Haber 24.01.2024 - 13:15:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.