Küresel turizm pandemi öncesinin ne kadarına ulaşabildi ?

Küresel turizm pandemi öncesinin ne kadarına ulaşabildi ?

UNWTO'nun açıkladığı veriler, küresel turizmin pandemi önesinin çok uzağında olduğunu gösteriyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün (UNWTO) açıkladığı "Dünya Turizm Barometresi" raporuna göre, küresel turizm 2022 yılının 7 aylık diliminde 2021'in aynı dönemine göre yüzde 172 büyüse de, 2019'un ancak yüzde 57'sine ulaşabildi.

474 milyon kişi uluslararası seyahate çıktı

Yedi aylık dönemde 474 milyon insanın uluslararası seyahate çıktığını açıklayan UNWTO, 2021'in aynı döneminde bu sayının 175 milyon olduğuna dikkat çekti.

Örgütün verdiği bilgilere göre 2022 yılının 7 aylık döneminde yapılan 474 milyon seyahatin 207 milyonu (yüzde 44’ü haziran ve temmuz aylarında gerçekleşti.

Avrupa ve Orta Doğu başı çekti

Bölgeler bazında bakıldığında 7 aylık dönemde en hızlı toparlanmayı 2019'un yüzde 74'üne ulaşan Avrupa ile yüzde 76'sına ulaşan Orta Doğu'nun yakaladığı belirtilen UNWTO raporunda, diğer bölgelerin ise bir önceki yıla nazaran güçlü bir büyüme kaydetmekle beraber, pandemi öncesinin oldukça gerisinde kaldığına dikkat çekildi.

Dünya Turizm Barometresi raporuna göre 7 aylık dönemde Avrupa bölgesine 309 milyon seyahat düzenlendi. Bu, küresel seyahatlerin yüzde 65'ine denk geliyor. Söz konusu rakam, 2011 verilerinin ise yüzde 190 üzerinde.

Harcamalar artıyor

Turizm harcamalarında ise 2019 seviyelerine daha fazla yaklaşıldı. Açıklanan rakamlara göre turizm harcamaları temmuz ayında 2019'un yüzde 79'una, temmuzda ise yüzde 84'üne ulaştı. Bu oran Avrupa'da haziran ayında 2019 yılı haziran ayının yüzde 85'i, temmuz ayının ise yüzde 94'ü olarak ölçüldü.

Almanya, Fransa, İtalya'daki rakamlar

Avrupa'da ülkeler bazında bakıldığında ise turizm harcamalarının haziran ayında Fransa'da pandemi öncesinin yüzde 88'ine, İtalya'da yüzde 86'sına ve Almanya'da yüzde 77'sine ulaştığı görülüyor.

Geleceğe ilişkin belirsizlik var

UNWTO'nun raporunda geleceğe ilişkin beklentilerin ise daha az net olduğuna dikkat çekiliyor. Örgüte göre Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel ekonomik kriz turizm sektörünü aşağı çekme riski barındırıyor. Artan faiz oranları, enerji ve gıda fiyatları ile birlikte ortaya çıkması beklenen ekonomik durgunluk uluslararası turizmin toparlanmanın önünde büyük engel oluşturuyor.



Bu Haber 30.09.2022 - 10:22:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.