Kruvaziyer turistlerinin öncelikleri neler?

Kruvaziyer turistlerinin öncelikleri neler?

İzmir’de düzenlenen TTI İzmir Fuarında düzenlenen “İzmir ve Ege Bölgesi’nde Kruvaziyer Turizmi” panelinde uzmanlar sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


“İzmir ve Ege Bölgesi’nde Kruvaziyer Turizmi” konulu söyleşinin moderatörlüğünü ise Costa Türkiye Genel Müdürü ve TÜRSAB Kruvaziyer Turizmi İhracat Başkanı Ercan Abitağaoğlu yaptı. Söyleşide, Celestyal Cruises Türkiye Temsilcisi ve Karavan Cruises Direktörü Özgü Alnıtemiz, Royal Caribbean Türkiye Müdürü Alper Taşkıran ve Jolly Tur Yurtdışı Koordinatörü Tolga Tekin konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar, İzmir’in, denizi, kumu, güneşi, gastronomisi, tarih ve kültürel miras özelliklerinin hepsini barındıran bir destinasyon olduğunu vurguladı.

Panel katılımcılarının konuşmalarından öne çıkan noktalar şöyle:

“İki kruvaziyer gemisiyle Türkiye limanlarını ziyaret ediyoruz”

Celestyal Cruises Türkiye Temsilcisi ve Karavan Cruises Direktörü Özgü Alnıtemiz, “Biz destinasyon odaklı bir gemi şirketiyiz. Biz de kendi ürünlerimizi pazarlarken, deniz, kum, güneş, mavi, gastronomi, tarih ve kültürel miras özellikleri ile sunuyoruz. İzmir ve çevresi, bu özelliklerin hepsini barındıran bir destinasyon. Başka bir taraftan, bir limana ne kadar çok gemi gelirse o limanın potansiyeli artıyor. Biz şirket olarak iki kruvaziyer gemisiyle Türkiye limanlarını ziyaret ediyoruz. Limanın potansiyeli ne kadar artarsa ziyarete gelen gemi sayısı da aynı oranda artıyor. Toplum bilinci de bu anlamda çok önemli. Kruvaziyer yolcusuna gösterilen saygı ve misafirperverlik, gemilerin o limanı tercih etmesinde önemli bir etken oluyor. Ayrıca, kısa programlı bayi ve şirket toplantıları, az sayılı organizasyonlarımız mevcut. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz. Bu yıl özellikle İzmir çıkışlı direk uçuşlarla misafirlerimizi Barselona çıkışlı gemilerimize gönderebileceğiz” dedi.

“Destinasyon, yiyecek-içecek-deneyim”

Royal Caribbean Türkiye Müdürü Alper Taşkıran, “Kruvaziyer şirketleri liman planlamalarını iki yıl önceden yapar ve bu planlar yapılırken öncelikle destinasyon geliyor. Destinasyonun çekici olması gerekiyor. Biz çoğunlukla gemilerimizde, Kuzey Amerikalı turistleri ağırlıyoruz. Amerika’da bu konuda yapılan anketlerde, turistler, öncelikle yüzde 60’ı seyahatte nereye gidecek? Yine yüzde 64’ü ne yiyecek içecek? ona bakıyor. Destinasyon birinci sırada, yiyecek içecek ikinci sırada ve oradaki deneyim üçüncü sırada geliyor. Tabii ki destinasyon başlığı altında aradıkları şey, o yerin kültürel ve tarihi mirası oluyor. Dolayısıyla İzmir bölgesi olarak bu konuda çok şanslıyız. Çünkü gelen turist zengin bir coğrafyaya geliyor. Bu coğrafyada her şey var, kültür, tarih ve gastronomi olarak yiyecek ve içecek çeşitliliği var. Bunlardan başka, bölgede sunulan alternatif deneyimler. tüm bunlar kruvaziyer ile gelen turist açısından çok önemli. Tüm bunların dışında limanlarımızın yeterliliği çok büyük öneme sahip. İzmir Limanı bu açıdan çok önemli bir liman, ayrıca kruvaziyer turizmini önümüzdeki yıllarda daha da geliştirmek için devlet katkıları ve yatırımlar ve teşvikler çok önemli yer tutuyor” diye konuştu.

“Türkiye henüz emekleme aşamasında”

Jolly Yurtdışı Koordinatörü Tolga Tekin de “Bu yıl, 7 yıl aradan sonra Türkiye limanlarından direkt hareket eden İstanbul, İzmir, Kuşadası, Bodrum, Çeşme çıkışlı kruvaziyer gemileri Türkiye’ye geldiler ve biz de bu gemilere misafirlerimizi bindirme fırsatı yarattık. Kruvaziyer turizmi ve gemi sektörü dünyada çok ciddi bir yere sahip. Türkiye bu konuda henüz emekleme aşamasında diyebiliriz. Bu yıl gemilerin Türkiye limanlarına yanaşıyor olması, misafirlerin direkt kendi yaşadığı şehirden veya kısa da olsa yolculuk yapabileceği limanlardan gemilere binmeleri, müthiş bir avantaj. Biz yurt içi pazarında da çok tecrübeli bir acenteyiz. Türk tatilseverler, son yıllarda artık yurt dışı destinasyonlarını ciddi oranda seçer durumuna geldi. Gemi seyahatlerinin aslında en büyük avantajı, oteliniz sizinle beraber seyahat ediyor, her gün başka bir limanda uyanıp valiz açma kapama dertleriniz olmuyor. Yurt dışında bir çok destinasyon görürken tam pansiyon ciddi bir hizmet alarak seyahat ediyorsunuz” dedi.



Bu Haber 09.12.2022 - 14:19:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.