Korhan Alşan: Rekabette bizi öne çıkaracak köşeli politikalara ihtiyacımız var

Korhan Alşan: Rekabette bizi öne çıkaracak köşeli politikalara ihtiyacımız var

Yaz sezonun da yaklaşmasıyla turizmde rekor bekleyen sektör temsilcileri, enflasyon, döviz kurlarında yükseliş ve maliyetler nedeniyle Türkiye’nin rekabette zorlanacağını ifade ediyor.


Eski bankacı ve yönetim danışmanı Feti Kuyucu ve Nirvana Hotels CEO'su Korhan Alşan, yaklaşan yaz sezonu hakkında değerlendirmede bulundu.

"Antalya güçlü bir geri dönüş yaşadı"

Nasıl Bir Ekonomi’den Fikri Cinokur’un haberine göre, eski bankacı ve yönetim danışmanı Feti Kuyucu, 2022 yılında pandemi sonrası normalleşme, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, küresel ve özellikle ekonomide yaşanan sorunlara rağmen doludizgin bir turizm sezonu yaşandığını anımsattı. Türkiye'nin geçen yıl  44,5 milyonu yabancı olmak üzere 51,3 milyon turist ağırladığını anımsatan Kuyucu, şunları kaydetti: "Akdeniz çanağının yüksek potansiyelli rivierası Antalya'nın elde ettiği sayılar uluslararası ve ulusal rakamlarda her dönem dikkatle izlenir. Turizmde uluslararası marka şehir olan Antalya, 2022 yılım 12,8 milyon yabancı ziyaretçi sayımı ile tamamladı. Antalya, pandemiden çıkış ve Ukrayna - Rusya savaşına rağmen oldukça güçlü bir geri dönüş yaşadı."

"3 unsur turizmi rekabette zorlayacak"

Turizm sektörünün sezona rekor artışlarla başlamasına rağmen uluslararası rekabette zorlanacağını vurgulayan Kuyucu, şöyle konuştu, "Ekonomide meşhur imkansız üçlü veya üçlü açmaz diye bir hipotez var. Bu hipotez, sermaye hareketlerinin serbestliği, sabit döviz kuru ve bağımsız para politikası uygulamasının aynı anda var olamayacağını ifade eder. "Turizmde zorlu üçlü olarak tanımlanan baskılanmış döviz kuru, enflasyon ve istihdam sorunu, sektörü uluslararası rekabette zorlayacak. Ekim 2022 itibarıyla maliyet enflasyonu (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 157, TÜFE ise yıllık yüzde 85 gerçekleşti. Dolar/TL’de yıllık değişim yüzde 96, euro/TL ise yüzde 68 oldu. Kısaca bu iki belirleyici döviz kuru artışı (Euro/Dolar) Yİ-ÜFE enflasyonunun altında kalarak rekabet etmeyi zorlaştırmıştır. Özellikle euro/dolar paritesi turizm gelirlerini olumsuz etkilemiştir. Güçlü dolar paritesi yaklaşık yüzde 17 civarında alternatif gelir kaybına neden oldu. Bu zor üçlü 2023 yılında da sektörü zorlamaya devam edecek gibi görünüyor. Ama her şeye rağmen potansiyel gücümüz bizi umutlandırıyor."

“Rekabette bizi öne çıkaracak köşeli politikalara şiddetle ihtiyacımız var”

Nirvana Hotels CEO'su Korhan Alşan da, tüm dünyada küresel ölçekte ürün hizmet maliyetlerinin belirgin şekilde arttığını belirtti. Türkiye'nin belirli bir süredir TL girdi maliyetlerindeki yüksek enflasyonun etkisini kur artışı ile dengeli bir şekilde telafi edemediğine dikkat çeken Alşan, "Genel olarak enflasyonist ortamın tatil paketlerine olan yüksek yansıması talebi önemli ölçüde etkiliyor.  Bu da tesislerin finansal sürdürülebilirliklerini tehdit eden bir unsur Her bir unsur. Her şeye rağmen sezonun 15 Haziran itibariyle hızlı bir çıkış yakalaması olası görünüyor. Son dakika satışlarının çok öne çıkacağı bir durumla karşılaşabiliriz. Sezonun sonucunda etken olan çok değerli 120 günlük bir periyot var. Yılın tamamında belirleyici olan bu dönemin başarıyla geçeceğini düşünüyor.” ifadelerini kullandı.

Sektördeki işgücü sorununun kamunun ve sektörün odağında yer alması gerektiğini ifade eden Korhan Alşan, "Bu hususta mutlaka aktif olarak sektöre etki edecek uygulamaların hayata geçirilmesi gerekiyor. Turizm yapı itibariyle tüm ülke ekonomisini ve imajın etkiliyor. Bu nedenle yeni bir turizm yasası ile ele alınmalı.  Münferit uygulamalardan ziyade ortak aklın hakim olduğu gelecekteki turizm rekabetinde bizi öne çıkaracak köşeli politikalara şiddetle ihtiyacımız var" dedi.



Bu Haber 06.05.2023 - 12:17:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.