Konaklama vergisiyle ilgili Bakanlığın görüşü alınmış

Konaklama vergisiyle ilgili Bakanlığın görüşü alınmış

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen yeni vergi düzenlemesiyle ilgili konuşan AKP Milletvekili Vedat Demiröz, bakanlıkların görüşünü aldıklarını söyledi.


TurizmGüncel

Gelir Vergisi, Değerli Konut Vergisi, Konalama Vergisi ve Dijital Hizmet Vergisi gibi yeni vergiler getiren vergi düzenlemesi Lütfi Elvan başkanlığındaki Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüleye devam ediyor.

'Bakanlıklarla istişarelerde bulunmadık değil''

Düzenlemeyi savunmak için komisyonda söz alan AKP Milletvekili Vedat Demiröz, yeni vergilerle ilgili olarak bakanlıklardan görüş aldıklarını açıkladı ancak hangi bakanlığın ne yönde görüş bildirdiğini açıklamadı. Demiröz, ‘’Bu teklifi hazırlarken tabii bakanlıklarla istişarede bulunmadık değil, bulunmak zorundayız. Bakanlıkların işleyişinde, günlük olaylarda karşılaştıkları eksikleri tamamlayan bir kısım, 9-10 madde daha bu vergi yasasının arkasından teklife ilave ettik.’’ diye konuştu.

Bakanlık yetkilisi: Verginin maktu olmasını öneriyoruz

Toplantıda söz alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanı Ramazan Alkan ise, ‘’Sayın Başkanım, bizim, konaklama vergisiyle ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığıyla mutabık kaldığımız metnimiz var, onu teklif edeceğiz. Buradaki verginin maktu olmasını öneriyoruz. Burada da konaklama tesislerinin türlerine göre miktarları önereceğiz.’’ dedi.

Paylan: Jant üzerinden giden oteller var, önemli olan karı vergilendirmek

Komisyon toplantısında konuşan komisyonun HDP'li üyesi Garo  Paylan ise, ''Konaklama vergisinde de yüzde 2 vergiyi kim ödeyecek arkadaşlar? Yine vatandaş ödeyecek. Yani ciro üzerinden aldığınız her vergiyi vatandaş ödüyor. Siz kâr üzerinden vergi alacaksınız. Öyle otel var ki inanın jant üstü gidiyor yani hiç geliri yok neredeyse, kafa kafaya gidiyor; doluluğu düşük, eskimiş, bilmem ne ama öyle otel var ki 2 liraya mal ediyor 15 liraya satıyor odasını, inanılmaz bir kâr oranı var. Ya siz çok düşük kâr eden otelle  çok  yüksek kâr marjı olan oteli aynı  yüzde 2 üzerinden vergilendirirseniz olur mu? Önemli olan kârı  vergilendirmektir arkadaşlar, geliri vergilendirmektir.'' dedi.

Kuşoğlu: Parayı neden merkezi idare alıyor?

CHP'li Bülent Kuşoğlu ise, “Konaklama  vergisi” dediniz, dünyada da var. Var ama bu, konaklama  vergisi yerel  yönetimlerin aldığı bir vergidir çünkü hizmeti onlar veriyor. Konaklama vergisini yerel yönetimler alır, merkezî idare almaz, merkezî idare zaten  KDV alıyor onlardan. Para almak değilse amacı  niye merkezî idare alıyor?'' ifadelerini kullandı.



Bu Haber 31.10.2019 - 09:10:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.