Konaklama vergisinde 'havuç-sopa' yaklaşımı

Konaklama vergisinde 'havuç-sopa' yaklaşımı

İlk taslakta nispi olarak belirlenen, daha sonra komisyonda maktuya çevrilen konaklama vergisi, gelen itirazlar sonrası yeniden nispiye çevriliyor.


TBMM'nin 13 Kasım'daki birleşiminde, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşüldü. Görüşmelerde, yasa önergesinin sahiplerinden AKP İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, vergide yeniden nispiye geçileceğini açıkladı.

İlk taslakta gecelik konaklama bedelinin yüzde 2'si olarak alınması öngörülen, daha sonra Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda maktuya çevrilerek otel kategorisine göre değişen miktarlarda alınmasına karar verilen konaklama vergisinde, yeniden başa dönülüyor.

Yeni vergi düzenlemesi için düzenlenen oturumda konuşan AKP Milletvekili Vedat Demiröz, ''Tekrar nispi orana (yüzde 2) döneceğiz'' dedi.

Eleştirilere yanıt veren Demiröz, ''İkincisi, konaklama vergisi… Bunun da bütün dünya ülkelerinde örnekleri var. Bugün ülkemize dışarıdan gelen 50 milyona yakın yabancı var ve yurt içinden de yapılan seyahatlerle turizmde Türkiye'nin yıllık geliri TL cinsinden 150-200 milyar civarında. Benim getirdiğim teklifte nispi oran vardı ama verilen bir önergeyle maktuya çevrildi. Şunu ifade edeyim: Maktu olarak alınmasında sakıncalar olduğuna biz de kaniyiz, biz de görüşlerimizi tekrar dile getiriyoruz ve büyük ihtimalle -ki arkadaşlarım bana onu ilettiler- tekrar nispi orana döneceğiz. Bu düzenleme yapıldığı takdirde konaklama vergisi de hasılat üzerinden 1 Nisan 2020'den başlamak üzere, yıl sonuna kadar yüzde 1, 1 Ocak 2021'den itibaren de yüzde 2 olarak alınmak üzere inşallah sizin oylarınızla yasalaşacak.'' dedi.

Konaklama sektörü ne bekliyordu?

Yasa tasarısı sonrası ilgili bakanlıkları ziyaret eden otelciler, söz konusu verginin nispiye çevrilmesini ve yüzde 0.75-yüzde 1 arasında uygulanmasını talep etmişti. Vedat Demiröz'ün açıklamasına göre, belirlenen oranın altına inilmesi gibi bir durum söz konusu değil.



Bu Haber 14.11.2019 - 08:57:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.