Konaklama vergisi uygulama tebliğ taslağında skandal ifade

Konaklama vergisi uygulama tebliğ taslağında skandal ifade

Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliğ Taslağında yer alan ifade otelcilerin tepkisini çekti


Turizm Güncel

1 Ocak 2023’ten itibaren toplanmaya başlayacak olan konaklama vergisi daha şimdiden bir çok tartışmayı beraberinde getirdi.

Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliğ Taslağında yer alan bir ifade, ‘devlet kaçak konaklama hizmeti verenlere göz mü yumacak?’ sorusunu beraberinde getirdi.

"Devlet kaçak faaliyete göz mü yumacak?"

Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliğ Taslağının ‘Verginin Konusu’ başlığı altındaki 4. maddesinde “Yukarıda sayılanlar dışında kalan, turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesislerde verilen geceleme hizmetleri ve bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler vergiye tabidir.” şeklinde bir ifade yer alıyor.

Uygulama taslağındaki bu ifade sektörde kaçak otelcilik faaliyetlerine göz yumulacağına dair endişeye yol açtı. Bir otelci “Devlet kaçak faaliyette bulunanlara konaklama vergisini ver, kaçak faaliyetine göz yumayım’ mi diyor?” diyerek eleştirilerini dile getirdi.

Sektörden konaklama vergisine başka eleştiriler de yapılıyor. Konaklama vergisinin turistin konakladığı şehride kalması gerektiğini belirten turizmciler, bu şekilde söz konusu kaynağın turizm kaynaklı tahribatların giderilmesi, alt yapının güçlendirilmesi ve kent turizminin geliştirilmesi için kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Online portallarda nasıl hesaplanacak?

Konaklama vergisinin uygulanması noktasında online portallarda da sorunlar yaşanacağı düşünülüyor. Özellikle şehir otellerinin misafirinin yüzde 40-60’ı Booking, Expedia gibi online portallardan geldiğine dikkat çeken turizmciler, ancak bu seyahat portallarının rezervasyon sisteminde Türkiye’nin uyguladığı şekilde (yüzdesel) konaklama vergisi hesaplama seçeneğinin bulunmadığını belirtiyor. Avrupa ülkelerinde konaklama vergisinin yıldıza göre alındığına ve satın alınan otelin yıldızına bağlı olarak ödenecek şehir vergisi tutarının aşağıda belirdiğine işaret eden turizmciler, Türkiye’de yüzde 2 oranında alınacak olan konaklama vergisinin online portallarda nasıl hesaplanacağının bilinmediğini ifade ediyor.



Bu Haber 12.10.2022 - 16:49:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.