Rıza Ersoy

Konaklama sektörü vergisi mi?

Konaklama sektörü vergisi mi?

Merhabalar, Ben bu platforma yazı yazmaya karar verdigimde, farklı bakış açıları, farklı bilim dallarının turizme olan etkisini yazmaya karar vermiştim.

Bugüne kadar maalesef aldığım eğitimi layık-ı veçile ile bu platformda yansıtma imkanı bulamadım. Çünkü konuşulması gerekenler konuşulmuyor. Bu kadar güzel bir ülkenin hakkını veremiyoruz. Ne konuştuk bugüne kadar? Gerek Thomas Cook’un batışı, gerek Neşet Koçkar’ın Thomas Cook’ta hissedar olması ve gerekse yerli turizmde yaşanan yüzde 30-35 düşüşün yurtdışı turizmde yaşanan artışı 'offset'lemesi ve bazı otellerde bırakın misafir artışını, misafir sayısında azalışa sebep olması, benim daha güncel konulara yoğunlaşmamı gerektirdi.

Hepimizin bildiği üzere, tanıtım bütçesine katkı sağlamak üzere binde 75 bir vergi getirildi turizm sektörüne. Belki bu mantığı bakımından anlaşılır bir durumdu. Ancak ve ancak eğer gerçekten nedeni buysa. Bu hem konaklama sektörüne hem de tur operatörlerine fayda sağlar. Amacı “aksiyon yapmaksızın otel odalarını satabilmek” olarak açıklandı. Peki, bence de mantığı var. Ancak realitede bunu başarabilecek mi bakanlık? Başarırsa başardığını aynen yazacağım, aksini de.

Peki ya konaklama vergisi? Hem de yılın sonunda... Hem de neredeyse tüm kontratlar yapılmışken. Nedeni? Konaklama sektörü hesapta iyi bir sezon geçirdi. Şimdi sual şu? Inşaat sektörü, otomotiv sektörü, sanayinin bazı sektörleri önceki senelerde çok iyi sezonlar geçirirken, bu sektörlere “sektöre özel” bir vergi uygulandı mı? Hayır. Kaldı ki konaklama sektörü çok büyük bir badire atlattı 2016 yılında. Darbe bu işin bir yönü ama ülkeye en fazla turist gönderen Rusya’nın Turkiye’ye turist göndermeyi yasaklaması o sene Türk turizmini bitirdi. Sağolsun Ahmet Davutoğlu “Rus uçağını ben vurdurttum” dedi (!) ... Hala onun yaralarını sarmaya çalışan bir Turk turizm sektörü var... Üstüne de bu sene, başta Dalaman bölgesi olmak üzere, Thomas Cook darbesi yemiş bir Türk turizm sektörü var.

Netice olarak söyleyeceğim şudur: Bu konaklama vergisi kabul edilebilir değildir. Ayrıca gerek millet gerekse de üyeler tarafından seçilmişlere sözüm: Eğer kendi ikbalini, milletin ve üyelerinin ikbali üzerinde tutan her kim varsa, bu işi yapmasın kanaatimce. Yok mu benden başka konuşacak olan? Soruyorum.... Üyelerinin haklarını savunmayı taahhüt ederek gerek gerçekten gerekse de hile ile seçimi kazanmışlara sorum: Üyelerinizin haklarını savunuyor musunuz? Bence hayır, sizce?


Bu Makale 22.11.2019 - 16:44:59 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • turizmci 23.11.2019 - 08:50

    merhabalar ; çok haklısınız sektörün STK sı durumundaki başkanlar kendilerini tanıtma çabasında oldukları için bu konuda çok fazla bir girişimde bulunamıyorlar.çünkü otellerindeki bazı hatalar veya tahsislerin iptalini düşündükleri için olabilir mi acaba . bu da şu soruyu gündeme getiriyor ACABA SEKTÖRDE Kİ STK LARINA DIŞARIDAN MI BİR BAŞKAN OLSA DAHA İYİ OLUR .... NE DERSİNİZ .......

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.