Koltuğu sevdi: Zurab Pololikashvili yeniden adaylık peşinde 

Koltuğu sevdi: Zurab Pololikashvili yeniden adaylık peşinde 
BM Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, üçüncü dönem için de aday olma peşinde.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) tartışmalı genel sekreteri Zurab Pololikashvili, örgüte bir dönem daha genel sekreterlik yapma çabası içinde. Ancak Pololikashvili'nin Semerkant'taki UNWTO genel kurulunda beklenmedik sert bir rüzgarla karşılaştığı belirtiliyor.

Bir kere dahi basın toplantısı düzenlemedi

ABD, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerin yer almadığı İspanya-Madrid merkezli UNWTO'ya 2018 yılında genel sekreter olan Zurab Pololikashvili'nin göreve geldiği günden bu yana bir kere dahi basın toplantısı düzenlemediği, neredeyse hiç röportaj vermediği ve sürekli kağıttan okuyan bir isim olduğu belirtiliyor. 

Zurab Pololikashvili döneminde sektörde herhangi bir ilerleme sağlanmadığı ve sektörün sesinin güçlü çıkmadığı eleştirileri yapılıyor.

2029 yılına kadar görevde kalmak istiyor

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yer alan habere göre, 2010'dan 2018 yılına kadar iki dönem görev yapan Zurab Pololikashvili'nin Ürdünlü selefi Taleb Rifai döneminde, örgüt içinde resmi olmayan bir iki dönem kuralı vardı. Ancak Pololikashvili, 2029 yılının sonuna kadar görevde kalmak istiyor.

34 delege evet, 68 delege hayır dedi

Semerkant'taki genel kurulda başkanlığını Suudi Arabistan'ın yaptığı 34 ülkeden oluşan Yürütme Konseyi, Zurab Pololikashvili'nin üçüncü dönem için adaylığının uygun olduğu görüşünü sundu. Bu teklif ev sahibi Özbekistan tarafından da desteklendi. Yürütme Konseyi'nin bu tavsiyesi genel kurulda oylandı ancak oylamada Zurab Pololikashvili hüsrana uğradı. Delegelerin 38'i Pololikashvili'nin üçüncü dönemine onay verirken, 68 tanesi karşı yönde oy kullandı. Kullanılan oylardan 7'si çekimser, 1 tanesi ise geçersizdi.

Mayısta yapılacak seçimi ocak ayına çekip diğer adayların önünü kesti

Pololikashvili 2021 yılında ikinci kez seçildiğinde genel kurulda alışılmadık derecede çok muhalif oy çıktığı belirtiliyor. Bu seçimde Pololikashvili, normalde mayıs ayında yapılması gereken seçimi, aniden ocak ayına çekmiş, bu nedenle de aday olma tarihi de ocak yerine 2021 yılının kasım ayında son ermişti ve bu nedenle diğer adaylar adaylık sürecini tamamlayamamıştı. Günün sonunda sadece Bahreyn'den bir aday yarışa katılabilmiş ancak çok az bir zaman kaldığı için kampanya yürütememişti.

Zimbabveli yozlaşmış bir politikacı ile yarıştı

2017 yılında yapılan seçimin ise çok özel koşullarda yapıldığı ve Pololikashvili'nin karşısında yozlaşmış bir Zimbabveli siyasetçi olan ülkenin turizm bakanının çıkarıldığı belirtilirken, Avrupa'nın Zimbabveli adayı 'seçilemez' gördüğü için o dönem Gürcistan-Tiflis'teki bir bankanın yöneticisi olan Pololikashvili’yi tercih ettiğinin altı çiziliyor.

İlk iş Rusya’yı UNWTO’dan attı

Batılı çevrelerde Gürcistanlı adayın seçilmesi, Gürcistan ile sorun yaşayan Rusya'ya açık bir mesaj olarak görülmüştü. Pololikashvili de bu beklentiyi boşa çıkarmamış, Rusya-Ukrayna savaşı başladığı günlerde Rusya'yı UNWTO'dan atma kararı almıştı. Rusya ise o kararı beklemeden UNWTO ile olan ilişkilerini kesmişti.


Bu Haber 25.10.2023 - 13:27:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.