Kısıtlamalar kalkarken Güvenli Turizm Sertifikasının akıbeti ne olacak?

Kısıtlamalar kalkarken Güvenli Turizm Sertifikasının akıbeti ne olacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı kararlar sonrası gözler Güvenli Turizm Sertifikasına çevrildi.


Şuheda Köse - TurizmGüncel

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, HES kodu uygulaması ve açık alanda maske zorunluluğunun kaldırıldığını duyurması sonrası Güvenli Turizm Sertifikasının akıbeti merak konusu oldu. TurizmGüncel’e konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 36'ncı Grup Oteller ve Konaklama Yerleri Meslek Komitesi Alp Özel, pandemi sürecinde Avrupa Birliği komisyonları aşı pasaportu üzerine turizmin devamı için çalışmalar yürütürken, Türkiye’nin bunun dışında kalarak tesis ve işletmeleri kapsayan sertifikasyon programını oluşturduğunu aktardı.

Başta otelcilerin sertifika programlarına itibar etmediğini söyleyen Alp Özel, “Bir de ‘biz aşılıyız enjoy’ vardı ama o pek uzun sürmedi. Esasında sertifika işi de ’biz aşılıyız’ olayının ‘biz temiziz enjoy’ zekasında vücut bulmuş hali. Hatta burada şu mesajı verdiler: ' ‘’bizim kurumlarımıza güven olmaz’’ biz bunu TÜV Avusturya’ya yaptıralım sen de buna inan ve güven.’ Masraf kısmında ise fatura yine otelcilere çıktı. Başlarda otelci meslektaşlarımız haklı olarak sertifika programına itibar etmedi, arkasından önce 50 oda sonrasında 30 oda ve üzerine Güvenli Turizm Sertifikasını mecbur tutuldu.” ifadelerini kullandı.

“Avrupa aşı pasaportunu kadraja almışken biz kabullenmedik”

Avrupa’da aşı pasaportu uygulamasının başlamasının ardından Güvenli Turizm sertifika programının uluslararası karşılığı kalmadığını ifade eden Özel, “Bence, konunun sahibi olmayan kurum, kuruluş ve STK’ların bir icatta bulunarak konuyu sahiplenip kahraman olma hevesi bunlara sebep oluyor.  Bütün Avrupa aşı pasaportunu kadraja almışken biz kabullenmedik. Ana pazarımız AB’nin uygulaması dışında kaldık. Bu yüzden Güvenli Turizm sertifika programının uluslararası karşılığı hiçbir zaman olmadı. “ dedi.

Aşı ve etkin ilaçların bulunması ile bazı pandemi uygulamalarının sona erdiğini söyleyen Özel, “Aylar önce komitemizde aldığımız kararla Güvenli Sertifika Programının mecburiyet kapsamından çıkartılarak birçok mutat ödeme yapan tesislere yük olmaktan çıkartılmasını talep etmiştik. Bugün geldiğimiz noktada birçok pandemi uygulaması sona ererken Güvenli Turizm Sertifika Programının sona ermesi veya işletmenin tercihine bırakılmasını bekliyoruz.“ açıklamasında bulundu.



Bu Haber 05.03.2022 - 12:13:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Otelcinin nefesi kesildi

    kerem 07.03.2022 - 12:45

    OTELLERİN HİZMETİNİ SUNARKEN ÖDEDİKLERİ VERGİ VE DİĞER MALİYETLERİ İÇEREN LİSTE. HATA VE UNUTMA MÜSTESNADIR. BELEDİYE EMLAK VERGİSİ HER YIL BELEDİYE Ç.T.V. HER YIL BELEDİYE İLAN-REKLAM HER YIL BELEDİYE Çöp vergisi HER YIL BELEDİYE Eğlence Vergisi HER YIL BELEDİYE CANLI MÜZİK BELGESİ HER YIL BELEDİYE ODA BAŞINA X EURO TANITIM KATKISI (GÖNÜLLÜ YARDIM) HER YIL BELEDİYE ORGANİZASYONLARDA ÜCRETSİZ ODA+ DİĞER KATKILAR (GÖNÜLLÜ YARDIM) MUHTELİF ZAMANLARDA BELEDİYE KANALİZASYON ATIĞI ÖLÇÜM BEDELİ 5 YILDA 1 KEZ BELEDİYE BAĞLANTI KALİTE KONTROL RUHSATI 5 YILDA 1 KEZ TSE ASANSÖR MUAYENE VE GÜNCELLEME BEDELİ HER YIL TİCARET ODASI YILLIK AİDAT BEDELİ HER YIL TİCARET ODASI YILLIK MUNZAM AİDAT BEDELİ HER YIL MÜZİK MESLEK BİRLİKLERİ TELİF BEDELİ (5 ADET AYRI ŞİRKET) HER YIL ÇALIŞMA BAKANLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ HER YIL ÇALIŞMA BAKANLIĞI YANGIN EĞİTİMİ HER YIL ÇEVRE BAKANLIĞI ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETİ HER AY ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HİZMETİ HER AY ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ HAVUZ HİJYEN ÖLÇÜMLER YILDA 1 KEZ ÇEVRE FİRMASI/BELEDİYE GÜRÜLTÜ ÖLÇÜM BEDELİ 5 YILDA 1 KEZ ÇEVRE FİRMASI GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI HER AY ÇEVRE FİRMASI TEHLİKELİ ATIK TAŞIMA BEDELİ YILDA 1 KEZ ÇEVRE FİRMASI TEHLİKELİ ATIK BERTARAF BEDELİ YILDA 1 KEZ ÇEVRE FİRMASI POSA TAŞIMA BEDELİ HER AY ÇEVRE FİRMASI ÇED RAPORU 1 KEZ TARIM BAKANLIĞI 300 YATAK ÜSTÜ ZORUNLU GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI 12 AY ELEKTRİK FİRMASI TRAFO BAKIM BEDELİ HER AY CANKURTARAN FİRMASI CANKURTARAN SERTİFİKA BEDELİ 3 YILDA 1 KEZ MALİYE BAKANLIĞI TANITIM AJANSI CİRODAN % 0.75 PAY HER AY MALİYE BAKANLIĞI KONAKLAMA VERGİSİ CİRODAN % 1 VEYA 2 PAY (ÖTELENDİ) HER AY MALİYE BAKANLIĞI TAPDK UZATMA HER YIL MALİYE BAKANLIĞI DAMGA VERGİSİ HER AY MALİYE BAKANLIĞI KDV+STOPAJ HER AY MALİYE BAKANLIĞI KURUMLAR VERGİSİ HER YIL MALİYE BAKANLIĞI Gelir Vergisi HER YIL

  • bitsin artık bu işkence

    otelci 06.03.2022 - 01:13

    evet bitsin artık bu işkence nedir otelcilerin çektikleri yok güvenlik sertifikası yok covid salgını yok krizler yok tanıtım için toplanan ücretler yok ATSO için aidiat ve ciroya göre munzam aidiatlar bunlar nereye gidiyor bir açıklasanız . belediyeler o tüm ihtiyaçlarını otellerden temin etmeye çalışmaları hükümetin her şeyi otelcilerden alması yeter artık yeri geldiğinde bacasız sanai lafları ile ara sıra sırtımız sıvazlanıyor daha sonra her şeyi bizlerin üstüne yıkıyorsunuz. ayrıca yurt dışından döviz getiriyorsak bize neden otelciler ihracatcı sayılmıyor. saygılarımla .

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.