Kırmızı etin fiyatında büyük artış

Kırmızı etin fiyatında büyük artış
Kurban Bayramı öncesi kırmızı etin fiyatında büyük yükseliş yaşanıyor. Kıymanın kilosunun 37 liraya ulaştığı belirtilirken, besicilerin 'daha pahalı satarım' diyerek beklediği, ithalatçıların ise 'ithalat yapalım' baskısı kurduğu ifade ediliyor.


Kırmızı etin fiyatında büyük artış yaşanıyor. Marketlerde kuzu etinin fiyatı 45 liraya çıakrken, kıymanın kilosu ise 37 liraya dayandı. Et fiyatlarının her ay 1 lira artarak bu noktaya ulaştığı belirtiliyor.

KUZU ETİNİN FİYATI BİR YILDA YÜZDE 30 ARTTI

Milliyet'ten Fehim Genç'in haberine göre, geçen yıl 30 lira olan dana kuşbaşının fiyatı bir yılda 8 lira artarak 38 liraya yükseldi. Geçen yıl 35 lira olan kuzu etnin fiyatı ise 1o lira artarak 45 liraya yükseldi.

Etteki fiyat artışının hayvan sayısının azlığından kaynaklanmadığı belirtilen haberde, kesime hazır 11 milyon büyükbaş, 22 milyon da küçükbaş hayvan bulunduğu bilgisi verildi.

ET LOBİLERİ TATLI PARA PEŞİNDE

Konuyla ilgili olatak değerlendirme yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, ithalatçıların tatlı para kazanma peşinde olduğunu belirterek, artan kırmızı et üretiminin ithalatla baltalanmaması gerektiğini savundu. Bayraktar, "İthal et lobileri tatlı para kazanmak istiyor. Bunun için politikacıları zorluyorlar." değerlendirmesinden bulundu.

ETİN FİYATI VATANDAŞLAR İÇİN ULAŞILAMAZ NOKTAYA YÜKSELDİ

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı ise, "En önemli gıda maddelerinden biri olan kırmızı etin fiyatı artık vatandaşlarımız için ulaşılmaz noktaya gelmektedir. Artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen, kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş devam etmektedir. Kısa vadede ve günlük düzenlemelerden ziyade, uzun dönemli kırmızı et ve süt sektörünün tamamının ortak çıkarlarını koruyan orta ve uzun vadeli tedbirler alınması gerekmektedir." dedi.

MERKEZ BANKASI DA ETTEN ŞİKAYETÇİ

Et fiyatlarındaki artıştan Merkez Bankası da şikayetçi. Merkez Bankası, enflasyon raporunda, taze meyve sebze fiyatlarındaki düzeltme eğiliminin sürdüğü belirtilerek, “Buna karşılık kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesi gıda fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti; Gıda grubunda yıllık enflasyon önceki aya kıyasla yatay seyretti” denildi.


Bu Haber 05.08.2015 - 09:33:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.